Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ΕΑΒ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!

Συναδέλφισσες,-οι

            Καταγγέλουμε απερίφραστα την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να σύρει στα δικαστήρια το ΣΕΕΑΒ για να επιβάλει με το έτσι θέλω ακόμη μία εργολαβία στην ΕΑΒ, αυτή τη φορά σε ένα από τα πλέον κρίσιμα τμήματα της παραγωγής.

          Ελάχιστες μέρες πριν, ο υπουργός της Γεωργιάδης παρενέβαινε απροκάλυπτα στο ΔΣ του ΣΕΕΑΒ ως εκπρόσωπος της LOCKHEED και της εργολαβικής εταιρείας, υπέρ της πολυεθνικής και του νέου της υπεργολάβου.

          Κατά τα λοιπά, ο υπουργός κατέφυγε σε τηλεοπτική εκπομπή ακόμη μία φορά σε ψέματα και συκοφαντίες, περί 700 προσλήψεων μέχρι τώρα και περί ασύδοτων συνδικαλιστών που θέλουν να κλείσουν την ΕΑΒ.

          Διόλου τυχαίο, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα, που καθιστά τους εργαζόμενους εξαρτήματα της εργοδοσίας, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίζουν επίσης τα μισά περίπου άρθρα.

          Τα στελέχη της κυβέρνησης είναι αδίστακτοι και συνειδητά καταφεύγουν στα ψέματα απλώς και μόνο επειδή δεν τολμάνε να πούνε τους πραγματικούς μύχιους σκοπούς τους.

          Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που απαγόρευσαν τις προσλήψεις αορίστου χρόνου, που μείωσαν το προσωπικό της εταιρείας από τις 3.000 στα 1.000 άτομα, τώρα ζητάνε τα ρέστα από τους εργαζόμενους για τα χρονοδιαγράμματα!

          Εκείνοι που μείωσαν κατά 50% το εισόδημα των εργαζομένων στην ΕΑΒ, που έκαναν θεσμό τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε ένα αντικείμενο εργασίας που απαιτεί κατεξοχήν υψηλή εξειδίκευση, ζητάνε τα ρέστα για την «παραγωγικότητα»!

          Σκοπός τους δεν είναι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, αλλά το ʺ τάισμα ʺ  του πελάτη της LOCKHEED και των κάθε λογής εργολάβων, με τα εκατομμύρια των φορολογουμένων. Αλήθεια, πιστεύει κανένας ότι με 12 εργολαβικούς η παραγωγή του F-16 θα εκτιναχθεί;

          Η μόνη εκτίναξη που θα γίνει είναι στην περαιτέρω υποβάθμιση του έργου της ΕΑΒ και των δυνατοτήτων της. Ας τα αφήσουν λοιπόν ….τα σάπια οι κυβερνητικοί υπουργοί και να πούνε στον κόσμο από που ξεκίνησε η ΟΝΕΧ, που έχει πάρει προίκα το Νεώρειο της Σύρου, τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα. Μήπως ξεκίνησε ως «εργολάβος» στην ΕΑΒ, με τις πλάτες των Αμερικάνων;

          Κι αν η ΟΝΕΧ ασχολήθηκε στην πορεία με τα ναυπηγεία, μήπως ο τωρινός εργολάβος ξεκινήσει δικιές του δουλειές στον τομέα των αεροσκαφών, έχοντας αποκομίσει τζάμπα τεχνογνωσία από την ΕΑΒ και με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων;

          Αυτοί είναι οι ανομολόγητοι σκοποί τους, της κυβέρνησης, του «πελάτη» και των «συμμάχων». Καθεστώς γαλέρας στην ΕΑΒ για να ταϊζονται οι κάθε λογής «εργολάβοι».

Συνάδελφοι,

          Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Όσο το δίκαιο αίτημα για μία εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου αγκαλιάζει όλο το προσωπικό που απασχολείται στην ΕΑΒ, τόσο περισσότερη πίεση ασκούμε.

          Μην ξεχνάμε ότι οι εργολαβίες δεν είναι τωρινές, αφού δεκάδες εργαζόμενοι δουλεύουν επί σειρά ετών σε διάφορα αντικείμενα μέσω εργολάβων. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργαζόμενους των εργολαβικών, όπως και οι αορίστου χρόνου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε με τους συμβασιούχους (ΣΟΧ)  της εταιρείας.

          Όλοι μας έχουμε συμφέρον να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

          Αντίθετα, αποδείχθηκε ότι δεν έχουμε τίποτε απολύτως να κερδίσουμε από τις συναντήσεις με τους «πελάτες», όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΒ.

          Ούτε φυσικά και από τους «αναίμακτους» αγώνες, τη διάλυση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας και δράσης του Σωματείου, των Γενικών Συνελεύσεων και των σχεδίων δράσης.

          Το ΣΕΕΑΒ δεν μπορεί να είναι εργαλείο επικοινωνιακών παιχνιδιών, αλλά το μοναδικό μέσο που μπορεί και πρέπει να συνενώσει όλο το προσωπικό της ΕΑΒ, με οποιαδήποτε σχέση κι αν εργάζεται, στην οργανωμένη πάλη για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

          Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να αυξηθεί η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις μαζικές διαδικασίες, στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Να σταματήσει η απάθεια και η λογική της ανάθεσης. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

 – Κανένας εργολάβος στην ΕΑΒ. Μία και μοναδική εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.

– Κατάργηση του Ν. 4484/2017, ελεύθερη ΕΣΣΕ με αυξήσεις.

– Να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό έκτρωμα για την κατάργηση

του 8ώρου και την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης.