Για την ιδιωτικοποίηση του νερού

                                       Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό

Με γνώμονα και πολιτική την όλο και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση  των μονοπωλιακών συμφερόντων, και τη συνεχή κερδοφορίας τους  η κυβέρνηση συνεχίζει, στα «χνάρια» των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τροπολογία!!! προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Λεκανοπεδίου της Αττικής, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και το πέρασμα όλων των φυσικών πόρων, νερό, ενέργεια, περιβάλλον κλπ στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Πρόκειται για μια πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους τα λαϊκά συμφέροντα με τραγικές συνέπειες τόσο στα λαϊκά στρώματα-καταναλωτές, όσο και στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ με την υιοθέτηση όλων των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών, εξαντλητικά ωράρια, πανάκριβα τιμολόγια κλπ.

Παρά τα όσα φληναφλήματα ακουστούν από την κυβέρνηση και τους άλλους «στυλοβάτες» των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και επιλογών η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει στην πράξη τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού.

Στη Βρετανία οι ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 1989 – 1993 έφεραν αύξηση της τιμής του νερού κατά 50% και συνολικά 245% μέχρι το 2006. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης υποβαθμίστηκαν, οι εταιρείες περιόρισαν στο ελάχιστο τις επενδύσεις σε έργα υποδομής. Στην Αργεντινή το 1993 ιδιωτικοποιήθηκε το σύστημα ύδρευσης – αποχέτευσης του Μπουένος Αϊρες. Τέσσερα χρόνια μετά διαπιστώθηκε ότι η πολυεθνική εταιρεία τηρούσε μόνο το 45% των υποχρεώσεών της όσον αφορά στις νέες συνδέσεις, ενώ τα τιμολόγια πήγαν στα ύψη. Το 2003 διαπιστώθηκε ότι γινόταν επεξεργασία μόλις στο 12% των λυμάτων, η υπόλοιπη ποσότητα διοχετευόταν χωρίς καμιά επεξεργασία στον ποταμό Ρίο Ντε Λα Πλάτα.

Το νερό είναι πηγή ζωής και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας γι΄ αυτό και  πρέπει  να απαιτήσουμε οργανωμένα, μαχητικά και σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες , τους αγρότες την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας και  την άμεση μείωση  των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ. Να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα, χωρις καμιά διακοπή υδροδότησης  λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων».