Οι Εξελίξεις στις Τράπεζες

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο σύλλογός μας είχε κυκλοφορήσει μία ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών όπου προβλέπαμε ότι η κυβέρνηση(Ν.Δ τότε), Τράπεζες, Ε.Ε. και ΔΝΤ με την ευγενική αρωγή των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΑΣ) των επιχειρησιακών συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων, οδηγούσαν τα ταμεία μας (επικουρικά), στην εξόντωση και στο ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ) τις κύριες συντάξεις μας (ήδη στο ΙΚΑ) στον ΚΑΙΑΔΑ και με τα εφάπαξ συνεχώς μειούμενα.

Από τότε οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Αλλάξαμε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ελπίζοντας για καλύτερες μέρες και καλύτερες εξελίξεις στην συνταξιοδοτική και ασφαλιστική πολιτική. Αντ΄ αυτού είδαμε καινούργιες μειώσεις και ανατροπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που κορυφώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος βάζει την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, μετατρέποντας τις συντάξεις σε επιδόματα, για τους νέους συνταξιούχους, ενώ για τους ήδη συνταξιούχους, από το 2019 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Καταργεί τα οικογενειακά επιδόματα τις συντάξεις χηρείας κάτω των 55 ενώ πετσοκόβει αυτές για πάνω από τα 55 και τις αναπηρικές. Και σε όλα αυτά προστίθεται η υπέρμετρη φορολογία (άμεση και έμμεση), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ανασφάλιστη εργασία για τα παιδιά μας με μισθούς των 100-300 Ευρώ, οι συνεχείς περικοπές στις δαπάνες υγείας (λίστες φαρμάκων, νοσήλια, ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία) που αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Και ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά τα μέτρα και μάλιστα, για μετά τον Αύγουστο του 2018 που υποτίθεται κατά την κυβέρνηση θα βγούμε απ’ τα μνημόνια, οι εξελίξεις στον Τραπεζικό χώρο μόνο αθώες ή άσχετες με αυτές, δεν είναι. Κυβέρνηση και Τραπεζικό κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία θέλουν να τελειώνουν με ό,τι έχει μείνει ακόμη όρθιο και θυμίζει κοινωνική ασφάλιση. Από κοινού θέλουν να απαλλάξουν τις τράπεζες δηλ τους μεγαλομετόχους από όποιο βαρίδι (μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, κόκκινα δάνεια) προκειμένου να επανακάμψει η κερδοφορία τους στα προ κρίσης επίπεδα.

Στα πλαίσια αυτά:

Η ΕΤΕ

Τέλος Ιουλίου ανακοίνωσε ότι σταματάει την «ταμειακή διευκόλυνση» του ΛΕΠΕΤΕ, (αλήθεια θα μας πουν ο νυν πρόεδρος των ασφαλιστικών ταμείων ΕΤΕ κος ΚΗΠΟΣ ή ο πρώην κος ΜΗΤΡΑΚΟΣ, αν αληθεύει ότι κάθε μήνα από το 2008 και μετά, υπέγραφαν συμφωνητικό με την Τράπεζα για την καταβολή του ποσού των επικουρήσεων ως ταμειακή διευκόλυνση, με υποχρέωση του ΛΕΠΕΤΕ για επιστροφή του ποσού και όχι ως υποχρέωσή της; Και αν γινόταν με την έγκριση της Δ.Ε του λογαριασμού και άρα, των προέδρων των συλλόγων;). Έδωσε μάλιστα προθεσμία, εν τη μεγαλοθυμία της, μέχρι το τέλος Οκτώβρη  προκειμένου να εξευρεθεί λύση, η εξής μία: συμφωνία με την κυβέρνηση για την υπαγωγή των συνταξιούχων και των εν ενεργεία ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΕΠ και (το τυράκι στη φάκα) δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για ένα συμπληρωματικό ποσό.

 

Υλοποιώντας μάλιστα την απειλή της τέλος Οκτωβρίου δεν κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό για την πληρωμή της επικουρικής, η οποία δόθηκε από κάποιο υπόλοιπο(;) που βρέθηκε στο λογ/σμό.  Σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας και στη συνάντηση με τον Δ/ντή προσωπικού κο Αρμελινιό, ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δε θα αλλάξει η απόφαση της ΕΤΕ και η θέση της για υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ και ότι τον Δεκέμβριο δε θα καταβληθεί η επικουρική. Από την άλλη η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού Κου ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ σε ρόλο ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ καλεί σε διάλογο των δύο μερών τα οποία εφόσον συμφωνήσουν(σε τι;) εκείνος προτίθεται να νομοθετήσει (για τι;). Και όλα αυτά  ενώ η ΕΤΕ  με τις πλάτες  των πλειοψηφιών  των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων, διαχρονικά διαχειριζόταν τον λογ/σμό, τοποθετώντας τα αποθεματικά του σε μετοχές και άλλα τοξικά προϊόντα συμφερόντων της, στις ανακεφαλαιοποιήσεις  παίρνοντας μάλιστα και δάνειο απ τη EUROBANK,ενώ  η πολιτική των χιλιάδων απολύσεων-εθελουσιών της τελευταίας δεκαπενταετίας, η ένταξη των νέων εργαζομένων από το 2005 και μετά στο ΕΤΕΑ νυν ΕΤΕΑΕΠ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι για πάνω από 20 χρόνια με άλλες μορφές εργασίας εκτός κανονισμού (ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες κλπ),στέρησαν το λογαριασμό από σημαντικά έσοδα.

ΕΤΑΤ

Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 οι συνταξιούχο και βοηθειματούχοι  του ΕΤΑΤ

( ΤΕΑΠΕΤΕ-Εμπορική Τράπεζα, ΤΑΠΤΠ-πρώην Πίστεως) εντάσσονται  στον νέο φορέα τον ΕΦΚΑ. Με την ένταξη τους από  1/6/2016, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε δραματικά κατά 47% περίπου και γίνετε 1,75% για κάθε χρόνο ασφάλισης για τους συνταξιούχους που δεν έχουν πάει στο κύριο φορέα, και κατά 85% για του συνταξιούχους που έχουν πάει στον κύριο φορέα για το κομμάτι που απομένει για λογαριασμό των πιο πάνω αναφερόμενων ταμείων, σε 0,45%για κάθε χρόνο ασφάλισης. Επίσης από την ψήφιση καταργείται το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ.

Το ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ χορηγούσε συντάξεις με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δηλαδή με τους όρους  των καταστατικών των ταμείων με 30χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και ποσοστά αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 3% έως 3,314%, σε 9.000 πρώην εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας, σε 4.000 πρώην εργαζόμενους της Τράπεζας Πίστεως (νυν Alpha Bank) και σε 500 πρώην εργαζόμενους της Αττικής Τράπεζας.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω ανατροπών για το ΕΤΑΤ είναι η άμεση από 1/6/2016 μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων του ταμείου από 20% έως 45%.Τα Ταμεία ΤΕΑΠΕΤΕ(Εμπορική) και ΤΑΠΤΠ(Πίστεως) είναι ταμεία με βάσει το καταστατικό τους εγγυημένων παροχών.

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Το Δ.Σ του αυτοδιαχειριζόμενου και αυτοδιοικητικού ταμείου(εργαζόμενοι και συνταξιούχοι) αποφάσισε ουσιαστικά την <<κατάργηση>> της επικουρικής σύνταξης που χορηγούσε στους δικαιούχους, αντικαθιστώντας την με ένα πενιχρό επίδομα 50ευρώ μικτά (που και αυτό στο μέλλον πιθανόν να καταργηθεί). Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν υπάγεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών ή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρόλα αυτά οι εργοδοτικές και κυβερνητικές πλειοψηφίες των επιχειρησιακών συλλόγων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που αποτελούν το Δ.Σ του ταμείου έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανοχή και την συγκάλυψη των κυβερνητικών και εργοδοτικών πολιτικών. Τζογάρισμα   μέρους των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, συμμετοχή στο PSI και όλα αυτά με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εφαρμογή και ανοχή των αντιασφαλιστικών νόμων με  μείωση εργοδοτικών εισφορών και  τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων μετά το 2005.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ

To 2014 το ΕΤΕΑ αποφάσισε να κόψει εντελώς την επικουρική σύνταξη σε 1.200 περίπου συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ (όμιλος ΠΕΙΡΑΙΩΣ), οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.  Η δικαιολογία  είναι ότι, σύμφωνα με το καταστατικό  του πρώην επικουρικού ταμείου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ (ΕΛΕΜ), οι συνταξιούχοι δικαιούνταν  επικουρική σύνταξη από τον ΕΛΕΜ μόνο για τόσα χρόνια όσα ήταν και εργαζόμενοι, ενώ από κει και ύστερα την επικουρική  συνέχιζε να τη δίνει η τράπεζα με πρόβλεψη του οργανισμού της. Κατά συνέπεια, όσοι από τους συνταξιούχους συμπληρώνουν  ως συνταξιούχοι σταδιακά τόσα χρόνια όσα είχαν εργασθεί, το ΕΤΕΑ διακόπτει  την επικουρική τους σύνταξη, ενώ η ΑΤΕ έχει τεθεί σε εκκαθάριση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη από την κυβέρνηση τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους της ΑΤΕ. Το αποτέλεσμα της τακτικής και αυτής της κυβέρνησης είναι περίπου 2.000 συνταξιούχοι της ΑΤΕ σήμερα να μην έχουν επικούρηση.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρά την εξαίρεση  του ταμείου της Τ.Ε από την ένταξη στον  ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ,  ισχύουν  οι περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις που χορηγεί το ταμείο  από τις προηγούμενες και τη σημερινή Κυβέρνηση (περικοπές δώρων, επίδομα αδείας, πλαφόν σ’ όλες τις συντάξεις, περικοπές στην κύρια σύνταξη, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ,αλλά και στο πρόγραμμα  μετεργασιακών παροχών με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης), λογ/μος που χρηματοδοτεί η Τράπεζα αλλά θα μετεξελιχθεί σε επαγγελματικό Ταμείο ή σε Ιδιωτική Ασφάλιση όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και Τράπεζας.

Συνάδελφοι,

Το ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης  δεν είναι ζήτημα συμπτωματικό της μίας η της άλλης Τράπεζας. Αποδεικνύεται ότι είναι πολιτικό ζήτημα γίνεται στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Είναι αποτέλεσμα και ακολουθία όλων των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά και  Αλογοσκούφη οι οποίοι νομοθέτησαν  τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση  και έβαλαν το νομικό πλαίσιο για την ιδιωτική ασφάλιση-επαγγελματικά ταμεία(νόμος Ρέππα),την υπαγωγή των κύριων συντάξεών μας στο ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ  και οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση  αποτέλεσαν το υπόβαθρο για όλες τις μνημονιακές μειώσεις και ανατροπές .Μέχρι το 2022 αν δεν τους σταματήσουμε θα συνεχιστούν οι μειώσεις και οι ανατροπές αρχή γενομένης από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων του νόμου ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ (οι επικουρικές  ήδη έχουν επαναϋπολογισθεί μέχρι τελικής κατάργησής τους) το 2019 αν δε ξεκινήσει και νωρίτερα. Ο αρχικός σκοπός τους είναι να μην υπάρχουν συντάξεις πάνω από τα 1000 Ευρώ.

Στη συνολική λοιπόν αυτή επίθεση την απάντηση δε θα τη δώσει καμία κυβέρνηση όπως απέδειξε και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε κάποια δικαστήρια τα οποία αποτελούν κομμάτι του συστήματος και οι αποφάσεις που βγάζουν εξυπηρετούν διαχρονικά το κεφάλαιο άρα και τις Τράπεζες.

Συνάδελφοι,

Χρειάζεται ενιαίος, ταξικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων. Σας καλούμε όλους  να συσπειρωθείτε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ –ΤΡΑΠΕΖΩΝ, και στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ του ΙΚΑ. Να γυρίσετε την πλάτη στις υποταγμένες, διασπαστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες  των συλλόγων των Τραπεζών και των ΟΣΤΟΕ και ΑΓΣΣΕ.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που ευθύνονται, τράπεζες και κεφάλαιο γενικότερα. Να επιστραφούν από την κυβέρνηση τα αποθεματικά του ΙΚΑ. Να πληρώσουν οι τράπεζες τα ελλείμματα των  ταμείων μας και να τηρηθούν όλες οι συμβάσεις και δεσμεύσεις τους προς αυτά.  Να διεκδικήσουμε δημόσια, δωρεάν υγεία – περίθαλψη. Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε φάρμακα, νοσηλεία, υπηρεσίες υγείας γενικότερα, με την απαραίτητη χρηματοδότηση των ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ.

ΟΛΟΙ στις 14-12-2017 ώρα 10.30 στην απεργιακή συγκέντρωση στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στις 15-12-2017, ώρα 5 μμ  στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ  για την ΥΓΕΙΑ, τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ των ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ και τα ΔΩΡΑ (προσυγκέντρωση ώρα 4.30 μμ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο