Παναττική συνταξιουχική συγκέντρωση στις 20/4/2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αδίσταχτη η κυβέρνηση, εν μέσω της δολοφονικής πανδημικής υγειονομικής κρίσης, με την συνοδεύουσα οικονομική, που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε μια καθημερινότητα οδυνηρή, δεν σταματά την επίθεση ενάντια στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, που εν όψει του Σχεδίου Ανάκαμψης γίνονται πιο πιεστικές, προωθεί την υλοποίηση των προβλέψεων του αντεργατικού πορίσματος Πισσαρίδη.

Έτσι ετοιμάζει για κατάθεση και ψήφιση στη βουλή νομοσχέδια για το ωράριο, τις υπερωρίες, τις ΣΣΕ, τη λειτουργία των συνδικάτων, τους όρους κήρυξης απεργιών, αλλά και για το συνταξιοδοτικό, με την μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε ατομική – ιδιωτική υπόθεση, παραδίδοντας το ταμείο επικουρικής ασφάλισης στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, των τραπεζών και των επενδυτών.

Με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά γυρίζει τις εργασιακές σχέσεις έναν και περισσότερο αιώνα πίσω, όταν οι εργάτες και οι εργάτριες ξεσηκώθηκαν σε αγώνες για να κατακτήσουν το 8ωρο. Ετοιμάζουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα για τις νέες γενιές εργαζομένων, για τα εγγόνια μας, όπου δεν θα έχουν ελεύθερο χρόνο, δεν θα έχουν ΣΣΕ, δεν θα έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερους μισθούς και άλλα αιτήματα.

Ταυτόχρονα οδηγούν το ταμείο συνταξιοδότησης σε χρεοκοπία, αφού η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του και η μετατροπή του επικουρικού κλάδου σε επαγγελματικό ταμείο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, αλλά και άλλες ρυθμίσεις (μείωση εισφορών και κρατικής χρηματοδότησης) θα στερήσουν τον ΕΦΚΑ από έσοδα, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να αδυνατεί να καλύψει απόλυτα τις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημάνει αυτό για τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Οι συνταξιούχοι και το κίνημά μας θα δώσουμε το παρόν στην αγωνιστική αυτή παρέμβαση σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών οργανώσεων αποφάσισε την πραγματοποίηση παναττικής συγκέντρωσης των συνταξιούχων στην Αθήνα, την Τρίτη 20 Απρίλη, ώρα 10 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, έχει ζητηθεί και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ν. Χατζηδάκη για να συζητηθούν τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου, όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, προκαθορισμένα καθίσματα), όπως είχε γίνει το 2020. Τα σχέδια και μέτρα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ο λαός διεκδικούμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ