Ανακοίνωση για ΛΕΠΕΤΕ

                                                       Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

                      (και… για όσους πανηγύρισαν με την παραίτηση Φραγκιαδάκη)

 

Συνάδελφοι,

       Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της παραίτησης  ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ, δια στόματος του προσωρινού  αντικαταστάτη του  κου ΜΥΛΩΝΑ, έγινε καθαρό πως η πολιτική της ΕΤΕ στο θέμα ΛΕΠΕΤΕ δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η παραίτησή του καμία σχέση δεν είχε με τους χειρισμούς του στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, αντίθετα όπως πολλές φορές και σε όλες τις ανακοινώσεις μας τονίζαμε  ήταν στρατηγική επιλογή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ και της κυβέρνησης η απαλλαγή της από τα βαρίδια όπως αυτή εννοεί τις με πολλών χρόνων αγώνες κατακτήσεις   εργαζόμενων και συνταξιούχων στα οποία εντάσσεται και η επικουρική παροχή του ΛΕΠΕΤΕ.  

Αντίθετα η παραίτηση του  «κακού»  σε συνδυασμό και με τις εκλογές του ΣΥΕΤΕ, οι οποίες για άλλη μια φορά ανέδειξαν με απόλυτη πλειοψηφία τις παρατάξεις των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ (ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ) θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία, που φυσικά είτε με ΕΤΕΑΠ και επαγγελματικό ταμείο, είτε με μετατροπή του ΛΕΠΕΤΕ σε επαγγελματικό ταμείο, άμεσο  αποτέλεσμα θα έχει τη δραστική μείωση της επικουρικής μας παροχής και στη συνεχώς νέες μειώσεις. 

Το ίδιο και η πρόσφατη απόφαση   των ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι  για θριάμβους. Παρά το ότι αυτή αποδέχτηκε  την εγγυοδοτική υποχρέωση της ΕΤΕ προς τον ΛΕΠΕΤΕ, χρειάζεται προσοχή και προβληματισμός στο δια ταύτα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να καλύπτει τα ελλείμματα με βάση τις δυνατότητές της, ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξή της (όπως η ίδια την εκτιμάει), άρα  να γίνει η γέφυρα για τη μετατροπή της παροχής σε κάτι παραπάνω από το τίποτα με τη βούλα της δικαιοσύνης.

Συνάδελφοι  εμείς επιμένουμε.

Οι συνδικαλιστικές  ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) των ΣΥΕΤΕ-ΣΣΕΤΕ-ΣΥΤΑΤΕ, διαχρονικά υπεύθυνες για την εσκεμμένη ανοχή στην πολιτική της ΤΡΑΠΕΖΑΣ  που οδήγησε τον ΛΕΠΕΤΕ στην κατάσταση που είναι σήμερα, καθώς και στις ανατροπές που έφεραν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΣΙΟΥΦΑ-ΡΕΠΠΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ, καθώς και οι πιο πρόσφατοι μνημονιακοί στη κοινωνική ασφάλιση, εδώ και 7 μήνες προσανατολίζουν τους συνάδελφους στα δικαστήρια και τις αγωγές. Αποφεύγουν σκόπιμα τον επίπονο δρόμο του συλλογικού αγώνα και μεταθέτουν τις ευθύνες σε κάθε μέλος χωριστά, ρίχνοντάς τους βορά στους γύπες των δικηγορικών γραφείων, που θα μαδήσουν τους συνάδελφους για τις μετά από μια δεκαετία αμφιβόλου αποτελέσματος υπηρεσίες τους.

Παραλείπουν δε να πουν ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή , αλλά είναι μονόφθαλμη προς τη μεριά των εργοδοτών και της εκάστοτε κυβέρνησης. Απόδειξη οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.  Παρέλειψαν επίσης να πουν πως όλα αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα, ήταν αποτέλεσμα σκληρών και μακροχρόνιων αγώνων με συνεχή πίεση προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και εργοδότες (απεργίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις).   Άλλωστε και δια στόματος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ η κυβέρνηση σπρώχνει τα πράγματα προς το ΕΤΕΑΕΠ, πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις  και την πολιτική της για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για να αποκατασταθεί η  ‘’κανονικότητα’’ δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, πάνω στα συντρίμμια όλων των κοινωνικών κατακτήσεων.

Συνάδελφοι,

Η θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ & Τραπεζών είναι μία και αμετάβλητη:
Καμία μείωση της επικουρικής παροχής με οποιαδήποτε εργοδοτική, κυβερνητική ή δικαστική απόφαση.“Νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Κατεβλήθησαν ανελλιπώς οι εισφορές μας, να καταβάλλεται ανελλιπώς και η σύνταξή μας. Τη νίκη σ’ αυτό το θέμα, αλλά και κόντρα στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική θα φέρει ο ενιαίος αγώνας εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων. Άλλος δρόμος  μόνο στα παραμύθια υπάρχει. Οάσεις  και δικαιώματα σ’ αυτή την πολιτική βαρβαρότητα δεν ανέχεται το σύστημα, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να πυκνώσουμε τις γραμμές του συνεπούς ταξικού κινήματος. 

Συνάδελφοι,

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων (στην οποία ο ΣΣΕΤΕ αρνείται να συμμετέχει) έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου ένα πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων για να μη προχωρήσει η κυβέρνηση στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Μας αφορά το θέμα γιατί θα οδηγήσει μαζί με την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και τη νέα  μείωση του αφορολόγητου, στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματός μας.

Σας καλούμε όλους :

  • Tην ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/5, ώρα 10 π.μ στη παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλ .ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
  • Tην ΤΡΙΤΗ 19/6, 10 π.μ, στη συγκέντρωση πάλι στη πλ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και πορεία στη ΒΟΥΛΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο