Δελτίο Τύπου για τα Αναδρομικά

Με μια χονδροειδή λαθροχειρία η κυβέρνηση, διαψεύδοντας τον εαυτό της, αποφάσισε να κουρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται προς επιστροφή οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Έτσι, ενώ είχε δεσμευτεί δημόσια πως θα αποδώσει όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, ψήφισε την τροπολογία, μέσα από την οποία ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ, επιστρέφει μόνο τις περικοπές από τις κύριες συντάξεις, που το 2012 ξεπερνούσαν τα 1000 ευρώ.
Με μια νέα ξεκάθαρη παρανομία η κυβέρνηση με την τροπολογία εξαιρεί  τα ΔΧ, ΔΠ και επίδομα αδείας, καθώς και τις επικουρικές. Έτσι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα. Το «όλα σε όλους» αποδείχνεται μια ακόμα απάτη εκ μέρους της κυβέρνησης, μετατρέπεται σε «λίγα σε μερικούς». Τα 3,9 δισεκ. σε όλους κατρακύλησαν σε 1,4 στους μισούς.
Με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα των δημοσιονομικών αντοχών και την απαράδεκτη επίκληση του κοινωνικού αυτοματισμού, όπου ο πρωθυπουργός στη βουλή ισχυρίστηκε πως αν αποδώσει όλα τα αναδρομικά, αυτό θα είναι σε βάρος των ανέργων, των εργαζομένων, επιχείρησε να δικαιολογήσει την ανοιχτή εξαπάτηση των συνταξιούχων. Μάλιστα με μια εξωφρενική λαϊκίστικη αναφορά προσπάθησε να μας πείσει πως τα μη αποδιδόμενα αναδρομικά θα αξιοποιηθούν για «την ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων». Κάλεσε δηλαδή τους συνταξιούχους να πληρώσουν αυτοί αποκλειστικά τα βάρη των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πέρα από τα όσα πληρώνουν για τις αμυντικές, αλλά ταυτόχρονα ΝΑΤΟικές δαπάνες μέσω της φορολόγησης του πενιχρού πλέον εισοδήματός τους, όπως άλλωστε όλος ο λαός.
Κι όλα αυτά, όταν στο ίδιο διάστημα ψήφισε σειρά νόμων και ρυθμίσεων, που προσέθεσαν κι άλλες φοροαπαλλαγές των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των μετόχων τους στις δεκάδες που ήδη υπάρχουν.

Κι ενώ με την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ ήθελε δήθεν να απαλλάξει τους συνταξιούχους από την ανάγκη να τρέχουν στα δικαστήρια, με την τροπολογία σπρώχνει όσους θα μείνουν εκτός της επιστροφής των δικαιούμενων αναδρομικών και πάλι στη διαδικασία των αγωγών, περιμένοντας τη δικαίωσή τους (αν) μετά από κάποια χρόνια.
Καταγγέλλουμε την κυβερνητική παράνομη και καταχρηστική μεθόδευση, που ετσιθελικά καταχράται τα χρήματα των συνταξιούχων, στερώντας τους κι αυτή την οικονομική ανάσα.
Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική απάτη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την απόλυτη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, την υλοποίηση της δέσμευσής της «όλα τα αναδρομικά σε όλους». Την απόφασή μας θα κάνουμε πράξη με τον τρόπο που ξέρουμε και έχουμε αξιοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια. Τον τρόπο στο δρόμο των αγώνων.
Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση ν αποδώσει όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο