Επερώτηση του ΚΚΕ για το ΛΕΠΕΤΕ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Να διασφαλιστούν οι όροι για να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις στο σύνολο των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς καμία μείωση.

 

Δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιοι (16.500) συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας κινδυνεύουν να χάσουν την επικουρική τους σύνταξη, καθώς επίσης και 5.000 εργαζόμενοι τις εισφορές τους εξαιτίας των σχεδίων της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).

Οι  εξελίξεις στο ΛΕΠΕΤΕ (το Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας που από το 1949 αποδίδει επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους – εργαζόμενους της Εθνικής) επιβεβαιώνουν περίτρανα, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την «επιχειρηματικότητα» και την καπιταλιστική ανάπτυξη, θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόβοντας από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, νομοθετώντας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών.

Ο ΛΕΠΕΤΕ κατέστη ελλειμματικός, εξαιτίας των επιλογών και των πολιτικών της Εθνικής Τράπεζας και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ενίσχυσε τις ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – ανακεφαλαιοποιήσεις της ΕΤΕ) παίρνοντας ακόμη και δάνειο, μπήκε στο PSI, εναρμονίστηκε με τον νόμο Αλογοσκούφη, που απέκλεισε τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από 1/1/2005, τζογάρισε τα αποθεματικά του στο χρηματιστήριο.

Η Εθνική Τράπεζα άλλωστε, με τα προγράμματα «εθελούσιων» αποχωρήσεων, εξανάγκασε πρόωρα σε συνταξιοδότηση χιλιάδες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι να είναι πολύ λιγότεροι, να εργάζονται σε καθεστώς εντατικοποίησης και μάλιστα πολλοί από αυτούς, έχοντας υπογράψει συμβάσεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ενοικίασης, ατομικές κλπ).

Στις τράπεζες γενικά οι εργαζόμενοι έχουν χάσει μια σειρά από ασφαλιστικά δικαιώματα (στην Εμπορική, ΤΑΠΙΛΤΑΤ κλπ), ενώ το ξήλωμα του ασφαλιστικού τους δεν έχει αφετηρία την περίοδο της κρίσης, όπως προσχηματικά υποστηρίζουν οι Διοικήσεις των τραπεζών. Για παράδειγμα το 2008 η Εθνική (με Διοίκηση Αράπογλου) επιχείρησε ξανά να αποποιηθεί των ευθυνών της και να μην καλύψει τα ελλείμματα του ταμείου. Τότε ούτε σε κρίση και επιτροπεία βρισκόμασταν ούτε μνημόνια και ΤΧΣ είχαμε. Όταν το 2005 εξαιρέθηκαν οι νέοι εργαζόμενοι από τον ΛΕΠΕΤΕ και εντάχθηκαν στην επικούρηση του ΙΚΑ, βρισκόμασταν σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το παραπάνω για τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Καμία ευθύνη δεν έχουν για τα ελλείμματά τους. Αντίθετα οι εισφορές τους, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών, αποτελούν μέρος του μισθού τους.

 

            ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου:

  • Να καλυφθούν πλήρως και άμεσα τα ελλείμματα των ταμείων των εργαζομένων από την διοίκηση της ΕΤΕ.
  • Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την επικουρική σύνταξη 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής.
  • Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές 5.000 εργαζομένων που είναι σήμερα ασφαλισμένοι στο ΛΕΠΕΤΕ.
  • Να ενταχθούν στον Κανονισμό της Εθνικής Τράπεζας και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία όλοι οι εργαζόμενοι της Εθνικής, που σήμερα βρίσκονται στην ομηρία ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Να καλυφθούν τα τεράστια κενά που άφησαν πίσω τους οι εθελούσιες με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

 

 

Οι βουλευτές

 

Χρήστος Κατσώτης, 

Σάκης Βαρδαλής, 

Νίκος Καραθανασόπουλος, 

Διαμάντω Μανωλάκου