OXI ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Αθήνα 5 Σεπτέμβρη 2023

                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες- φοι

Το ΔΣ του Συλλόγου στη συνεδρίασή του στις 5/9/2023 κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα, όσον αφορούν στις πρόσφατες εξελίξεις και γεγονότα, οι οποίες εκφράζουν ή αποτελούν αποτελέσματα κύρια της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων όλων των αστικών ιδεολογικών- πολιτικών αποχρώσεων..

  1. Η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό παίρνει νέες, πιο σκληρές μορφές, επιχειρώντας να «τελειώσει οριστικά» με όσα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Οι νόμοι για τη δουλειά μέχρι τα 76, την επιβολή του 13ωρου και 16ωρου, με πλήρη κατάργηση του 5νθήμερου- 40ωρου, την απόλυτη ελευθερία των αναποζημίωτων απολύσεων από τους εργοδότες και τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών», παράλληλα με την πιο άγρια ποινικοποίηση της απεργιακής δράσης των συνδικάτων σκοπεύουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες κυριολεκτικά σύγχρονης σκλαβιάς, από ήλιο σε ήλιο, προσφέροντας ατέλειωτες ώρες σκληρής εκμετάλλευσής τους στη μεγαλοεργοδοσία, ενώ τους απαγορεύουν και τους τιμωρούν αν αποφασίσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από την εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία.
  2. Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων με τα νέα ματωμένα πλεονάσματα, την βάρβαρη φοροαφαίμαξη του λαού, την τρομακτική ακρίβεια στα είδη πρώτης λαϊκής ανάγκης και επιβίωσης, την ένταση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, την εξακόντιση των επιτοκίων δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών αποτελεί την άλλη πλευρά αυτής της επίθεσης στο ήδη τσακισμένο βιοτικό επιπέδου των εργαζομένων, του φορτώματος εκ νέου των βαρών της «ανάπτυξης για τους λίγους» στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
  3. Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προς το χειρότερο, χρόνο με το χρόνο, καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας, παραγωγικών και ατομικών υποδομών και απλών  περιουσιακών στοιχείων συνανθρώπων μας, αλλά και η απώλεια δεκάδων ανθρώπινων υπάρξεων συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα, σχεδιασμένο και εκτελεσμένο στη βάση της πολιτικής που δεν διστάζει να θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας.
  4. Η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές στρατηγικές του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των «δυτικών συμμάχων μας», στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφ’ ενός καθιστά την πατρίδα και το λαό μας υποψήφιο θύμα της όξυνσης και πιθανής μετατροπής αυτών των συγκρούσεων σε γενικότερη πολεμική σύρραξη, αφ’ ετέρου στερεί από το λαό οικονομικά κονδύλια, που ενώ θα μπορούσαν να λύσουν πολλά από τα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες, κατατίθενται στην ενίσχυση των σχεδιασμών και επεμβατικών στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, άλλων συμμαχιών της ντόπιας αστικής τάξης, για την προώθηση των  δικών της οικονομικών- ιμπεριαλιστικών επιλογών.
  5. Η μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δεν την καθιστά «πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης» όπως προκλητικά ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά βάση εξαπόλυσης μεγαλύτερων επιθετικών ενεργειών σε βάρος των λαών της περιοχής- και του δικού μας. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες λειτούργησαν και αξιοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό. Έγιναν ορμητήρια για τις επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της όποιας καπιταλιστικής ηρεμίας υπήρχε στα προηγούμενα χρόνια.
  6. Η, όπως όλα δείχνουν, αποφασισμένη και συμφωνημένη, καθ’ υπόδειξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων κύκλων  συνεκμετάλλευση με την τούρκικη αστική τάξη του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ταυτόχρονα με την μετατροπή  της σε ένα ακόμη πεδίο εγκατάστασης ενεργειακών υποδομών και δρόμων μεταφοράς, προετοιμάζει τις συνθήκες για νέες επικίνδυνες καταστάσεις, όπου οι συμφωνίες αυτές θα κρατούν ανοιχτό το δρόμο για την εμφάνιση πιο επώδυνων εξελίξεων, ενώ δεν πρόκειται να ανακουφίσουν την ενεργειακή και άλλη φτώχεια του λαού μας, σε αντίθεση με τις ψεύτικες ελπίδες που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις προπαγανδιστικές αερολογίες περί «ανάπτυξης για όλους».
  7. Η επίτευξη της «επενδυτικής βαθμίδας» που επιδιώκει η κυβέρνηση έχει ήδη «δείξει τα δόντια της», με την ταχεία υλοποίηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών προαπαιτούμενων των ευρωενωσιακών συνθηκών και αποφάσεων, με την ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασης κρίσιμων τομέων για το βιοτικό λαϊκό επίπεδο, όπως η υγεία, η ασφάλιση, η πρόνοια, η παιδεία, το περιβάλλον,  η προστασία του λαού.
  8. Τέλος η πολιτική αυτή κάνει καθαρό πως δεν υπάρχει αντεργατική και αντιλαϊκή επιλογή, που η κυβέρνηση θα διστάσει να την κάνει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα, την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, προσφέροντάς τους όχι μόνο δισεκατομμύρια χρηματοδότησης, αλλά και κάθε άλλη διευκόλυνση στην «επενδυτική επιδρομή τους» (φοροαπαλλαγές, φτηνή εργατική δύναμη, εκχώρηση υποδομών και τομέων κοινωνικής και οικονομικής δράσης, κάθε σπιθαμή εδάφους που μπορεί να αποφέρει κέρδη κ.α.).

         
                  Συναδέλφισσες- φοι
                  Το ΔΣ καταγγέλλει αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της

         κυβέρνησης στο σύνολό της. Θεωρεί πως για την εργατική τάξη, τους

         συνταξιούχους, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία δεν υπάρχει 

         άλλος δρόμος και τρόπος να αποκρουστεί, να αναχαιτιστεί, να ανατραπεί η

         πολιτική αυτή, παρά αυτός του μεγαλύτερου, του αποφασιστικότερου, του

         πιο οργανωμένου μαζικού εργατικού, λαϊκού αγώνα.

        Κάνουμε καθαρό πως, στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»,

        επιλέγουμε και απαντάμε: ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ, ΤΩΝ

        ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.

        Το μαχόμενο κίνημα των συνταξιούχων, τα αγωνιστικά σωματεία, η

        Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την

        υπεράσπιση και διεκδίκηση όλων των εργατικών και συνταξιουχικών

        δικαιωμάτων και αιτημάτων μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

        Συντονιζόμαστε με τις δράσεις που αναπτύσσουν τα ταξικά συνδικάτα, το

        ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση της απόκρουσης της επίθεσης κυβέρνησης και

        κεφαλαίου, για να καταστήσουμε και τους νέους αντεργατικούς νόμους

        ανενεργούς. Παίρνουμε μέρος σε όλες τις δράσεις και μάχες, που θα

        αναπτυχθούν και θα δοθούν στο επόμενο διάστημα.

        Καλούμε όλα τα μέλη μας των περιοχών γύρω από τη Θεσσαλονίκη,

        να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη

        ΔΕΘ το Σάββατο, 9 Σεπτέμβρη στις 17:30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, μαζί με το  

        περιφερειακό παράρτημα του σωματείου μας.

                                     ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ