Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας & Προστασίας του Πολίτη

 

Αθήνα 8 Νοέμβρη 2018

Αριθμ. Πρωτ: 231

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό

Αριστοτέλους 17, Αθήνα

Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Ο. Γεροβασίλη

Π. Κανελλοπούλου 4, Αθήνα

Κύριε και Κυρία Υπουργέ,

Τα γραφεία του συλλόγου μας βρίσκονται στην οδό Χαλκοκονδύλη 37. Είμαστε βέβαιοι πως είστε πλήρως ενημερωμένοι για την άθλια κατάσταση που συνολικά επικρατεί στην περιοχή μας, λόγω της πληθώρας των εθισμένων και εξαρτημένων από τα ναρκωτικά ατόμων και των γυναικών που εκδίδονται στην πορνεία, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον δρόμο και τα πεζοδρόμια σε μόνιμες πλέον «κατοικίες» τους, όπου εκτός της ανοιχτής χρήσης ναρκωτικών, ικανοποιούν και κάθε άλλη ανθρώπινη ανάγκη τους.
Συνέπεια αυτών η διογκούμενη και αφόρητη κατάσταση για όλους όσους έχουν γραφεία των όποιων δραστηριοτήτων τους, όπως ο σύλλογός μας, που χαρακτηρίζεται :

  1. Από την έντονη και μόνιμη δυσοσμία, που πλημμυρίζει όλη την περιοχή.
  2. Από τη συσσώρευση σκουπιδιών, που κάθε μέρα είναι διασκορπισμένα σε όλο το μήκος της οδού Χαλκοκονδύλη, ανάμεσα στις οδούς Σωκράτους και Μάρνη.
  3. Από την επικαθήμενη και επικολλώμενη στα πεζοδρόμια κάθε είδους ακαθαρσία, που οι διαβάτες προσπαθούν να αποφεύγουν.
  4. Με πιο απλά λόγια η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα γκέττο, για το οποίο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από καμία αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί. Κι ασφαλώς δεν αποτελεί ευχάριστο θέαμα για τον κόσμο που αναγκαστικά διασχίζει την οδό Χαλκοκονδύλη.
  5. Συνολικά εγείρεται μεγάλο θέμα για την δημόσια υγεία και την προστασία των κατοίκων, επαγγελματιών ή συλλόγων, που στεγάζονται στα κτίρια αυτής της περιοχής. Επισημαίνουμε πως ο σύλλογός μας, έχει μέλη συνταξιούχους, δηλαδή συναδέλφους που έτσι κι αλλιώς έχουν προβλήματα υγείας, ενώ έχουμε και πολλά μέλη γυναίκες, που φοβούνται να έρθουν στα γραφεία μας, λόγω αυτής της κατάστασης. Περιττό να σας τονίσουμε πως αδυνατούμε να διοργανώσουμε κάθε δραστηριότητα το απόγευμα ή και πιο αργά, αφού τα μέλη μας αρνούνται, ειδικά οι γυναίκες, να έρθουν στο σύλλογο.

Κατόπιν των παραπάνω ζητάμε από εσάς να δώσετε εντολές στις αρμόδιες  υπηρεσίες  των Υπουργείων σας, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης με πρόνοιες :

  1. Για την βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας αυτών (φιλοξενία σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, πλήρη απεξάρτηση από τον εθισμό των ναρκωτικών και την πορνεία).
  2. Την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών με αστυνομικά μέτρα (συλλήψεις εμπόρων κλπ).
  3. Τον καθαρισμό και απολύμανση όλης της περιοχής.

Θεωρούμε πως έχετε στοιχειώδη υποχρέωση να ασχοληθείτε με τα ζητήματα αυτά και μάλιστα άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχετε σοβαρές ευθύνες για τις όποιες αρνητικές συνέπειες υπάρξουν. Θέλουμε επίσης να κάνουμε καθαρό πως το ενδιαφέρον μας δεν πηγάζει από την ανησυχία για την αποκατάσταση της «τουριστικής εικόνας» αυτού του μέρους του κέντρου της Αθήνας, αλλά για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων σε όφελος των εργαζομένων και των συνανθρώπων μας αυτών, που οι συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται τους έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά στο περιθώριο της ζωής και στην πλήρη εξαθλίωση.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γ. Γραμματέας

Γ. Αντωνίου                                                             Χ. Τσάρα