ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Αθήνα 12 Γενάρη 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο σύλλογός μας στηρίζει τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού, μαθητικού,εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν με τις άθλιες δικαιολογίες και επιχειρήματα, ότι αυτή η επιλογή θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια, θα ελαφρύνει τους γονείς από περιττά έξοδα, θα δώσει διέξοδο σε νέους για ανώτατες σπουδές στη χώρα μας. Όλα αυτά γίνονται κατ’ επιταγή και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται και μέσω εκπαιδευτικών
ιδρυμάτων- επιχειρήσεων του εξωτερικού, που μυρίστηκαν κέρδη.
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην πτώση του υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου των δημόσιων πανεπιστημίων. Θα επιφέρει μείωση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των αποφοίτων. Θα αυξήσει τις δαπάνες των εργατικών οικογενειών για σπουδές των παιδιών τους. Θα επιβάλει το καθεστώς του «όποιος έχει να πληρώσει, σπουδάζει και παίρνει πτυχίο», θα
διευρύνει την ταξική ανισότητα.

Το φοιτητικό κίνημα, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η εργατική τάξη, τα λαϊκό κίνημα απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο. Αντίθετα να ενισχύσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια πανεπιστήμια, να καλύψει τα κενά σε αίθουσες, υποδομές κάθε είδους, καθηγητικό προσωπικό. Να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους νέους- ειδικά των εργατικών, λαϊκών οικογενειών- να σπουδάσουν ελεύθερα τις επιλογές τους, να κατοχυρώσει την επαγγελματική αξία των πτυχίων.

Να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δίκτυο φοιτητικών εστιών για τη δωρεάν στέγαση φοιτητών που έχουν ανάγκη, να καταργήσει την πληρωμή διδάκτρων κάθε είδους.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ