Για το ΤΥΠΕΤ

Συνάδελφοι,

Από την αρχή της πανδημίας εντάθηκαν τα λειτουργικά προβλήματα  του ΤΥΠΕΤ, καθώς οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς μιας και το τηλεφωνικό κέντρο συνήθως δεν απαντά με αποτέλεσμα να αναγκάζονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν είτε για επείγουσες είτε για αναγκαίες ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (συνάδελφοι με χρόνια προβλήματα υγείας), να απευθύνονται σε γιατρούς εκτός ΤΥΠΕΤ, βάζοντας  βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επίσης το ΔΣ ευθυγραμιζόμενο πλήρως σε εντολή της ΕΤΕ  σταμάτησε τη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων της επαρχίας σε χώρους καταστημάτων  ενώ δεν άνοιξαν ποτέ  τα περιφερειακά ιατρεία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Δ.Σ αντί να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων οι δύο παρατάξεις της ΔΥΣΥΕ σκοτώνονται για τις καρέκλες με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές αν και όταν γίνουν με την απόλυτη συνενοχή της ΔΑΚΕ καθώς μαζί ψηφίζουν  στα Διοικητικά συμβούλια όλες τις αποφάσεις για μειώσεις των παροχών προς τους ασφαλισμένους .Από την άλλη από κοινού πάλι απορρίπτουν κάθε πρόταση βελτίωσης των παροχών όπως την πρόταση της ΕΝΙΑΙΑΣ  για αύξηση της αποζημίωσης αφού κανένας γιατρός δεν παίρνει πια ως αμοιβή τα 15 ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση,ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και το φάρμακο ως εμπόρευμα με τη λογική κόστους-κέρδους, συμφώνησαν στην αλλαγή και αύξηση της συμμετοχής για τα φάρμακα, ευθυγραμμιζόμενοι με την πολιτική του ΕΟΠΠΥ και μάλιστα άμεσα από την 1η Οκτωβρίου αδιαφορώντας για τη δυσκολία των ασφαλισμένων να έχουν πρόσβαση στους θεράποντες γιατρούς προκειμένου να αλλάξουν τα φάρμακα,και του γεγονότος ότι σε πολλούς τρέχουν τρίμηνες και εξάμηνες συνταγές.

Και ενώ το φάρμακο θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, ενώ ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χορήγησή του θα έπρεπε να είναι ο θεράπων γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό του κάθε ασθενούς, μπαίνει αυτό στον Προκρούστη των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών και στη λογική της μείωσης του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα και πάλι οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τη νύφη βάζοντας για άλλη μια φορά  το χέρι στη τσέπη.

Συνάδελφοι,

Το φάρμακο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλες αποφάσεις που επιδεινώνουν συνεχώς τις παροχές του ΤΥΠΕΤ.                                                                                                                                                                                                      Σας καλούμε να αναλογιστούμε όλοι, πριν είναι πολύ αργά, που πάει το ΤΥΠΕΤ. Πόσο  μακριά είναι από το να ακολουθήσει την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ. Έφτασε μια έκτακτη  κατάσταση, αυτή του Κορωνοϊού, για να αποκαλυφθεί ότι το ΤΥΠΕΤ δεν είναι η όαση που οι περισσότεροι πιστεύαμε, ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ασφαλισμένων και κυρίως των συνταξιούχων και της επαρχίας.

Αποκαλύφθηκε η γύμνια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της υγείας και του φαρμάκου, καθώς ακόμη και αυτό το εμβόλιο  έχει μπει στον Προκρούστη των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών, τη στιγμή μάλιστα που παγκοσμίως οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Η πολιτική αυτή οδηγεί και το ΤΥΠΕΤ σε οικονομική ασφυξία  και σε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του.

Συνάδελφοι,                                                                                                                                                                                                  Μόνη διέξοδος για εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι το αποκλειστικά δημόσιο καθολικό & δωρεάν για όλους, σύστημα Υγείας με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο με αυτή την πολιτική θα μπορέσει και το ΤΥΠΕΤ να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων του.

Γι’ αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί διεκδικώντας άμεσα την διατήρηση και επέκταση των κοινωνικών παροχών του ταμείου, την κάλυψη των ελλειμμάτων του, την πλήρη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ, την άμεση κατάργηση της λίστας φαρμάκων και λειτουργία κρατικού Οργανισμού φαρμάκων, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους συναδέλφους συνταξιούχους και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Επίσης άμεση επιστροφή της παράνομης παρακράτησης 6% υπέρ ΤΥΠΕΤ στα αναδρομικά, άμεση αποκατάσταση της παρακράτησης στο 4% για τους νέους συνταξιούχους μετά το 2016 και όποιους άλλους υπέστησαν βλαπτική μεταβολή,  αναδρομική επιστροφή των διαφορών.