Σχόλιο για τις αποφάσεις του ΣτΕ

Οι πέντε αποφάσεις (συμπερίληψη αποφάσεων) του ΣτΕ που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα ανατροπή των εναπομεινάντων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφού εγκρίνουν και νομιμοποιούν ότι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό & αντισυνταξιουχικό μέτρο επέβαλαν τα τρία μνημόνια, καθώς και το βασικό χαρακτήρα και πρόνοιες του Ν. Κατρούγκαλου (4387), του νόμου λαιμητόμου, όπως πολύ εύστοχα τον χαρακτήρισε το ταξικό εργατικό κίνημα, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την νομοθέτηση ενός νέου ακόμη χειρότερου συστήματος, όπως το ζητά η Ε.Ε. και το κεφάλαιο τόσο για την κύρια, όσο και για την επικουρική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, παρά τις επί μέρους «αρνήσεις» κάποιων ανώδυνων  διατάξεων που τις κρίνουν αντισυνταγματικές, οι αποφάσεις του ΣτΕ νομιμοποιούν μαζί με το Ν. 4387 και όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων που νομοθέτησαν  όλες  οι κυβερνήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες.

Έτσι νομιμοποιούν τον ΕΦΚΑ, τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, σε οικογενειακά και λοιπά επιδόματα, τον επανυπολογισμό των συντάξεων, διαλύουν κάθε «μεταβατικότητα» (πριν & μετά το ’93), μιας και παίρνουν το 2014 ως βάση για τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων.

Επίσης οι αποφάσεις του ΣτΕ βάζουν ταφόπλακα σε κάθε διεκδίκηση αναδρομικών, επιβεβαιώνοντας τη θέση του Συλλόγου μας ότι μόνο με αγώνα και όχι στα δικαστήρια θα κερδίσουμε το δίκιο μας. Ελπίζουμε, τουλάχιστον τώρα, να  μην «τσιμπήσουν» και υποταχτούν πάλι στα κελεύσματα επιτήδειων δικηγόρων αλλά και «συνδικαλιστικών οργανώσεων»  παίρνοντας το δρόμο υποβολής ενστάσεων και δικαστικών αγωγών.

Συνταγματικές λοιπόν, σύμφωνα με το ΣτΕ η κατάργηση της 13ης & 14ης σύνταξης, η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων που χορηγούνται με το Ν. Κατρούγκαλου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η λήψη πλήρους σύνταξης στα 40 και 42 χρόνια από τα 35 που ίσχυαν πριν τον 4387, καθώς και η αύξηση των ηλικιακών ορίων στα 67, στέλνοντας περίπατο την αλληλεγγύη των γενεών, την προστασία της ασθένειας, των γηρατειών κλπ, στη βάση της πλήρους ανταποδοτικότητας. Το ίδιο συνταγματικές και οι σημαντικές, περικοπές στους δυόμιση εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και στα τρία εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες σημερινούς εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ και ο Κατρούγκαλος δηλώνουν δικαιωμένοι και ότι «έλυσαν το ασφαλιστικό σε βάθος χρόνου», ο δε Μηταράκης περιχαρής στις συνεντεύξεις του δηλώνει ότι ήρθε η ώρα ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης που θα λύσει  πάλι σε βάθος χρόνου το ασφαλιστικό!!!!!!

Συμπερασματικά ως γενικό γνώρισμα των αποφάσεων του ΣτΕ μπορούμε να πούμε ότι συμβαδίζουν, εγκρίνουν και επαυξάνουν τους διαχρονικούς στόχους των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατικών μεταξύ τους κυβερνήσεων για την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη απαλλαγή του κράτους και του κεφαλαίου από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, χάριν της εξασφάλισης περισσότερων χρηματικών πόρων στις επιχειρήσεις.

Βέβαια τα ΜΜΕ με στεντόρεια φωνή και καλοπληρωμένη πέννα είδαν και έγραψαν για την … ολοκληρωτική ανατροπή του Ν. Κατρούγκαλου, για το δρόμο που άνοιξε για νέο καλύτερο ασφαλιστικό, για αναδρομικά που θα κατακτήσουν όσοι, μακριά από αγώνες και διεκδίκηση δικαιωμάτων, προσφύγουν στις αγωγές.

Ως μια πρώτη ανάλυση των  επί μέρους «απορρίψεων» του ΣτΕ αναφέρουμε τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με την αιτιολογία ότι αντίκειται στην αρχή ισότητας με τους μισθωτούς που δίνουν 6% και το υπόλοιπο οι εργοδότες, ενώ οι παραπάνω 20%. Το 20% βέβαια έχει ήδη μειωθεί σήμερα στο 13,33%.

Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη για τις 260.000 επικουρικές συντάξεις καθόσον δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες. Έτσι ακυρώνεται ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και σηματοδοτεί τη νομοθέτηση νέου συστήματος στη βάση αναλογιστικής μελέτης και ανταποδοτικών παροχών!!!!.

Το ίδιο αντισυνταγματικό το όριο των 1.300 ευρώ που ήταν το πλαφόν για περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και μάλιστα …. χωρίς αναλογιστικές μελέτες, όπως επίσης αντισυνταγματικός ο τρόπος αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, καθόσον είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό αναπλήρωσης του 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, κυρίως για όσους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και πληρώνουν πολύ υψηλές εισφορές. Βέβαια αυτό σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά, οπωσδήποτε,  κάτι το καλύτερο για μας, όπως το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα αναδρομικά που δήθεν μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαστικά όσοι έχουμε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Τι και αν  οι αποφάσεις αποκλείουν καταβολή αναδρομικών, κάποιοι επιμένουν αποπροσανατολιστικά στις δικαστικές προσφυγές.

Νοιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε για ακόμη μια φορά ότι μόνος δρόμος διεκδίκησης και ικανοποίησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ικανοποιητικών συντάξεων που θα μας διασφαλίζουν αξιοπρεπή γεράματα, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας είναι ο ανυποχώρητος, ενωτικός, ταξικός αγώνας για καθολική δημόσια, κοινωνική ασφάλιση με αποκατάσταση της 13ης & 14ης σύνταξης, του οικογενειακού επιδόματος και όλων των επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα που περικόπηκαν.

Πολύ περισσότερο τώρα που το ΣτΕ δεν λέει τίποτα το ουσιαστικό για τη νομιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ και δίνει την κατεύθυνση των νέων αλλαγών και το νέο πετσόκομμα με το νέο νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστική  η δήλωση Βρούτση, μετά την έκδοση των αποφάσεων. Είπε συγκεκριμένα: «Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα». . Στην ίδια ρότα ο ΣΕΒ, ο Επ. Βιοτ. Επιμ. Πειραιά, ΜΜΕ  κλπ μιλούν για την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχει το νέο σύστημα..  

Όμως το “νέο Ασφαλιστικό” της ΝΔ είναι πολύ … παλιό. Πρόκειται για  το  σύστημα των “τριών πυλώνων”, τη μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε “ατομική υπόθεση”, είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Ήδη αυτό έχει εφαρμογή και σήμερα στο Ν 4387  με τα  επαγγελματικά ταμεία, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και αυτό θα επεκτείνει η Ν.Δ. με τα ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα,  τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και έναν λεγόμενο “δημόσιο πυλώνα”, που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής “εθνικής σύνταξης” των 300 ευρ που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία. Στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στην κατεύθυνση αυτή οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα ριχτούν όλο και πιο βαθιά στα Τάρταρα. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, στις οποίες η κυβέρνηση θα εισάγει στο σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε αυτό το σύστημα(ισχύει και σήμερα) ξέρεις τι δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, πολύ περισσότερο που τα χρήματα θα τα διαχειρίζονται τώρα “επενδυτές”. Τα γεγονότα χρεοκοπίας τέτοιων εταιρειών, που άφησαν στην ένδεια εκατομμύρια ασφαλισμένους, είναι πολύ πρόσφατα.

Μόνη διέξοδος  για την ανατροπή αυτών των  αντεργατικών πολιτικών  είναι ο κοινός μας αγώνας  εργαζομένων, συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων, καθώς  και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.  Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ. Διεκδίκηση τώρα αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Διεκδίκηση μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».