Παναττική Συγκέντρωση Συνταξιούχων στην Αθήνα 4/10/2018

Με μαζικό, δυναμικό μπλόκ και μαζί με χιλιάδες άλλους συνταξιούχους, τα μέλη του συλλόγου μας, πήραν μέρος στη χθεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων  Συνταξιουχικών Οργανώσεων απαιτώντας την  κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αναπλήρωση όλων των περικοπών, αυξήσεις στις συντάξεις.

Με  συνθήματα «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί», ξεκίνησε χθες η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήναςμε προορισμό το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνταξιούχοι απ’ όλη την Αττική έδωσαν περήφανη απάντηση στο γαϊτανάκι που εχει στήσει   η  κυβέρνηση των  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το αν θα περικόψει ή όχι την «προσωπική διαφορά» στις παλιές συντάξεις, την ίδια ώρα που διατηρείται στο ακέραιο όλη η αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Συνεχίζοντας αποφασιστικά την πάλη τους για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αναπληρωθούν όλες οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και να δοθούν αυξήσεις, χιλιάδες συνταξιούχοι βροντοφώναξαν για μια ακόμη φορά: «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε!».

 «Τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μας τα χάρισε κανένας, δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος». Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα των συνταξιούχων και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που μετρούν πάνω από 90 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων,  είναι οι επιστροφές σε χιλιάδες συνταξιούχους των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών στις συντάξεις τους. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, είναι και η συζήτηση που γίνεται σήμερα για τη μη εφαρμογή της περικοπής στην «προσωπική διαφορά».

«Αν δεν ήμαστε στο δρόμο, αν δεν πιέζαμε, θα ήμασταν  …στα αζήτητα…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», καθώς «ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται και προκαλεί τραγικά αποτελέσματα». Είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που έπληξε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, είναι οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, που έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα, είναι το κόψιμο των επικουρικών, είναι η καρατόμηση των συντάξεων χηρείας, η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και τουαφορολόγητου που παίρνουν σειρά. Γι’ αυτό, εμείς δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή, γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως τις νέες γενιές που ακολουθούν.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από συλλόγους συνταξιούχων, καθώς και της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για το Ασφαλιστικό. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου, καθώς ο υφυπουργός βρισκόταν στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων, δηλώνοντας την αμετάκλητη απόφασή των συνταξιούχων για κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού με νέες κινητοποιήσεις όπως

 με συγκέντρωση των συνταξιούχων της Νότιας Ελλάδας στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη και β) πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των συνταξιούχων, στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.