ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΠΕΤΕ

Αθήνα 1 Ιούνη 2022           

                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                

      Με  την υπ αριθ. 431/2022  απαράδεκτη όσο και προκλητική απόφαση  η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε νόμιμη την, με τους  ν. 4618/2019 και 4680/2020 των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και  ΝΔ αντίστοιχα, υπαγωγή των δικαιούμενων μηνιαίας παροχής συνταξιούχων, νυν και μελλοντικών, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ) από τον λογαριασμό επικούρησης  ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, με ταυτόχρονη περικοπή κατά 50% της δικαιούμενης καταβολής, ενώ  σύμφωνα με τον ν. 4680/2020 της ΝΔ επίκειται περαιτέρω μείωση από το τέλος του 2024 κατά 70%.
        Με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ νομιμοποιεί:
Α) Την παράνομη παρέμβαση της κυβέρνησης σε μια ιδιωτικού δικαίου συμφωνία μεταξύ Τράπεζας, εργαζόμενων και συνταξιούχων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ίδια την  απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να βγάλει  από την δύσκολη θέση την ΕΤΕ, να την απαλλάξει από την υποχρέωση χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ,  μεταφέροντας το πρόβλημα στο ΕΤΕΑΕΠ  και στις πλάτες των υπόλοιπων συνταξιούχων ασφαλισμένων σε αυτό, αλλά και στις πλάτες των συνταξιούχων της ΕΤΕ των οποίων περιέκοψε τις παροχές.
Β) Αθωώνει  την ΕΤΕ για τις παρανομίες της στην οικονομική  διαχείριση του ΛΕΠΕΤΕ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα  την εμφάνιση ελλειμμάτων και την απαλλάσσει από τις ευθύνες της και τις υποχρεώσεις της απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ.
        Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά  ότι, στο αστικό πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της ως εργαλείο υλοποίησης αντισυνταξιουχικών και αντιλαϊκών πολιτικών,  πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα  του μεγάλου κεφαλαίου και  των Τραπεζών. Υπάρχουν άλλωστε πάρα πολλά παραδείγματα  προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ, που δικαίωσαν και όλους τους άλλους νόμους, με τους οποίους περικόπηκαν κύριες και επικουρικές  συντάξεις.
         Το παράδειγμα αυτό του ΛΕΠΕΤΕ –ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό ταμείο- καταδείχνει πως δεν έχουν καμία αξία οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης  για το νέο κεφαλαιοποιητικό  σύστημα των επικουρικών συντάξεων,  ότι  το κράτος εγγυάται  τις παροχές από τις επισφαλείς επενδύσεις  των «ατομικών κουμπαράδων» των ασφαλισμένων στο τζόγο του χρηματιστηρίου και των ασφαλιστικών εταιρειών.         
         Επιβεβαιώνεται απόλυτα η εκτίμηση και θέση του αγωνιστικού συνταξιουχικού κινήματος, στο οποίο είναι ενταγμένος ο σύλλογός μας, ότι μόνο οι αγώνες αποτελούν απάντηση στις αντεργατικές- αντιασφαλιστικές πολιτικές, βάση διεκδίκησης των αιτημάτων μας  και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε.
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΣΕΑ και της Ομοσπονδίας μας στις 24 Ιούνη στο Σύνταγμα.