Άρθρο του Συναδέλφου Νίκου Αμανάκη για το ΛΕΠΕΤΕ

H αποφράδα ημερομηνία 1/1/2005 υπήρξε σταθμός στην ομαλή λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ. Από τότε και μέχρι σήμερα η ΕΤΕ, παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, στέλνει τους νεοπροσλαμβανόμενους στο επικουρικό του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), σήμερα ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι ήταν φυσικό να παρουσιαστούν ελλείμματα, για τα οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι συνταξιούχοι. Ανεξάρτητα αν αυτό αποτελεί εξώφθαλμη παρέκκλιση από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον Κανονισμό ΛΕΠΕΤΕ (1949), όπως τροποποιήθηκε το 1995 αρθρ 9, η ΕΤΕ αγνοεί Νόμους, το Σύνταγμα και αποφάσεις Δικαστηρίων, επιφέροντας την απόλυτη απαξίωση και την οργανική αποσάθρωση σε μια καθ’ όλα νόμιμη και αποδεκτή συμφωνία από Κυβερνήσεις, τις Διοικήσεις της ΕΤΕ μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Συνοπτικά τα πράγματα έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΟ: Ο Ν. 3371/05, σε συνδυασμό με το Ν. 1902/90, άρθρο 10 παρ. 1, στους οποίους πάτησε τότε η ΕΤΕ για την ασφάλιση στον ΕΤΕΑΕΠ αντί του ΛΕΠΕΤΕ, δεν περιελάμβανε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον ΛΕΠΕΤΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ν. 3371/05 εφαρμόστηκε μερικώς. Κατά δεύτερο, τα ελλείμματα καλύπτονταν επί μία δεκαετία (2007-2017) από την ΕΤΕ αφού το νομικό της επιτελείο γνώριζε επακριβώς, το πως και το γιατί. Αφήνω εδώ ασχολίαστο το αφελές περί δανεισμού της ΕΤΕ προς ΛΕΠΕΤΕ.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Οι μετά την 1/1/2005 , που ασφαλίστηκαν κακώς στο επικουρικό του σημερινού ΕΦΚΑ, υπέστησαν βλάβη λόγω άνισης μεταχείρισης που συγκρούεται με το Σύνταγμα άρθρο 22 , αλλά και με το άρθρο 4 παρ. 1 περί ισότητας απέναντι στο Νόμο. Επίσης, εναντιώνεται και στο Ν. 3002/02 που επικυρώνει τη Συνθήκη για την Ε.Ε. Το προκύπτον λοιπόν σε όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι η ΕΤΕ κέρδισε έξι (6) μονάδες από τις εργοδοτικές της εισφορές (από 9% σε 3%) για τους νέους, σε σύγκριση με τους παλιούς.
ΤΡΙΤΟ: Όπως ορίζει με σαφήνεια και η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) υπ’ αριθ. 5/2007, «οι εισφορές του εργοδότη αποτελούν τμήμα του μισθού και υπολογίζονται επί των αποδοχών των εργαζομένων…», επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει νομική βάση για ασφάλιση μετά την 1/1/2005 στο ΕΤΕΑΕΠ, διότι προκαλεί δυσμενή διάκριση, κατα βαση ειναι μειωση, σε βάρος των νεοπροσλαμβανόμενων.

ΕΡΩΤΗΜΑ προς κ.κ. Βρούτση – Μηταράκη:
1.- Ήταν ή όχι η κάλυψη των ελλειμμάτων υποχρέωση της ΕΤΕ εκ των ων ουκ άνευ;
2.- Η διακοπή της κάλυψης (Νοέμβριος 2017) από τους Φραγκομυλωνάδες ήταν ή όχι καραμπινάτη ανομία που φτάνει να ταλαιπωρεί 17.000 οικογένειες μέχρι και σήμερα;
3.- Θα σταματήσετε την προσπάθεια που σκοπεύει να μετατρέψει ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ σε followers σας, έτσι ώστε να υφαρπάξετε τη συναίνεσή τους προκειμένου να διασωθεί η ΕΤΕ από τις παρεκκλίσεις της;
4.- Σ’ αυτό το τοξικό «παιχνίδι» με τον ΛΕΠΕΤΕ θα πρέπει επιτέλους να βάλετε ένα τέλος σύμφωνα με τη νομιμότητα, για να επανέλθει η καλόπιστη τήρηση του Κανονισμού – Σύμβαση του ΛΕΠΕΤΕ.