ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Εκφράζουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις

«Το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για να δώσει τη χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει από το μέχρι σήμερα σφαγιασμό των συντάξεων μας, αλλά και στις συντάξεις της νέας γενιάς», αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΕΑ).

Εμείς οι συνταξιούχοι, επισημαίνουν, «που από την πείρα της ζωής και του αγώνα, μας δίνεται η δυνατότητα να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μια καταστροφικής πορείας του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που η κατεδάφισή του άρχισε συστηματικά από το 1990 με βάση τις λεγόμενες “βέλτιστες πολιτικές”  που υπαγόρευσαν οι μεγιστάνες του πλούτου στους ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την αύξηση της κερδοφορίας τους με το τσάκισμα των κατακτήσεων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση».

Σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, υπογραμμίζουν, «άρχισε αυτή τη καταστρεπτική πορεία από τις αρχές του 1990 από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους. Μέχρι σήμερα σταθερά, (παρά τις δημαγωγικές τους προεκλογικές διακηρύξεις ότι θα καταργήσουν τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές διατάξεις), υλοποιούν τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τσακίζοντας ό,τι με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε και το πληρώσαμε με το μόχθο μιας ζωής.  

Ποιος δεν θυμάται τις προεκλογικές φανφάρες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, που όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά τον έχει κάνει βασικό εργαλείο για να συνεχίσει τις καταστρεπτικές αντιασφαλιστικές πολιτικές τόσο για εμάς όσο για τη νέα γενιά».

Το νέο νομοσχέδιο, προσθέτει, «που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων απογειώνει αυτές τις πολιτικές με την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα νύχια των επενδυτικών ομίλων με μικρό, μεσαίο και υψηλό ρίσκο όπως προκλητικά διαφημίζει. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιό της, έρχεται να ολοκληρώσει το σφαγιασμό μας και ανάλογα να ρίξει στον καιάδα τη νέα γενιά».

Με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει, σημειώνουν, «ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αφορούν τους πάντες, τους υπάρχοντες συνταξιούχους και τη νέα γενιά. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις θανατηφόρες περικοπές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα και αφήνει ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεών τους. Η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική “μαύρη τρύπα” με έλλειμμα 55 δις ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό».

Για τους νέους, επισημαίνουν, «σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει “πράσινο φως” για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας στα νύχια του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Με το νομοσχέδιο γίνεται από 1/1/2022 υποχρεωτική η ένταξη σε αυτό το σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 ετών».

Ο λεγόμενος «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς», που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της «κεφαλαιοποίησης», τονίζουν, «σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως “ατομική υπόθεση”. Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε “επένδυση”, οι δε ασφαλισμένοι σε “επενδυτές”. Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει όμως δεν θα γνωρίζει τι στο τέλος θα πάρει αφού, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, τα επενδυτικά προγράμματα πάμπολλες φορές το έριξαν στο κοινώς λεγόμενο “Φαλιμέντο” με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους».

Εξάλλου, συμπληρώνουν, «αυτό το διάστημα της πανδημίας όλοι γίναμε μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική Υγεία που αν δεν υπήρχε αυτός ο τσακισμένος από τις κυβερνήσεις δημόσιος τομέας στην Υγεία, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές ανάγκες μας πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Καλούμε, αναφέρουν, «όλους τους συνταξιούχους να δώσουμε τη μάχη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας ενάντια στο νέο έκτρωμα, να μην περάσει η προσφιλής κυβερνητική προπαγάνδα της διάσπασης ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Όλα τα σωματεία μας σε όλες τις περιοχές και οι συνταξιούχοι να δώσουν τη μάχη μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα να μην περάσει ο νέος σφαγιασμός που μας ετοιμάζουν».

Οι συνταξιούχοι, σημειώνουν, «κάθε χρόνο από τις περικοπές που τους έγιναν πληρώνουν πάνω από 8 δις. Δεκάδες δισεκατομμύρια κουρεύτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και έχουν το θράσος να μας λένε ότι αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε και ότι τα παιδιά μας δουλεύουν για να πληρώνουν τις συντάξεις μας. Τώρα από τις εισφορές του “κουμπαρά” που επικαλούνται θα αποκομίσουν και θα επενδύσουν (με βάση τα δικά τους στοιχεία) πάνω από 80 δις αρκετά πάνω από ταμείο το ανάκαμψης».

Από την πλευρά μας, υπογραμμίζουν, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και διεκδικούμε ό,τι μας έχει με τη βία αφαιρεθεί ενώ το πληρώσαμε με τον αγώνα μιας ζωής.

Διεκδικούμε, επισημαίνουν, «τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, κατώτερη σύνταξη 600ευρώ, τη 13η και 14η σύνταξη. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία, τη συμμετοχή στα φάρμακα. Άμεσα να δοθούν οι παροχές για τη λουτροθεραπεία και τον κοινωνικό τουρισμό και να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα και οι επικουρικές του 11μηνου 2015-2016. Άμεση πρόσληψη προσωπικού, ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, για την άμεση απόδοση των συντάξεων μερισμάτων και εφάπαξ. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και άνοιγμα των δομών Υγείας που έκλεισαν. Άμεσο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας  σε  όλη τη χώρα. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Τα σωματεία της ΣΕΑ σε όλη τη χώρα, καταλήγουν, «προετοιμάζονται για την κάθοδο των συνταξιούχων στην πανελλαδική μας συγκέντρωση στις 8/10/21 στην Αθήνα και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό».