Με αφορμή τις “κινητοποιήσεις” των ιδιωτ. διαγνωστικών κέντρων

Προχτές, δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σ’ ένα ρημαγμένο – από πόρους, προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό – δημόσιο σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό να πληρώσουν ακριβά για επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ενίσχυσε τον δημόσιο τομέα της Υγείας, αλλά συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων, δίνοντας αέρα στα πανιά της επιχειρηματικότητας στην Υγεία και βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος.

Τα παρακάτω στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά!!!

Εξ αιτίας  της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης  προσωπικού και εξοπλισμού του Δημόσιου Συστήματος Υγείας,  το 75% – 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι πραγματοποιείται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Σε 9 «περιοχές» (υποδιαιρέσεις Περιφερειών και νομών) της Ελλάδας για να κάνει κάποιος αξονική τομογραφία, θα βρει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, αφού σε καμιά δημόσια δομή δεν υπάρχει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Συνολικά στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται σε 62 «περιοχές» και ο δημόσιος σε 58, ενώ σε 7 «περιοχές» δεν υπάρχει ούτε ένας αξονικός. Με βάση τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, το 73% των αξονικών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 27% στον δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι με βάση τη συμμετοχή 15% πλήρωσαν εκείνη τη χρονιά 5,812 εκατ. ευρώ!
  • Για μια μαγνητική τομογραφία, κάποιος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη «περιοχή», αν ζει σε μια από τις 17 όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγνητική. Σε 56 συνολικά «περιοχές» δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και σε 19 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που σημαίνει ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τέτοιες εξετάσεις τις αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία το 86% των μαγνητικών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μέσω της συμμετοχής 15% 11,5 εκατ. ευρώ μόνο σ’ ένα χρόνο.
  • Μια γυναίκα, που θέλει να κάνει μαστογραφία, σε 13 «περιοχές» θα πρέπει να καταφύγει  σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 «περιοχές» υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιείται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει μαστογράφος. Το 73,4% των μαστογραφιών το 2016 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 26,6% στον δημόσιο, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ.

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, καθώς εδώ και δύο χρόνια δίνονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. Το 2016 και το 2017 περικόπηκαν 405 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό και απέμειναν τα 100 εκατ.

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας 6% στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις, ποσό που αναλογεί σε 770 εκατ. αφαίμαξης κάθε χρόνο.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν  πόσο στημένος είναι ο «καβγάς» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το «εύρος» της «συνεργασίας» του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όταν ο πρώτος «ζει και βασιλεύει» στην Υγεία. Είναι βέβαιο ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, η εμπορευματοποίηση θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών.

Η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση στη διαμάχη με τους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) είναι η «επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», πάλι στις πλάτες των ασφαλισμένων αφού πρόκειται για ένα αντιεπιστημονικό εργαλείο επέκτασης των περικοπών, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των εξετάσεων θα συστήνονται και θα γράφονται από τον θεράποντα ιατρό με τον όρο ότι δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, θα εξαναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν 100% από την τσέπη τους αυτές τις εξετάσεις.

Πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και μνημονιακή υποχρέωση όλων κομμάτων που τα ψήφισαν. Το ίδιο «κόλπο» ήδη έχει εφαρμοστεί με αντίστοιχους τρόπους και στη φαρμακευτική δαπάνη, που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο, με επικίνδυνες επιπτώσεις για το λαό. Το όποιο «πλαφόν» λειτουργεί τελικά σαν κόφτης για αναγκαίες εξετάσεις ή φάρμακα, με στόχο κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός να παραμένει εντός των δημοσιονομικών ορίων που προβλέπουν οι συμφωνίες με τους «θεσμούς».

Τελικά ο φτωχός λαός είναι αυτός που καλείται να πληρώνει, κάθε φορά, το μάρμαρο των αντιλαϊκών πολιτικών τους προκειμένου να κερδοφορορούν οι « ύαινες»  στο χώρο της Υγείας.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από τα λαϊκά στρώματα ποιοι ευθύνονται διαχρονικά για την τραγική κατάσταση στην Υγεία, ποιοι μέσα από τις πολιτικές εμπορευματοποίησης- ιδιωτικοποίησής της μας αναγκάζουν  να βάζουμε όλο και πιο βαθειά το «χέρι στην τσέπη» και να τους τιμωρήσουν με κάθε τρόπο και μέσο στην κατεύθυνση ενίσχυσης εκείνων των δυνάμεων που παλεύουν ενάντια και για την ανατροπή αυτών των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών.

                                                    Το Διοικητικό Συμβούλιο