Ανακοίνωση για την επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι,

Μετά τις επίμονες, μαχητικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, συλλαλητή-ρια, παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα κ.α.) στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Υπουργείο Εργασίας, τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ να δώσει εντολή να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατούνταν από τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Αυτές οι διαφορές δημιουργήθηκαν επειδή οι εισφορές υπολογίζονταν στο αρχικό ποσό της σύνταξης, χωρίς να αφαιρούνται οι περικοπές «αλληλεγγύης», της εφορίας κλπ. Οι επιπλέον αυτές παρακρατήσεις αφορούν στο διάστημα από 1/1/2012 έως 31/5/2016.

Το Υπουργείο Εργασίας, παρά το ότι ο Υφυπ. Εργασίας Τ. Πετρόπουλος προσπάθησε να κωλυσιεργήσει, επικαλούμενος την «έγκριση των θεσμών», εξέδωσε οδηγία προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και των πρώην ΕΤΕΑ και ΕΤΑΤ να ετοιμάσουν την επιστροφή των παρακρατηθέντων αυτών διαφορών με την καταβολή της σύνταξης του Δεκέμβρη 2017. Η επιστροφή αυτή θα γίνει, χωρίς να χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αιτήσεις προς τα ταμεία. 

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης προήλθε μόνο κάτω από την πίεση που της άσκησαν οι αγώνες των συνταξιούχων και όχι οι αγωγές και μηνύσεις που επισείουν οι διάφοροι απατεώνες, έμποροι ελπίδων, πλασιέ των δικηγορικών γραφείων. Και μέχρι «να τα πάρουμε στο χέρι», βρισκόμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο