Ψηφίσματα Συλλόγου


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 1

Στη Αθήνα σήμερα 21/2/2018 τα μέλη της Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρ. ΔΕΚΟ & ΤΡΑΠΕΖΩΝ συνήλθαμε στην ετήσια τακτική απολογιστική μας  Συνέλευση στο κινηματοθέατρο ‘ΑΛΚΥΟΝΙΣ’ και αποφασίσαμε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

 1. Καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες της περιοχής μας, που τις καταστρέφουν, τσακίζουν τους λαούς, δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση και διακοπή κάθε στρατιωτικής επέμβασης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και Αφγανιστάν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους γειτονικούς λαούς, στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφεύγουν στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, απαιτούμε την παροχή κάθε διευκόλυνσης για την μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους.
 1. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την πολιτική πλήρους συμμόρφωσης με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών οργάνων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, που, στη βάση εξυπηρέτησης και των ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις. Απαιτούμε τώρα να φύγουν οι ξένες βάσεις, αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές, να σταματήσει κάθε συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές, ασκήσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτο κ.α.). Να αποχωρήσει η χώρα μας άμεσα από το ΝΑΤΟ. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε αποστολές σε άλλες χώρες.
 1. Απορρίπτουμε την «λύση» για το Κυπριακό που προωθείται με στόχο την οριστική διχοτόμηση του νησιού. Η μόνη λύση υπέρ των συμφερόντων όλου του κυπριακού λαού είναι ένα ενιαίο κράτος, χωρίς εγγυητές, ξένα στρατεύματα.
 1. Για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ θεωρούμε πως η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ειρηνική και φιλική σχέση των λαών των χωρών μας, είναι, όσον αφορά το όνομα, μια σύνθετη ονομασία με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό και μία εκπροσώπηση προς το εσωτερικό και εξωτερικό, με τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που θα διαγράφουν αλυτρωτικές και διεκδικητικές προθέσεις προς τη χώρα μας.
 2. Δηλώνουμε την αποφασιστική θέση καταδίκης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Με την πάλη τους το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα την απομονώσουν.
 1. Δηλώνουμε πως θα αντιπαλέψουμε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ στα δικαιώματα των εργαζομένων παιδιών μας για συνδικαλιστική δράση, για διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία με κάθε αγωνιστική μορφή, ιδιαίτερα την απεργιακή. Η κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος δεν θα περάσει.
 1. Καταγγέλλουμε τις εργοδοτικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν την πλειοψηφία στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα) για την προδοτική απόφασή τους να συνταχθούν με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης στο στόχο της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος. Θα βοηθήσουμε το εργατικό κίνημα ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ των ταξικών δυνάμεων.
 1. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, την επιστροφή των 13ου και 14ου συντάξεων, την επαναπόδοση του ΕΚΑΣ, των οικογενειακών επιδομάτων, των συντάξεων χηρείας.
 1. Απαιτούμε άμεσα τον σωστό επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση την κείμενη νομοθεσία και την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων, όπως έγινε με τις επιστροφές υπέρ ΕΟΠΥΥ.
 1. Απορρίπτουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στην εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και την περικοπής της. Οι συντάξεις μας έχουν πληρωθεί από εμάς στο σύνολό τους, χωρίς «προσωπικές διαφορές». Απαιτούμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αντίθετα ζητάμε την αύξησή του. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, με την επιστροφή των κλεμμένων από τους επιχειρηματίες, τις χρηματιστηριακές απατεωνιές, τις τράπεζες, το κούρεμα του PSI.
 1. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τις τράπεζες να συνεχίσουν την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων τους.
 1. Διεκδικούμε δημόσιο σύστημα υγείας – περίθαλψης, με δωρεάν καθολικές υπηρεσίες. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, τον εφοδιασμό των δημόσιων μονάδων με όλα τα απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. Το σκάνδαλο NOVARTIS ανέδειξε την ανάγκη της απαλλαγής του συστήματος υγείας από τη δράση των πολυεθνικών του φαρμάκου και κάθε άλλης υπηρεσίας, τη δημιουργία υποδομής, που θα ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο.
 1. Ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασφαλισμένων.
 1. Καταδικάζουμε την πολιτική των πλειστηριασμών και κατασχέσεων, απαιτούμε να σταματήσει κάθε τέτοια διαδικασία σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
 1. Απορρίπτουμε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι θα υπάρξει «δίκαιη ανάπτυξη», ότι η «έξοδος στις αγορές», η «διευθέτηση του χρέους» θα αποβούν σε όφελος του λαού. Όλες οι πολιτικές εφαρμόζονται προς όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Η ανάπτυξή τους θα στηριχτεί στα ερείπια των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.
 1. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής αυτής, για την έξοδο από την ΕΕ, την μονομερή διαγραφή του χρέους, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την απόδοση του παραγόμενου πλούτου αποκλειστικά στο λαό.

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου:

α) Στο Γραφείο του Πρωθυπουργού

β) Στο Υπουργείο Οικονομικών

γ) Στο Υπουργείο Εργασίας

δ) Στον Ημερήσιο Τύπο

Αθήνα 21 Φλεβάρη 2018 

 Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Παν. Συλλόγου Συντ/χων πρ. ΔΕΚΟ & ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

                                                                                                                 Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α  2

Στην Αθήνα σήμερα τα μέλη του Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρ. ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ συνήλθαμε στην ετήσια τακτική απολογιστική μας συνέλευση στο κινηματοθέατρο «Αλκυονίς» και αποφασίσαμε το παρακάτω  ψήφισμα :

Εδώ και τρεις μήνες 16.500 συνταξιούχοι της ΕΤΕ δεν λαμβάνουν την επικουρική σύνταξή τους, λόγω της άρνησης της Διοίκησης της ΕΤΕ να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της για χρηματοδότηση του ταμείου, επικαλούμενη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους «θεσμούς».

Η άσχημη οικονομική κατάσταση του ΛΕΠΕΤΕ βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τη Διοίκηση της ΕΤΕ και τις κυβερνήσεις που και με τις πλάτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, , καθόσον διαχρονικά λεηλάτησαν τα αποθεματικά του στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» και του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, που προωθούν μέχρι και σήμερα. Έτσι ο ΛΕΠΕΤΕ υποχρεώθηκε να συμμετέχει στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, τα αποθεματικά του κουρεύτηκαν με το PSI και «τζογαρίστηκαν» στο χρηματιστήριο, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2015 ασφαλίστηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ και όχι στον ΛΕΠΕΤΕ, στερώντας έτσι πόρους από το ταμείο. Επίσης οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική ευρωστία του.

Για τις πολιτικές αυτές οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και δεν μπορεί σήμερα αυτοί να καλούνται «να πληρώσουν τα σπασμένα». Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το παραπάνω για τα ασφαλιστικά ταμεία τους, καμία ευθύνη δεν έχουν για τα ελλείμματά τους. Αντίθετα οι εισφορές τους, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών, αποτελούν μέρος του μισθού τους.

Θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων. Είμαστε αντίθετοι στην κυβερνητική λογική της ανταποδοτικότητας, να δίνονται συντάξεις με βάση τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κλπ, πολύ περισσότερο που τα αποθεματικά αυτά λεηλατήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Αν τα αποθεματικά όλων των ταμείων δεν είχαν λεηλατηθεί, οι παροχές τους θα ήταν πολλαπλάσιες αυτών που έδιναν πριν τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων.

Εμείς οι συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών απαιτούμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΤΕ :

 1. την άμεση χορήγηση της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλονταν από τον ΛΕΠΕΤΕ στους 16.500 συνταξιούχους της ΕΤΕ αναδρομικά και χωρίς καμία μείωση.
 2. την κάλυψη άμεσα των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ από την Τράπεζα
 3. την ένταξη των 5000 εργαζόμενων στον ΛΕΠΕΤΕ
 4. την ένταξη άμεσα όλων των εργαζομένων στον Κανονισμό της ΕΤΕ και στα οικεία ταμεία (ΤΥΠΕΤ, ΛΕΠΕΤΕ) και την κάλυψη των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι εθελούσιες αποχωρήσεις με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου :

 • στο Γραφείο του Πρωθυπουργού
 • στο Υπουργείο Οικονομικών
 • στο Υπουργείο Εργασίας
 • στα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου πλην της Χρυσής Αυγής
 • στη Διοίκηση της ΕΤΕ

Αθήνα 21 Φλεβάρη 2018                    Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης