Υπόμνημα στον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

                                                                                                                                                                                                                    Αθήνα   15/11/2018 

                                                                                                                                                                                                                     Αρ. Πρ.: 233

 

                                                                                                        ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

                       Προς τον

                       Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

                       Κο. Τ. Πετρόπουλο 

Κε Υπουργέ, 

Θέτουμε υπόψη σας τα πιο κάτω σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας και ζητάμε συνάντηση μαζί σας, μιας και τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα γενικής πολιτικής και απαιτούν πολιτική λύση:

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για άμεση έκδοση των συντάξεων και τις δηλώσεις της κας Υπουργού Εργασίας ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης όλων των παλαιών εκκρεμών συντάξεων  παραμένουν ακόμη περίπου 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις με αποτέλεσμα τα μέλη μας που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, όπως άλλωστε και όλοι οι συνταξιούχοι, να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με την προσωρινή σύνταξη που τους χορηγείται. Η απόφαση για προσωρινή σύνταξη στο 80% για όσους υποβάλλουν την αίτηση τους  ηλεκτρονικά, ουδόλως λύνει το πρόβλημα, καθόσον η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων αδυνατεί να χειριστεί και ως εκ τούτου να υποβάλει ηλεκτρονικά τη σχετική δήλωση.

Οι πρόσφατες επιστροφές των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ δεν θεράπευσαν την αδικία καθόσον δεν συμπεριέλαβαν όλο το χρονικό διάστημα στο οποίο έγιναν οι υπόψη παρακρατήσεις, ενώ ακόμη δεν έχουν επιστραφεί καθόλου οι παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές των συντάξεων χηρείας.

Παρά την πρόβλεψη του Ν. 4387/2016 ότι ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται στη βάση του τύπου Ε.Σ = Σ.Μ. χ Σ.Α. χ Χ.Α., όπου (Ε.Σ) Επικουρική Σύνταξη, (Σ.Μ.) Συντάξιμος Μισθός, (Σ.Α.) Συντελεστής Αναπλήρωσης 0,45 για κάθε έτος ασφάλισης και (Χ.Α) Χρόνια Ασφάλισης, η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται με άλλο τύπο παραβιάζοντας κατάφωρα το υπόψη Νόμο. Επίσης  μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων στη βάση των σχετικών διατάξεων του Ν. 4387/2016 οι υπηρεσίες καταστρατήγησαν και πάλι  το Ν. 4093/12 και παρά το γεγονός ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άλλαξε κλίμακα, συνεχίζουν να παρακρατούν παράνομα το ίδιο ποσοστό εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως και πριν.

Για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, όπως οι ασφαλισμένοι στα βαριά-ανθυγιεινά οι οποίοι πλήρωναν εισφορά πάνω από 20% δεν πάρθηκε καθόλου υπόψη το υπερβάλλον ποσό εισφοράς κατά τον υπολογισμό των συντάξεών τους.

ΛΕΠΕΤΕ: 

 Ήδη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καταχρηστική απόφαση της Διοίκησης της ΕΤΕ να διακόψει τη χορήγηση της επικουρικής παροχής στους 16.500 συνταξιούχους της ΕΤΕ και η οποία έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους στα δικαστήρια..

Οι διάφορες επικλήσεις της ΕΤΕ περί μνημονιακών δεσμεύσεων, μη υποχρέωση της στην καταβολή λόγω του ελλειμματικού ΛΕΠΕΤΕ κλπ, πέραν της σαθρότητας ως επιχειρήματα, κρίθηκαν ανεδαφικά και κατέπεσαν, σε πρώτο βαθμό, από τα δικαστήρια, αφού η Τράπεζα που όλα αυτά τα χρόνια διοικεί, ελέγχει και αποφασίζει για τα πεπραγμένα  του λογαριασμού, γνωρίζει άριστα το καταστατικό και τους νόμους.

Με δικές της επίσης αποφάσεις και στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία της προσελάμβανε προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πραγματοποίησε αθρόες «εθελούσιες» συνταξιοδοτήσεις, και προχώρησε στη λήψη δανείου για τη συμμετοχή του ΛΕΠΕΤΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ που επιβάρυναν και στερούσαν πόρους από τον υπόψη λογαριασμό και έφεραν τα ελλείμματα σε συνδυασμό και με το Ν. 3371/2005, ο οποίος όρισε την υποχρεωτική ασφάλιση, από 1/1/2015, όλων των νεοπροσλαμβανομένων στο ΕΤΕΑΜ, σημερινό ΕΤΕΑΕΠ.

Κε Υπουργέ, 

Από τα παραπάνω εκτεθέντα, εύκολα νομίζουμε, κατανοείτε ότι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που ζουν οι συνταξιούχοι σήμερα, οδηγούμενοι στην οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση, αλλά και την ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι, καθόσον δεν γνωρίζουν γιατί πληρώνουν εισφορές στο ΛΕΠΕΤΕ, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΕΤΕ, ότι ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις της ΕΤΕ.

ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ 

Με προηγούμενο υπόμνημά μας σας έχουμε ενημερώσει για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οι οποίοι από τις απαράδεκτες πολιτικές της Διοίκησης του εισπράττουν, μετά από τόσα χρόνια  εργασίας και ασφάλισης, ως μηνιαία επικουρική σύνταξη το ευτελές ποσό των 40 & 50 ευρώ, ύστερα από την παράνομη και αντικαταστατική τροποποίηση του καταστατικού του η οποία απειλεί τη γενίκευση του μέτρου αυτού στο σύνολο των συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και όπως γνωρίζετε τελεί υπό δικαστική κρίση.

Το δήθεν «αυτοδιοικούμενο» του ταμείου ουδόλως απαλλάσσει τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από τις πολιτικές τους ευθύνες, καθόσον με δικές τους εντολές και κατευθύνσεις το Δ.Σ. απαρτίζεται αποκλειστικά από εκπροσώπους εργαζομένων & συνταξιούχων, όπως με δικές τους κατευθύνσεις τροποποιήθηκε το καταστατικό του το 2015 και δόθηκε στο Διοικητικό του Συμβούλιο η δυνατότητα να ορίζει αυθαίρετα το ύψος των συντάξεων που υπακούει στη διαχρονική επιλογή των κυβερνήσεων για ουσιαστική διάλυση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης.

Αψευδής μάρτυρας των ισχυρισμών μας για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών είναι το ίδιο το ταμείο το οποίο επικαλείται δημόσια, ότι η άσχημη οικονομική του κατάστασή οφείλεται στο ότι υποχρεώθηκε από τις κυβερνήσεις να ενταχθεί στο PSI χάνοντας εκατόν είκοσι (120) εκατομμυρία ευρώ, να αγοράσει μετοχές της τράπεζας Αττικής ύψους πενήντα πέντε (55) εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηριχτεί η επιβίωση της τράπεζας, να παίξει στο χρηματιστήριο μέρος των αποθεματικών με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι και εδώ έχουμε σωρεία «εθελουσίων εξόδων» από τις τράπεζες των οποίων οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

ΑΤΕ.

Α) Το 1934 ιδρύθηκε, με απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το αλληλοβοηθητικό σωματείο περίθαλψης, με την αρχική επωνυμία «Ταμείο Υγείας Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΥΑΤΕ)», το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε «Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ).

Το 1950, με τροποποίηση του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ, συστάθηκε μέσα στο ΤΥΠΑΤΕ ο «Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών (ΕΛΕΜ)», ο οποίος σκοπό είχε την παροχή μηνιαίας επικούρησης και λοιπών παροχών στα μέλη του, που συνταξιοδοτούνταν από το πρώην «Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΑΤΕ)».

Ταυτόχρονα συντάχθηκε ο «Κανονισμός του Ε.Λ.Ε.Μ.», σύμφωνα με τον οποίο ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΛΕΜ όλοι όσοι προσλαμβάνονται ή διορίζονται στην ΑΤΕ και σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται μετά τη συνταξιοδότηση των παραπάνω να τους παρέχεται επικούρηση για τόσο χρόνο, όσος ήταν ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΛΕΜ ως εν ενεργεία υπαλλήλων, η δε επικούρηση προβλέπεται, μετά την εξάντληση του πιο πάνω χρόνου, να διέπεται από τις διατάξεις του Οργανισμού της ΑΤΕ. Ειδικότερα, προβλεπόταν η ΑΤΕ να καταβάλλει η ίδια, σύμφωνα με τα άρθρα 69 και 127 του Οργανισμού της, τις επικουρικές συντάξεις στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων εφ’ όρου ζωής, μετά τη διακοπή της επικούρησης από τον ΕΛΕΜ.

Τούτο έκανε η ΑΤΕ μέχρι και την 31/12/2006, καθόσον δυνάμει του άρθρου 38, παρ. 2 του Ν. 3522/2006 οι Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι του ΕΛΕΜ υπήχθησαν από 1.1.2007 υποχρεωτικά στο συσταθέν δυνάμει του Ν. 3371/2005 ΕΤΑΤ. Το ΕΤΑΤ συνέχισε να καταβάλλει κανονικά τις επικουρήσεις, τόσο αυτές που θα πλήρωνε ο ΕΛΕΜ, όσο και αυτές που θα πλήρωνε η ΑΤΕ, δεδομένου ότι κατά την ως άνω υπαγωγή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο ΕΤΑΤ, η ΑΤΕ είχε αναλάβει να προεξοφλήσει, σε δόσεις, τις μελλοντικές υποχρεώσεις της, κατά τον τρόπο που επέβαλε το άρθρο 38, παρ. 2 του Ν. 3522/2006. Η ΑΤΕ κατέβαλε 380 εκατομμ. μέχρι την 27.7.2012, όταν ανεστάλη η λειτουργία της, χωρίς να έχει εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή αυτών από την Τράπεζα Πειραιώς, που την εξαγόρασε.

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ που ήταν στο ΕΤΑΤ εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ από 1.3.2013, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του Ν. 4052/2012 και του άρθρου 12 της ΠΝΠ της 31.12.2012, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 4147/2013. Στο ΕΤΕΑ μεταφέρθηκαν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων. Το ΕΤΕΑ συνέχισε και αυτό να καταβάλλει κανονικά μέχρι την 1.7.2014 τις επικουρήσεις στους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ, τόσο αυτές που θα πλήρωνε ο ΕΛΕΜ όσο και η ΑΤΕ.

Με την υπ’ αρ. 69/21.5.2014 απόφαση του ΔΣ, το ΕΤΕΑ διέκοψε την καταβολή επικουρικών συντάξεων σε ορισμένους συνταξιούχους από την 1.7.2014, γιατί θεώρησε ότι πρέπει να αποσβένεται το δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης από τους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ μετά τη συμπλήρωση του χρόνου που θα είχε υποχρέωση καταβολής επικουρικών συντάξεων ο ΕΛΕΜ, δηλαδή όταν οι συνταξιούχοι συμπληρώνουν χρόνο λήψης της επικούρησης ίσο με το χρόνο ασφάλισής τους, μη αποδεχόμενο να συνεχίσει να καταβάλλει τις επικουρήσεις που θα κατέβαλλε η ΑΤΕ.

Με την απόφαση αυτή του ΕΤΕΑ έχασαν παράνομα την επικουρική σύνταξή τους περίπου 2.000 σήμερα συνταξιούχοι της πρώην ΑΤΕ και ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει με το χρόνο. Δυνητικά, σε αυτήν την κατάσταση θα βρεθούν όλοι οι σημερινοί 7.500 συνταξιούχοι της πρώην ΑΤΕ και όσοι από τους παλιούς εργαζομένους της ΑΤΕ συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Β) Παρά την υπ’ αριθ. Γ.Δ.Ο.Π.0000901ΕΞ 2015/Χ.Π.2217 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που υπογράφηκε στις 30/6/2015 δεν έχει καταβληθεί ακόμη το υπόλοιπο μισό της αποζημίωσης στους δικαιούχους που απολύθηκαν από την ΑΤΕ μετά την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Κύριε Υπουργέ,

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι, μέχρι και σήμερα, Διοικήσεις Τραπεζών και Ταμείων, θεωρούμε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις που διαχρονικά προχώρησαν στην υλοποίηση αυτών των αντεργατικών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών Ε.Ε και κεφαλαίου ώστε  να αποδεσμευθούν τα Ταμεία, οι εργοδότες και το κράτος από την υποχρέωση καταβολής συντάξεων, να γενικευτεί ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης και να αντικατασταθεί η δημόσια σύνταξη (συμπεριλαμβανομένης και της επικουρικής) από την ιδιωτική ή επαγγελματική ασφάλιση.

Κε Υπουργέ, Αυτή είναι μια συνολική εκτίμησή μας για όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρουμε στο παρόν υπόμνημα, όπως ασφαλώς και για τα γενικότερα που η πολιτική των κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει στους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο στους συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια, με τα μέτρα που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι.Οι απανωτές περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, όσες έγιναν και αυτές που θα ακολουθήσουν (περικοπές μέχρι της πλήρους εξαφάνισης της προσωπικής διαφοράς, επανυπολογισμός των επικουρικών, πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση ή μείωση των συντάξεων χηρείας κ.α.) αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αντιασφαλιστικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Κατά συνέπεια και με βάση τα όσα παραπάνω αναπτύξαμε, θεωρούμε πως η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο σας έχει υποχρέωση να παρέμβει για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των παραπάνω ταμείων προς όφελος των ασφαλισμένων και δικαιούχων τους, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους και τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε τη δική σας παρέμβαση ώστε:

Να υλοποιηθεί επιτέλους η δέσμευσή της κας Υπουργού για καταβολή των εκκρεμών συντάξεων (κύριων & επικουρικών)  και εφ’άπαξ μέχρι το τέλος του 2018.

Να συνεχίσει η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και να  γίνει ανακεφαλαιοποίηση του ΛΕΠΕΤΕ και   ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ , από τις Τράπεζες που στην δική τους διαχειριστική ευθύνη ήταν ή βρέθηκαν τα ταμεία, μετά τις ανακατατάξεις που έγιναν στον χώρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος (εξαγορές, συγχωνεύσεις  ελαστικές μορφές εργασίας κλπ).

Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή  των κατοχυρωμένων από τις συνταξιοδοτικές τους αποφάσεις, επικουρικών παροχών προς τους δικαιούχους συνταξιούχους τους, καθώς και των αναδρομικών παροχών στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και να καταργηθεί ο Ν. 3371/2005 και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν μέσα στα τελευταία οκτώ (8) χρόνια, τη πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών εργασιακών θέσεων καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις τράπεζες..

Η επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων που χάθηκαν λόγω του χρηματιστηριακού τζόγου, των κουρεμάτων από τον PSI, την υποχρεωτική εξαγορά ομολόγων των τραπεζών,  την ανακεφαλαιοποίησή τους και την εν γένει εκμετάλλευσή τους από τις Τράπεζες.

Να αποκατασταθεί η  αδικία που συντελείται εδώ και 4 χρόνια από την αυθαιρεσία του ΕΤΕΑΕΠ σε βάρος των συναδέλφων μας της πρώην ΑΤΕ να επιστραφούν οι περικοπές επικουρήσεων που έχουν γίνει και να συνεχιστεί από δω και μετά απρόσκοπτα η καταβολή της .

   

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γενική Γραμματέας

Ι.Αντωνίου.                                                          Χρ.Τσάρα.

 

 

 

 

 

 

 

.