Πόσο κάνει? Άρθρο του Συναδέλφου Ν. Αμανάκη

«Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους ηλικιωμένους συνταξιούχους, δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, καθώς οι περισσότεροι είναι άνω των 70 ετών».

Πρόκειται για το μακάβριο κυνισμό του Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ή αλλιώς, για τον ηλικιακό ρατσισμό, που ισοδυναμεί με φασισμό.

Από την άλλη, πλειοδοτώντας στον αντιασφαλιστικό κατήφορο, η ΝΔ προβάλει το σύστημα των τριών (3) πυλώνων (τριφασικό), επικαλούμενη τον Πινοσέτ!!

Το κυρίαρχο στοιχείο είναι η λέξη «βιωσιμότητα». Η διασφάλιση δηλαδή των δαπανών κράτους και εργοδοσίας ότι δεν θα στέκονται εμπόδιο στην κερδοφορία και ούτε θα επιτρέπεται η δυνατότητα στήριξης από την Κυβέρνηση. Μιλάμε για τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, που έρχεται να κουμπώσει με το κριτήριο των περιβόητων δημοσιονομικών στόχων. Ή αλλιώς, για την κτηνώδη αυτοπεποίθηση που τους επιτρέπει να αποφασίζουν ποιος έχει το δικαίωμα να υπάρχει.

Με τούτα και με ’κεινα, φτάσαμε σήμερα στο ΕΤΕΑΕΠ με το Ν. 4387/16 του Κατρούγκαλου να μετατρέπονται σταδιακά οι επικουρικές συντάξεις εγγυημένων και καθορισμένων παροχών σε Ταμείο ιδιωτικής ασφάλισης, που ενώ ο ασφαλισμένος ξέρει τι πληρώνει, δεν ξέρει τι θα πάρει σαν σύνταξη. Άλλωστε, το άρθρο 78 του Ν. 4387, ορίζει με σαφήνεια ότι πρόκειται για σύστημα καθορισμένων εισφορών και όχι παροχών. Εφευρέθηκε δε και ο καινοφανής όρος της αρχής της Νοητικής Κεφαλαιοποίησης!

Όλα αυτά ακολουθούν την στρατηγική της ΕΕ που για την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων αποφάσισαν την ίδρυση του ΡΕΡΡ (Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος), που υπηρετεί την ατομική ασφάλιση. Ή αλλιώς, οι στρατηγοί της δικτατορίας της αγοράς, κάνουν επίδειξη δύναμης, γιατί η αγορά της επικούρησης σε τιμή ευκαιρίας, μπορεί να τους αποφέρει μέχρι 2,1 τρις ευρώ κεφάλαια.

Σ’ αυτή τη μέγγενη πάνε να ρίξουν και τον ΛΕΠΕΤΕ. Η ισχύς των διατάξεων του Ν. 3029 από το 2002 για ίδρυση επαγγελματικών Ταμείων παραμένει άθικτη μέχρι σήμερα. Δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω η διατύπωση της φράσης-κλειδί, που κυκλοφορεί στους κυβερνητικούς κύκλους, πως «η επικουρική ασφάλιση πήγε όσο πήγε». Ή αλλιώς, όσο υπάρχει αυτή η φράση στο σκοταδιστικό αυτό αφήγημα, δεκάδες νόμοι και υπουργικές αποφάσεις θα κόβουν φέτες τη ζωή των συνταξιούχων.

Οι πολιτικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον των συνταξιού-χων, έχουν βρει ευήκοο αυτί στις ηγεσίες των εργοδοτικών κυβερνητικών συνδικαλιστι-κών κέντρων (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, ΣΥΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ, ΣΣΕΤΕ, κλπ.), αφού συνεπικουρούμενοι από τους θεσμικούς ναυαγοσώστες “δικηγόρους” κλπ, που με επιστημονικό περίβλημα αναλώνονται στο δικαιωματισμό, ακολουθούν την απολύτως προβλέψιμη τακτική της ΕΤΕ και της Κυβέρνησης.

Όμως, η βασική ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος, που ισχυρίζονται για τον ΛΕΠΕΤΕ, βαρύνει τις πλάτες του Δ.Σ. (χωρίς καμία εξαίρεση) του ΣΣΕΤΕ που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων της ΕΤΕ.

Θέλει κανείς να συνδράμει για το καλό αυτής της υπόθεσης και προσκρούει στις άθλιες λογικές αυτού του Δ.Σ., που σε στέλνουν πακέτο στην καχυποψία, στην αγανάκτηση, στην απογοήτευση, στου… ” διαόλου τη μάνα”, ακόμη και στον μισανθρωπισμό.

“Άγρια” εκπαιδευμένοι, μεσολαβούν στον ακρωτηριασμό πριν πεθάνεις.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» (επαγγελματικό ταμείο ΤΥΠΕΤ), όπως θα’λεγαν γενναιόδωρα οι θιασώτες της καπιταλιστικής ορθοδοξίας.