Για τις εξελίξεις στις τράπεζες και το κλείσιμο των καταστημάτων

Σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων προχωρούν οι τράπεζες, εφαρμόζoντας προγράμματα «εθελούσιων αποχωρήσεων» για το προσωπικό που τα συνοδεύουν

με πιέσεις και εκβιασμούς για να αποχωρήσουν “οικειοθελώς”, αλλά και με απολύσεις  για όσους δεν «συμορφώνονται».

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τράπεζες έσπευσαν να αδράξουν την  ευκαιρία για να ολοκληρώσουν τα αντεργατικά σχέδιά τους.

Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, που συνδέεται με την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σηματοδότησε αυτήν την επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων. Απώτερος στόχος τους να «ξεφορτωθούν» όλο το προσωπικό με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με εργαζόμενους που θα διέπονται από ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς στην ουσία κανένα εργασιακό δικαίωμα, έρμαια της απόλυτης εξουσίας του εργοδότη.                                   

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, 4 καταστημάτων της «Attica Bank». Στην «Attica Bank», όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δύο 24ωρες απεργίες, έχει ήδη απολυθεί ένας εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση ενός ακόμα, επειδή δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας».

Στην Τράπεζα Πειραιώς η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων συνοδεύεται από αφόρητες πιέσεις στο προσωπικό για την «οικειοθελή» του αποχώρηση-απόλυση, χωρίς κανένα δισταγμό ακόμα και για τους εργαζόμενους με αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις πλήρους απανθρωπιάς όπως όταν η εργοδοσία προσπάθησε να μετακινήσει εργαζόμενο με κινητικό πρόβλημα και αναπηρία 80% σε κατάστημα όπου δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, «με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση». Αντίστοιχα, ζητήθηκε από εργαζόμενη με σοβαρό πρόβλημα όρασης  να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της, ενώ ανάλογης αντιμετώπισης έτυχαν και άλλοι εργαζόμενοι.

«Αντί λοιπόν η “ψηφιακή μετάβαση” να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπαλλήλους, όπως και όλους τους εργαζόμενους λόγω της μεγάλης εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία, κάνουν το αντίθετο!» Απολύουν!!!.

Η πολιτική αυτή των Τραπεζών όμως έχει και άλλες επιπτώσεις. Μια από αυτές  είναι το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα και όσοι μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από κάποιο τοπικό κατάστημα θα αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές και  υποχρεώσεις τους. Και μιλάμε για ηλικιωμένους, συνταξιούχους,  ΑΜΕΑ, ανθρώπους δηλαδή που δυσκολεύονται με την «ψηφιοποίησή» τους. Έτσι καταρίπτεται και αυτό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ψηφιοποίηση θα διευκολύνει τη ζωή του μέσου πολίτη. Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ κεφαλαίου-Τραπεζών και κυβέρνησης της ΝΔ που εν μέσω πανδημίας και λοκ-ντάουν άδραξαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα αντεργατικά αντισυνδικαλιστικά σχέδιά τους προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που ήδη έχει ξεκινήσει από το 2019.