ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

                   15 Σεπτέμβρη 2021

Η πολιτική εξαπάτησης των εργαζομένων και του λαού από την κυβέρνηση κορυφώθηκε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Για άλλη μια φορά «Η Ελλάδα αλλάζει… κοιτάει ψηλά και προχωράει μπροστά». Για άλλη μια φορά οι νέοι, που κατά 35% είναι άνεργοι, θα γίνουν επιχειρηματίες, για άλλη μια φορά «η μεσαία τάξη» των αυτοαπασχολουμένων θα βυθιστεί στην ευημερία. Ασφαλώς δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτούς τους νέους, που θα κατέχει εταιρίες προς συγχώνευση με άλλες, ώστε να ευνοηθεί από τις φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη. Από αυτές θα ωφεληθούν και πάλι τα μεγάλα ψάρια, που θα καταπιούν μικρότερα.

Οι ανακοινωθείσες παροχές προς τους νέους εργαζόμενους είναι χρηματοδοτήσεις εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ (δηλαδή χρήματα δικά μας) για τσάμπα εργατοϋπάλληλους, όπως οι 16ρηδες των κρατικών ιδρυμάτων, η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος των ταμειακών αντοχών του ΕΦΚΑ αποτελεί μια ακόμα ενίσχυση των εργοδοτικών κερδών.
            Από τις κυβερνητικές υποσχέσεις έλειπαν τελείως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο υπόλοιπος λαός. Οι «καλές δουλειές και οι καλοί μισθοί» προηγούμενων εξαγγελιών εξαφανίστηκαν. Οι επιστροφές των αναδρομικών των συντάξεων πήγαν από καλοκαίρι- φθινόπωρο και τώρα χειμώνα, η έκδοση εκκρεμών συντάξεων παραπέμπεται στους δικηγόρους- λογιστές, η εισφορά «αλληλεγγύης» εξακολουθεί να χαρατσώνει τους συνταξιούχους.

Οι δε «ελαφρύνσεις» από την ακρίβεια διάρκειας δυο-τριών μηνών, ειδικά για το ρεύμα είναι μια ξεκάθαρη- ξετσίπωτη πριμοδότηση των κερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τη δική μας φορολόγηση. Οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα μεγάλα μονοπώλια θα βάλουν στην τσέπη ένα μεγάλο μέρος των 3,2 δισεκ. ευρώ, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνηση, ενώ οι αυξήσεις του ρεύματος θα παραμείνουν κι όταν λήξουν τα κυβερνητικά μέτρα. Για τις γελοιότητες δε των κυβερνητικών εκκλήσεων προς τους σουπερμαρκετάδες να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάθε σχόλιο περισσεύει.

Το εργατικό- λαϊκό κίνημα, οι συνταξιούχοι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κόντρα στην συνεχιζόμενη αντεργατική επίθεση, στην κοροϊδία των απατηλών κυβερνητικών εξαγγελιών ο μόνος δρόμος είναι η αγωνιστική μας απάντηση, η σύγκρουση με την πολιτική αυτή. Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 8 Οκτώβρη στην Αθήνα θα είναι μια πρώτη άμεση απάντηση στην κυβέρνηση.

                                   ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ