Οι «αυξήσεις» στις συντάξεις και η πραγματική κατάσταση των συνταξιούχων.

Συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και των «παπαγάλων» της να στηρίξουν το αφήγημα για τις «μεγάλες αυξήσεις» του 7% στις συντάξεις. Μάλιστα μερικοί στην κυριολεξία πανηγύριζαν, που το 6,5% μάλλον θα γίνει 7%!!
Θα συνεχίσουμε κι εμείς την ολοκληρωμένη, με επιχειρήματα ουσιαστικά, απόρριψη του επιχειρήματος αυτού, γράψαμε για τις βασικές πλευρές του στο φύλλο του Σεπτέμβρη. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1) Οι «αυξήσεις» θα δοθούν το 2023 και θα αφορούν τις συντάξεις μέσα στη χρονιά αυτή, δεν θα έχουν καμία θετική επίπτωση για το εισόδημα του 2022. Θα βασιστούν μεν στα οικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, ΔΤΚ) του 2022, όπως αυτά θα οριστικοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ μέσα στο 2023, αλλά δεν θα έχουν καμία αναδρομική εφαρμογή στις συντάξεις του έτους που φεύγει. Στις 31/12/2022 θα μετράμε μόνο απώλειες. Οι συντάξεις και το εισόδημα των συνταξιούχων θα υποστούν ολόκληρη τη μείωση που θα επιφέρει η άνοδος του πληθωρισμού. Αυτή σε ετήσια βάση φαίνεται πως θα κυμανθεί περίπου στο 9%, άρα τόση θα είναι και η μείωση.
Να πάρουμε όμως υπ’ όψη μας πως, άλλο ο μέσος όρος του ΔΤΚ κι άλλο οι πραγματικές αυξήσεις ειδών διατροφής, άκρως αναγκαίων αγαθών, υπηρεσιών, ρεύματος, καυσίμων, ενοικίων κλπ. Γιατί ο ονομαστικός  μέσος όρος (μ.ο.) του ΔΤΚ διαμορφώνεται και με τη συμμετοχή ειδών, που μπορεί να μην αυξηθούν ή να αυξηθούν λιγότερο από αυτόν, λόγω συνθηκών. Ήδη τα ρεπορτάζ αναφέρονται σε επερχόμενες νέες αυξήσεις τιμών τον Οκτώβρη- Νοέμβρη σε 37 είδη πλατιάς κατανάλωσης με μ.ο. στο 11%, όπου υπάρχουν είδη που θα αυξηθούν 20-25% και άλλα 5-8%. Να επισημάνουμε επίσης ότι οι απανωτές ανά μήνα ή δίμηνο άνοδοι των τιμών σε δεκάδες είδη έχουν ανεβάσει τις συνολικές τιμές τους σε 40,50, 60 % και παραπάνω, ενώ ο συνολικός ονομαστικός πληθωρισμός θα εμφανίζει ποσοστά ανόδου 9-11%…
Έχει σημασία επίσης σε ποια περίοδο διαμορφώνονται οι μεγάλες άνοδοι του ΔΤΚ, όπως το τελευταίο 4μηνο, όταν δηλαδή οι ανάγκες, λόγω περιστάσεων (τέλος διακοπών, άνοιγμα σχολείων- παιδικά- σχολικά είδη, φροντιστήρια, ξεκίνημα φοιτητικών σπουδών, καύσιμα για θέρμανση εν όψει χειμώνα κ.α.) μεγαλώνουν, όπου βλέπουμε να κρατιέται σταθερά πάνω από το 11%. Τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.
Έτσι και η πραγματική αύξηση του λογαριασμού ρεύματος κατά 100% και παραπάνω (από πχ 50 ευρώ στα 100 ή 150) για έναν συνταξιούχο (και τον κάθε εργαζόμενο φυσικά) σημαίνει πως φέτος θα φτωχύνει κατά το ποσό (και αναλογικό εισοδηματικό ποσοστό) του διπλάσιου ή τριπλάσιου λογαριασμού του, ενώ αντίστοιχα θα δει προστιθέμενη πραγματική μείωση του εισοδήματός του κατά 20- 60% από τα άλλα άκρως αναγκαία είδη και υπηρεσίες (τρόφιμα, καύσιμα, νοίκια κλπ) και όχι απλά κατά 9% του ονομαστικού ποσοστού. Το πραγματικό φτώχεμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ονομαστικό ετήσιο 9%.
2) Να πάρουμε επίσης υπ’ όψη πως με τα μέτρα της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων και άλλα, θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα επίπεδα ανάπτυξης θα συρρικνωθούν, όπως λένε οι προβλέψεις ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΚΤ, Κομισιόν, δηλαδή θα υπάρξει μείωση των ΑΕΠ, λόγω και της νέας επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Το 7% «αύξηση» θα είναι μάλλον η πρώτη και τελευταία φορά που θα δοθεί, η όποια μελλοντική θα κινείται στα επίπεδα του 2, 3, 4%.
Δεν γνωρίζουμε φυσικά τον πληθωρισμό του 2023, κατά συνέπεια δεν ξέρουμε κατά πόσο οι «αυξήσεις» θα καλύψουν τις νέες απώλειες εισοδήματος μέσα στην επόμενη χρονιά. Αναφερόμαστε στον πραγματικό, εξακολουθητικά εξοντωτικό, πληθωρισμό, ανεξάρτητα από την επιτυχία των προσπαθειών ΕΚΤ και Κομισιόν να ελέγξουν-μειώσουν τον ονομαστικό.
Στην πράξη στον πληθωρισμό (πραγματικό) του 2022 που θα μεταφερθεί ολόκληρος μέσα στο 2023 θα προστεθεί και εκείνος του 2023, ύστερα στους δύο αυτούς του 2024 κ.ο.κ. Δηλαδή προϊόντος του χρόνου και εφ’ όσον ο ονομαστικός πληθωρισμός, πιθανόν, θα μειώνεται σε βάθος χρόνου, άρα και τα ποσοστά των «αυξήσεων» στις συντάξεις, εμείς θα φτωχαίνουμε συνεχώς όλο και περισσότερο.
Συνεπώς οι επιβαρύνσεις των μισθών-συντάξεων από τις πηγές αυτές αλλά και άλλες, όπως πχ νοίκια, θα συνεχιστούν για απροσδιόριστο χρόνο. Οι όποιες «αυξήσεις» στο μέλλον θα υπονομεύονται σταθερά από τους παράγοντες αυτούς, που όμως στις συνολικές μετρήσεις του ΔΤΚ δεν θα εμφανίζονται με ανάλογη επιρροή. Το 2023, 2024 και μετά, τα τιμολόγια αυτά θα παραμένουν στα ίδια ύψη ή και θα αυξάνονται, αλλά ο επίσημος πληθωρισμός θα κινείται στο 2-3-4%, αν τα μέτρα ελέγχου του πετύχουν. Θα παίρνουμε «αυξήσεις» αυτών των χαμηλών ποσοστών, αλλά τα τιμολόγια αυτών των αγαθών και υπηρεσιών θα εξακολουθούν να κλέβουν 20-200% από μισθούς και συντάξεις.
Και βέβαια οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ (ήδη έχουν αυξηθεί κατά 1,25% σε τρεις μήνες) θα επιφέρουν νέες σοβαρές επιβαρύνσεις σε δανειολήπτες εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.α.
3) Οι συντάξεις για πάνω από μια δεκαετία, λόγω των μνημονιακών πολιτικών της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που όλα τα αστικά κόμματα ψήφισαν και εφάρμοσαν, συρρικνώθηκαν δραστικά και δραματικά. Ειδικά οι «χαμηλοσυνταξιούχοι»- δημιούργημα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων ξεκινώντας πριν 40 χρόνια- διαλύθηκαν κυριολεκτικά, αφού τους αφαιρέθηκε το ΕΚΑΣ, που αποτελούσε μια στοιχειώδη ενίσχυση του εισοδήματός τους, μετατράπηκαν σε φτωχοσυνταξιούχους. Οι κύριες συντάξεις μειώθηκαν από 10-40%, ενώ οι επικουρικές κόπηκαν στη μέση κι ακόμα παρακάτω.
4) Η «αύξηση» θα δοθεί μόνο στις κύριες, αφήνοντας απ’ έξω τις προσωπικές διαφορές (π.δ.) και όχι στις επικουρικές. Δεν πρόκειται να επανέλθουν 13η και 14η συντάξεις (σε κύριες και επικουρικές), δεν θα ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά. στην αναλογική σύνταξη, η κατώτερη σύνταξη θα παραμείνει στα 364 και 384 ευρώ. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για «αυξήσεις», αλλά για επιστροφή μικρού μέρους των κλεμμένων από τις κύριες. Το ότι ο νόμος μιλάει για αυξήσεις δεν σημαίνει πως πράγματι είναι τέτοιες.
5) Η «αύξηση» δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα (λαμβάνειν στο χέρι) για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, που η προσωπική διαφορά τους θα είναι μεγαλύτερη του ποσού, που θα προκύψει σαν «αύξηση» της σύνταξής τους. Μάλιστα για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφων του ΟΑΕΕ κύρια, που οι π.δ. είναι πολύ μεγάλες (200-400 ευρώ) δεν θα πάρουν καμία αύξηση για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια. Στην περίπτωση δε αυτή θα δημιουργηθούν και νέες τεχνητές ανισότητες, αφού συνταξιούχοι με τις ίδιες ή και λιγότερες προϋποθέσεις, αλλά μικρές π.δ., με τις χαμηλές έστω αυξήσεις που θα παίρνουν κάθε χρόνο, θα ξεπεράσουν σε μηνιαίες αποδοχές τους συναδέλφους αυτούς, που, με περισσότερες προϋποθέσεις, θα μένουν παγωμένες οι συντάξεις τους. Και να θυμίσουμε πως η προσωπική διαφορά είναι αντισυνταξιοδοτικό κατασκεύασμα των κυβερνήσεων (ειδικά αυτή ήταν του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν υπήρχε, με στόχο ακριβώς να αποφεύγουν να δίνουν  τις όποιες έστω «αυξήσεις» σε όλους τους συνταξιούχους.
6) Για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους το ποσό της προσωπικής διαφοράς τους θα ισοφαριστεί ή θα υπερσκελιστεί κατά ένα μικρό ή μέτριο αριθμό ευρώ από το ποσό της «αύξησης», οπότε αυτή θα επιφέρει ασήμαντη ή μικρή (λίγων ευρώ) διαφοροποίηση της σύνταξης προς τα πάνω. Μάλιστα θα υπάρξουν περιπτώσεις, που αυτή η μικρή ονομαστική άνοδος μπορεί να εκμηδενιστεί τελείως στην ουσία, εφ’ όσον ανεβάσει το ετήσιο εισόδημα πάνω από το κατώτερο αφορολόγητο. Κι εδώ η π.δ. θα παίξει τον ίδιο ρόλο με του προηγούμενου εδαφίου (5).
7) Όσοι θα πάρουν στο χέρι μεγαλύτερες ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων λόγω μηδενικών προσωπικών διαφορών (επαναλαμβάνουμε πως κι αυτές θα αποτελούν επιστροφή μέρους των κλεμμένων), θα υποστούν (α) αυξήσεις των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ (β) αυξήσεις των εισφορών αλληλεγγύης υπέρ ΑΚΑΓΕ (γ) αυξήσεις στην φορολόγηση της κύριας σύνταξης και (δ) αυξήσεις στη φορολόγηση ετήσιου εισοδήματος εφ’ όσον έχουν κι άλλο εισόδημα από επικουρικές, παράλληλες συντάξεις, άλλα εισοδήματα. Οι (α) και (β) θα αυξηθούν γιατί είναι ποσοστιαίες κρατήσεις. Η πραγματική αύξηση που θα πάρουν στο χέρι θα είναι σχεδόν η μισή της ονομαστικής, ενώ η περίπτωση (δ) μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση, αν η ονομαστική αύξηση ανεβάσει το φορολογητέο εισόδημα πάνω από την προηγούμενη φορολογική κλίμακα στην οποία ήταν ενταγμένοι.
Επί πλέον για αρκετούς, αν η όποια «αύξηση» ανεβάσει το άθροισμα των συντάξεων (κύριας και επικουρικής) πάνω από τα 1.400 ευρώ, θα υπάρξει κράτηση για εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΑΚΑΓΕ, πράγμα που θα σημάνει πως πιθανόν αντί για αύξηση τελικά να έχουν και μείωση κύριας σύνταξης. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους έχουν σήμερα κράτηση αλληλεγγύης στο αναλογούν με το ύψος της σύνταξης ποσοστό, αλλά η «αύξηση» να τους ανεβάσει σε υψηλότερο επίπεδο αποδοχών, όπου η κράτηση να υπολογιστεί με μεγαλύτερο ποσοστό.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι «απατεωνιές» της κυβέρνησης δεν ξεγελούν κανέναν. Όπως δεν εξαπατούν κανέναν τα ξαναζεσταμένα ταξίματα των δοκιμασμένων στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές «αριστερών», που από τη μία τάζουν δήθεν 13η σύνταξη κι από την άλλη υπερασπίζονται με πάθος τον καθολικά αποδοκιμασμένο νόμο Κατρούγκαλου.  Γι αυτό συνεχίζουμε. Και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας.