Για τα γεγονότα σε Χίο, Μυτιλήνη

Καταδικάζουμε την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να στείλει «στρατεύματα κατοχής» στη Λέσβο και τη Χίο, με στόχο να επιβάλλει με τη βία τα σχέδιά της για δημιουργία κλειστών χώρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, κατ’ επιταγή της ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής των συμφωνιών του Δουβλίνου και της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Συμφωνίες που επιβάλλουν τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε «φυλακές ψυχών», σε βάρος και των κατατρεγμένων από τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων και των κατοίκων των νησιών.
Επιδοκιμάζουμε την σθεναρή συνολική αντίσταση του λαού των δύο νησιών στη κρατική βία, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άρον – άρον τις δυνάμεις καταστολής και να αναδιπλωθεί  στους σχεδιασμούς της. Η λαϊκή αυτή αντίσταση αποδείχνει στην πράξη πως όταν ο λαός ενωμένος, αποφασισμένος και με καθαρούς στόχους πάρει την υπόθεση στα χέρια του, μπορεί να ανατρέψει κυβερνητικές και γενικότερες αντιδραστικές επιλογές.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν με την κάλυψη από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση των τουρκικών επιθετικών επεμβάσεων στη Συρία και την εκμετάλλευση του προσφυγικού προβλήματος για τη συνέχιση των παζαριών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δείχνει πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας μας από τα αδιέξοδα, που αυτές οι συμφωνίες προκαλούν, είναι :

  1. Η καταγγελία και άρνηση εφαρμογής των συμφωνιών.
  2. Να κλείσουν όλες οι δομές κράτησης, να μη δημιουργηθούν νέες.
  3. Να δοθούν άμεσα στους μετανάστες χαρτιά ελεύθερης μετάβασης  στις χώρες που επιθυμούν