Ανακοίνωση 16-6-2020

Συνάδελφοι,

Νομοθετώντας η κυβέρνηση της Ν.Δ, εν μέσω κρονοϊού, την πλήρη  ένταξη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων  του  ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΠ ολοκλήρωσε την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία τον Ιούνιο του 2019 μείωσε με δική της νομοθετική παρέμβαση τις επικουρικές  του ΛΕΠΕΤΕ σχεδόν κατά το ήμισυ.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις και την ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ με ένα γλίσχρο επίδομα για επικουρική οι κυβερνήσεις  ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., πιστές στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΤΕ και των στόχων της για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία της,  απάλλαξαν την ΕΤΕ από την καταστατική της υποχρέωση για καταβολή της δικαιούμενης επικουρικής παροχής,  παραβιάζοντας ακόμη και το νομό.

Σημειώνουμε ότι κατά τον επανυπολογισμό το επιπλέον ποσόν που προκύπτει στη βάση της νέας πετσοκομμένης χορήγησης διατηρείται ως προσωπική διαφορά μέχρι την 31/12/2024 οπότε και κόβεται εντελώς, ενώ σύμφωνα με το νόμο της Ν.Δ.  από 1/1/2025 οι συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται.

Ο Σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή που η ΕΤΕ διέκοψε την επικουρική κάλεσε τους συναδέλφους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συμμετείχε σε όσες ελάχιστες έγιναν από ΣΥΕΤΕ, ΣΣΕΤΕ και όταν εκείνοι σταμάτησαν οδηγώντας τους συνάδελφους στις αγωγές συνεχίσαμε μόνοι μας με κινητοποιήσεις, καταλήψεις του Κεντρικού καταστήματος, παρεμβάσεις στη διοίκηση της ΕΤΕ, υπομνήματα προς τους Υπουργούς εργασίας (Πετρόπουλο, Μηταράκη),ενώ με δική μας πρωτοβουλία κατατέθηκαν  ερωτήσεις από το  ΚΚΕ στη Βουλή. Η τελευταία μάλιστα παραμονή του Κορονοϊού.

Δημοσιοποιήσαμε, όσο μπορούσαμε, το θέμα με δελτία τύπου, ζητήσαμε τη βοήθεια και αλληλεγγύη από την Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ) η οποία και ανταποκρίθηκε συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις μας και στη κατάληψη της ΕΤΕ καθώς και στις συναντήσεις που είχαμε με εκπροσώπους της ΕΤΕ ενώ συμπεριέλαβε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ στις συναντήσεις της με τους Υπουργούς εργασίας.

Συνάδελφοι, μέλη του Συλλόγου, προσέφυγαν  στη δικαιοσύνη με αγωγή ενάντια στην Τράπεζα για τη μη καταβολή της  επικουρικής. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν κάναμε πίσω από τη διεκδίκηση με συνδικαλιστικούς όρους. Εκείνα τα δικαστήρια συνεχίζουν, «κρατώντας μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα τους καθώς και τις επιφυλάξεις μας για τις επιπτώσεις τυχόν αρνητικής, για μας, έκβασής τους.

Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας  ξεκαθαρίσαμε ότι σαν Σύλλογος δε θα προχωρήσουμε σε νέες αγωγές όπως καλούν διάφοροι κύκλοι, κύρια δικηγορικών γραφείων στη προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν, για άλλη μια φορά, τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων για τη νέα σε βάρος τους εξέλιξη από πλευράς της κυβέρνησης. Είναι πάγια η θέση μας ότι οι σύλλογοι έχουν διεκδικητικό ρόλο και υποχρέωσή τους είναι η οργάνωση των αγώνων και άλλων δράσεων με συνδικαλιστικούς όρους. Το δίκιο κατακτιέται στο δρόμο και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έχουμε πείρα από αυτό. Όποιες τυχόν προσφυγές, δικαίωσαν  εργαζόμενους ή συνταξιούχους ανέλαβαν οι κυβερνήσεις να τις ανατρέψουν νομοθετικά, όπως τις  ανατροπές του 2010 και 2011 με τις οποίες μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις και περικόπηκαν  τα Δώρα αλλά κρίθηκαν συνταγματικές!!!. Επίσης οι ανατροπές του 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές στην δικαστική απόφαση, όμως ακυρώθηκαν στην πράξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός με εξαίρεση κάποιες διατάξεις που και για αυτές η κοροϊδία με τα αναδρομικά περισσεύει.

Οι  όποιες επιστροφές απωλειών υπήρξαν, έγιναν κάτω από την πίεση του ταξικού συνταξιουχικού κινήματος  με εκατοντάδες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις πανελλαδικές κα  παναττικές  που μόνο κακοπροαίρετοι μπορούν να αμφισβητήσουν. Στις κινητοποιήσεις αυτές σε αντίθεση με τον ΣΣΕΤΕ και τους λοιπούς επιχειρησιακούς συλλόγους των Τραπεζών ο Σύλλογος μας πρωτοστάτησε με τη μαζικότητά του.

Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία,  νομοθέτησε, εν μέσω lockdown, νέες αντεργατικές και  αντισυνταξιουχικές ανατροπές, μια εκ των οποίων είναι και η τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ. Με όχημα αυτές τις ανατροπές  αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα, την νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Έρχονται νέες ανατροπές στις συντάξεις μας. Και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε  συνέχεια με ατέρμονες αγωγές που παραπέμπουν την επίλυσή τους στο … Θεό.

Ο σύλλογός μας διεκδικεί και θα διεκδικεί με το ταξικό συνταξιουχικό κίνημα,  την ΟΣΙΚΑ και τη ΣΕΑ την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών. Την κατάργηση όλων των  αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιουχικών νόμων, την εφαρμογή του καταστατικού του ΛΕΠΕΤΕ και  την καταβολή των επικουρικών παροχών  όπως προβλέπεται από αυτό. Δεν θα παραπληροφορήσουμε τους συνταξιούχους και δεν θα τους αποπροσανατολίσουμε, δεν θα τους στείλουμε βορρά στους διάφορους επιτήδειους για να πληρώσουν πάλι. Θα αγωνιστούμε για όλα όσα δικαιούμαστε, για όλα όσα μας αξίζουν και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους να στοιχηθούν μαζί μας.