Μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, πολύ μεγάλη & μαχητική η διαδήλωση των συνταξιούχων στην Αθήνα


Με πείσμα και αποφασιστικότητα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, διαδήλωσαν χτες κάτω από το καυτό λιοπύρι στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Μεγάλο και μαχητικό ήταν το μπλοκ του Συλλόγου που συγκρότησαν τα μέλη μας στη κεφαλή της πορείας. Με συνθήματα «Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει» και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία – λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», οι συνταξιούχοι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας, κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική του για τα νέα μέτρα που έφερε σε βάρος τους με το 4ο μνημόνιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του, πριν λίγο καιρό, ότι δεν θα υπάρξει κανένα άλλο μέτρο και περικοπή εις βάρος των συνταξιούχων. Έκαναν επίσης καθαρό ότι δεν τα παρατάνε, ότι συνεχίζουν σταθερά στο δρόμο του αγώνα με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, με όπλο την οργάνωση, τη μαζικοποίηση των συλλόγων τους και την ενότητα στη δράση. Με τη μαζική τους διαδήλωση, οι συνταξιούχοι πρόβαλαν αιτήματα όπως επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και καταβολή του σε όλους τους δικαιούχους, καμιά περικοπή και αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας και αναπηρείας, κατάργηση κάθε πληρωμής σε Υγεία, για εξετάσεις, φάρμακα νοσοκομειακή περίθαλψη, άμεση πρόσληψη ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Με τα πανό των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους, τις σημαίες και τα συνθήματα τους, έχοντας διανύσει πολλοί απ’ αυτούς εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αίγιο, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Χαλκίδα, διαδήλωσαν με μαχητικότητα τα δίκαια αιτήματά τους. Οταν η κεφαλή της πορείας πλησίαζε στο ύψος της παλιάς Βουλής, τότε οι τελευταίοι διαδηλωτές, σε πυκνή διάταξη, έμπαιναν από την οδό Αθηνάς στην Ομόνοια, συγκροτώντας μια μεγάλη πανσυνταξιουχική διαδήλωση.
Κεντρικοί ομιλητές της συγκέντρωσης , ήταν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
O Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των Ομοσπονδιών στους πληγέντες από το σεισμό της Λέσβου και κάλεσε τους τοπικούς συλλόγους των συνταξιούχων να συνδράμουν όπως μπορούν. Ακόμα απεύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιούνη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά της στα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το υπόμνημα κατατέθηκε, από βουλευτές του ΚΚΕ και ως «Αναφορά» στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.