Υπόμνημα στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ

Προς την πρόεδρο του  ΤΥΠΕΤ
Κα Βογιατζοπούλου Βάσω
Σοφκλέους 15,  Αθήνα 10551

Θέτουμε υπόψη σας τα πιο κάτω σοβαρά προβλήματα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών  που αντιμετωπίζουν  τα μέλη του Συλλόγου μας  ασφαλισμένοι  στο ΤΥΠΕΤ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να τα συζητήσουμε διεξοδικά,  καθόσον είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτά  δεν λύνονται με ευαρέσκεια και ελπίδα, αλλά απαιτούν άμεση, δική σας παρέμβαση  και  λύση.

Συγκεκριμένα:

Το οδοντιατρικό, παρά τις συνεχείς, τεράστιες δαπάνες που κάνει, δεν εξυπηρετεί έγκαιρα. Πρώτα επιδεινώνεται η κατάσταση των δοντιών των συνάδελφων ασφαλισμένων, ίσως και με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και μετά φτάνουμε στο ραντεβού. Αλαλούμ στα έκτακτα, οδοντίατροι της ΒραΪλα κατά οδοντιάτρων της Σοφοκλέους για το ποιος έπρεπε να αντιμετωπίσει το περιστατικό, αστοχίες στις εργασίες, ξανά ακυρώσεις ραντεβού, απογοήτευση και αναγκαστική στροφή συναδέλφων στους ιδιώτες  με αρκετά επώδυνη οικονομική επιβάρυνση.

Τα ραντεβού καθυστερούν πολύ, όμως  συντομεύονται, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων στο Σύλλογό μας, αν περάσει ο ασθενής από το… ιδιωτικό ιατρείο.

Αστοχίες, η πιο ήπια έκφραση, σε γνωμάτευση που έβαλε σε περιπέτεια συναδέλφισσα. Χρειάζεται να ελέγχεται η ορθότητα μιας γνωμάτευσης και από δεύτερο γιατρό;

Τα ραντεβού με γαστεντερολογικό ή και άλλες ειδικότητες κλείνονται για μετά από τρεις (3) ή εξ (6) μήνες.

Περιφερειακά ιατρεία (Γέρακα, Πειραιά, Ψυχικό κλπ) παραμένουν κλειστά ακόμη και τώρα που οι μετακινήσεις συνιστούν κίνδυνο.

Υπάρχει πρόβλημα με την παρακράτηση επιπλέον εισφοράς (6%) υπέρ του ΤΥΠΕΤ αντί 4% στην κύρια σύνταξη σε μερίδα συναδέλφων όπως και αναδρομικά επιδόματος τέκνου από τον 1/2019. Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας, τα λογιστικά αυτά προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί.

Οι συνάδελφοι της περιφέρειας δεν εξυπηρετούνται από τους γιατρούς και τις εγκαταστάσεις του ΤΥΠΕΤ.

Υπάρχει πρόβλημα με την παραλαβή των ιατρικών αποδείξεων από καταστήματα της περιφέρειας, καθόσον εξυπηρετεί μόνο ένα στα τέσσερα και μόνο μια μέρα την εβδομάδα με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή στην ουρά και τον ήλιο.

Τα παραπάνω σοβαρά λειτουργικά και όχι μόνο προβλήματα του Ταμείου, καθώς και άλλα πολλά που φθάνουν καθημερινά στο Σύλλογό μας , όπως:

Ανάρμοστη συμπεριφορά. Πυκνώνουν οι καταγγελίες για χρηματισμό γιατρών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γιατροί ζητούν χρήματα για επεμβάσεις. Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε μετά τις τόσες οδηγίες για μη χρηματισμό.

Γιατροί πρώην ή συμβεβλημένοι και με άλλα θεραπευτήρια, πρόθυμοι για θεραπεία εκτός ΤΥΠΕΤ με το αζημίωτο.

Εν μέσω πανδημίας, και όχι μόνο, συγκεκριμένα και καθορισμένα ραντεβού παρακάμπτονται , χάριν της εξυπηρέτησης άλλων προσώπων, χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για εξαιρετικά επείγον περιστατικό, πολύ περισσότερο αν δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ.

Καταγγελίες για προσλήψεις προσωπικού με αδιαφανείς διαδικασίες.

Έργα εξωραϊσμού και βιτρίνας με αμφίβολη λειτουργικότητα , παρά το υψηλό κόστος.

Καθυστέρηση στο θέμα των κατασκηνώσεων με λύση στο μέσον του καλοκαιριού.

Θέματα ως προς τα οικονομικά του Ταμείου. Υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία του;  Έχουμε κακιά πείρα: συνεταιρισμός, κατασκηνώσεις, θέρετρα, γηροκομείο, ΛΕΠΕΤΕ.

Πέραν της άμεσης επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων, διεκδικούμε σταθερά:

Δημόσια Κοινωνική Υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους

Πλήρη και άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων από την ΕΤΕ

Να ενταχθούν στον Κανονισμό και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία όλοι οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι.

Ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων στη Διοίκηση του Ταμείου.

Να καλυφθούν τα τεράστια κενά που άφησαν οι εθελούσιες με προσλήψεις εργαζομένων με ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Κοινοποίηση: Διοικητικό Συμβούλιο ΤΥΠΕΤ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                 Η Γεν. Γραμματέας

Ι. Αντωνίου                                                        Χρ. Τσάρα