Άρθρο του συναδέλφου Κοντόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ

Συνάδελφοι, παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) για το αντίθετο, συνεχίζουμε να ζούμε σε συνθήκες μειωμένης και συνεχώς μειούμενης ζωής από το 2009. Εμείς αποκαλούμε αυτές τις συνθήκες «καπιταλιστική οικονομική κρίση».

Για να το πούμε εντελώς απλά, αν δεν υπάρχουν ανωμαλίες στην παραγωγή προϊόντων γενικά και παγκοσμίως τότε η χρηματαγορά και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα λειτουργούν ομαλά. Αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά, χωρίς την ύπαρξη των αγαθών-εμπορευμάτων που ικανοποιούν ανθρώπινες ανάγκες, δεν θα είχε κανένα νόημα ούτε η ύπαρξη του χρήματος ούτε οι χρηματαγορές. Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες του συστήματος στην παραγωγή και πώληση των προϊόντων αντανακλώνται στο χρήμα και στις χρηματαγορές, με αποτέλεσμα την απαξίωση μέρους του κεφαλαίου, αφού αυτό δεν μπορεί να ανακυκλωθεί (να επανεπενδυθεί και να κερδοφορήσει). Έτσι οι επιχειρήσεις έχουν, είτε μειωμένα κέρδη είτε ζημιές. Η επερχόμενη οικονομική κρίση ήταν ορατή από πολλά χρόνια πιο πριν και οι ειδικοί το προσδοκούσαν.

Για εμάς τους υπαλλήλους της ΕΘΝΙΚΗΣ μπορεί να έχει άραγε σχέση η διακοπή της επικούρησής μας (ΛΕΠΕΤΕ) από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ το Νοέμβριο του 2017 με την κρίση που βιώνουμε ή είναι ένα τυχαίο γεγονός;

Η ενέργεια αυτή της τράπεζας είναι κίνηση εξισορρόπησης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στην απώλεια μέρους του κεφαλαίου (αδυναμία κερδοφορίας του ή και επανεπένδυσής του. πχ κόκκινα δάνεια κτλ);

Αποτελεί απλά μια επιλογή του τότε CEO, του κ. Φραγκιαδάκη ;

Μήπως πέρα από τον ή τους CEO αποτελεί επιλογή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Εύκολα διαπιστώνουμε ότι δεν ήταν επιλογή του τότε CEO, αφού ο αντικαταστάτης του δεν αποκατέστησε τα δίκια μας. Πολύ εύκολα διαπιστώνεται επίσης ότι δεν ήταν απλά επιλογή μόνο του  ΣΥΡΙΖΑ, αφού και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια σε βάρος μας πολιτική. Δεν μένει τίποτε άλλο για να συμπεράνουμε, πέρα του ότι ήταν επιλογή του κεφαλαίου που επιβλήθηκε και συνεχίζει να επιβάλλεται μέσω των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δια των εκάστοτε CEO….και το σπουδαιότερο είναι ότι τα ίδια ισχύουν διεθνώς στο καπιταλιστικό σύστημα, αφού παντού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παίρνονται ανάλογα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν μπορεί παρά να είναι ταξικό! Η πείρα μας, τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη, λέει ότι τα προβλήματά μας δεν λύνονται στα δικαστήρια, ούτε με στόχευση στα κεφάλια της λερναίας ύδρας (οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα όργανά τους κτλ που συμπεριλαμβάνονται και οι CEO της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ). Ο δρόμος για τη λύση τους έχει κατεύθυνση προς στην καρδιά του προβλήματος, προς την εξουσία του κεφαλαίου. Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στις ταξικές δυνάμεις που επιλέγουν αυτόν τον αγώνα και όχι τον λερναιοϋδρισμό!

Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι εφήμερος αλλά διαρκής!

Εμείς θα διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα. Εννοείται όσο και όσοι και όπως μπορούμε. Χωρίς εμάς αγώνας δεν γίνεται!

Το πρόβλημά μας του ΛΕΠΕΤΕ και τόσο άλλα είναι πολιτικά προβλήματα και η λύση τους πολιτική και όχι στα δικαστήρια!

Η εξουσία του κεφαλαίου αν αντιληφθεί τη συσπείρωσή μας σε ταξική βάση, θα υποχρεωθεί να κάνει πίσω!

Εμπρός λοιπόν όλοι στον τίμιο αγώνα μας!

Συσπειρωθείτε στον μόνο Σύλλογο που αγωνίζεται για το δίκιο μας,  τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ πρώην ΔΕΚΟ και ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Σωτήρης Κοντόπουλος