Συνέντευξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων

Εισηγητική Ομιλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ),

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι -Συναδέλφισσες συνταξιούχοι,

Μετά την περιπέτεια της καραντίνας είμαστε ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Η ΣΕΑ των συνταξιούχων σας καλωσορίζει και σας ευχαριστεί για την ανταπόκρισή σας στο σημερινό κάλεσμά της, εύχεται σε όλους καλή υγεία και δύναμη.

Έχοντας την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, δίνουμε τη σημερινή συνέντευξη, προκειμένου να εκθέσουμε τις θέσεις μας, τις εκτιμήσεις μας για την πανδημία, γενικότερα τις εξελίξεις, καθώς και την οργάνωση της δράσης του συνταξιουχικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Όλη την περίοδο της καραντίνας ακούγοντας τους επιστήμονες – ως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού – ακολουθήσαμε τις οδηγίες τους και κάναμε αυτό που επιβλήθηκε από τις συνθήκες. Μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας κρατώντας ανοιχτό το μυαλό και το στόμα μας. Αξιοποιήσαμε όσα μέσα επικοινωνίας μπορέσαμε για να είμαστε σε σταθερή επαφή με τους συναδέλφους μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Παρακολουθούσαμε ανελλιπώς τις εξελίξεις, εκδώσαμε αρκετά ενημερωτικά δελτία τύπου, εγκυκλίους, και υπομνήματα με τα αιτήματά μας προς τους αρμόδιους υπουργούς. Είχαμε σταθερή επικοινωνία με τα σωματεία μας και τους συναδέλφους μας. Με ανακοινώσεις και μηνύματα αλληλεγγύης συμπαρασταθήκαμε στα παιδιά μας, τους γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους, εργαζόμενες, μικρούς επαγγελματίες, στους αγώνες που οργάνωσαν μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση απαιτώντας λύση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για την υγεία και την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Πρωτοβουλίες που ελάχιστα ΜΜΕ-Τύπος προέβαλαν.

Παρά την πλούσια εμπειρία, που από την πορεία της ζωή μας έχουμε αποκτήσει, οφείλουμε να πούμε ότι, η εμπειρία από την πανδημία είναι πρωτόγνωρη. Μας δόθηκε η δυνατότητα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν το δίκαιο των  αιτημάτων μας. Συμπεράσματα που καταρρίπτουν τους μύθους που όλα αυτά τα χρόνια ακούμε, από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τόσο για τις εξελίξεις στην πατρίδα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, τα οποία, επιβεβαιώνουν τις δικές μας εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα:   

∙      Τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν αυτή την περίοδο έχουν την βάση τους σε όλα όσα είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις. Το κλείσιμο δομών στην Υγεία, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, κρεβατιών, κρεβατιών ΜΕΘ, η ιδιωτικοποίηση μονάδων, γενικότερα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η ΝΔ, η οποία έμεινε έκθετη. Είναι αποκαλυπτικός ο ρόλος που συστηματικά έπαιξαν αυτά τα χρόνια όλα τα κόμματα του συστήματος. Μια επίθεση, στα δικαιώματα του λαού, που δε κόπασε ούτε στην περίοδο της πανδημίας, όπου εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, έδωσαν μάχη, με αυτοθυσία, στην πρώτη γραμμή, με ελάχιστα εφόδια και χάρη σε αυτούς, σώθηκαν πάρα πολλές ζωές.

∙      Τα «περίφημα» ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας, στις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και σε όλο των κόσμο, έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη δημόσια Υγεία τους, έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου στον άλλο κόσμο, μαζί τους και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Είναι ξεκάθαρο, ότι στις κοινωνίες που οικοδομούν τις ζωές των ανθρώπων με κριτήριο το κέρδος και την εκμετάλλευση από τους λίγους, επιβιώνει αυτός που έχει χρήματα.

∙      Αποδεικνύεται μεγάλος μύθος η προπαγάνδα για την αλληλεγγύη των χωρών της Ε.Ε. Οι εξελίξεις αυτής της περιόδου είναι διδακτικές. Αποκαλύπτουν ότι πίσω απ’ τα απατηλά συνθήματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και των «ευρωπαϊκών αξιών» κρύβεται ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μεγάλων συμφερόντων που συγκροτούν την συμμαχία της ΕΕ. Ανταγωνισμός που δυναμώνει, όσο αυξάνει η απόκλιση συμφερόντων στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης, η κάθε χώρα, με τις ανάλογες συμμαχίες της, προσπαθεί να εξασφαλίσει προνόμια για τους δικούς της επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι τα βάρη φορτώνονται αντίστοιχα, σε άλλες χώρες και όλες μαζί τα φορτώνουν στους λαούς με δάνεια ή Ευρωομόλογα.

∙     Όλα αυτά τα χρόνια, όσα υποστηρίξαμε για το χαρακτήρα της 10ετούς κρίσης, που έχουμε βιώσει, επιβεβαιώνονται. Για παράδειγμα, λέγαμε ότι την κρίση, που δημιούργησαν τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα τη διαδεχθεί μία αναιμική ανάπτυξη, η οποία όμως θα οδηγήσει σε νέα κρίση του συστήματος. Όπως και τα διαφαινόμενα στοιχεία ύφεσης στην Ευρωζώνη ή επιβράδυνσης σε άλλες διεθνείς οικονομίες όπως στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Κίνα, με ταυτόχρονη μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι γεγονός. Και μάλιστα, έχουν ξεκινήσει πριν από την πανδημία. Ειδικά στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 110.000 και οι άνεργοι τα 40.000.000. Κι εδώ θα ήθελα να σταθώ για λίγο στο μεγάλο κύμα διαδηλώσεων που αυτή την περίοδο βιώνουν οι ΗΠΑ, με αφορμή το πρόσφατο στυγνό έγκλημα του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόϊντ από την αστυνομία, το οποίο καταδικάζουμε, όπως και όλα τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας, με ρατσιστικά κίνητρα, που το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα γεννά. Το έγκλημα αυτό και το φυτίλι που άναψε, με τις τεράστιες διαδηλώσεις που ακολουθούν, φανερώνει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει αυτή τη στιγμή η εργατική τάξη κι ο λαός της πιο αναπτυγμένης χώρας του καπιταλισμού.

Σήμερα, γίνεται φανερό, ότι τα δεδομένα της πανδημίας, λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πιο βαθιά, με αστάθμητους παράγοντες και στη διάρκεια της,  παρότι το επιτελείο και η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθούν να τονώσουν το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

∙      Ήδη, από όλες τις κυβερνήσεις και την ελληνική λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε αντεργατική, αντισυνταξιουχική, αντιλαϊκή κατεύθυνση. Όλα αυτά δημιουργούν λαϊκή δυσαρέσκεια και αγωνία για το μέλλον.

∙      Επιβεβαιώνεται στη ζωή αυτό πού επίσης όλα αυτά τα χρόνια επισημαίνουμε. Οι ανταγωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο και ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε οξύνονται.  Ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα τους για το ποιος, από τους οικείους μονοπωλιακούς ομίλους θα ανακαλύψει πρώτος φάρμακο ή το εμβόλιο ενάντια στην πανδημία για την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους, δείχνει τη βαρβαρότητα και την σαπίλα τους. Όλες οι διαπραγματεύσεις και αντιθέσεις ανάμεσά τους δείχνουν ότι την κρίση θα πληρώσει ξανά ο λαός, με ή χωρίς ευρωομόλογα. Έτσι, για τον λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους,  προβλέπονται αντιλαϊκές πολιτικές διαρκείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προέκυψαν τα προβλήματα της πανδημίας και αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν αμύθητα κέρδη, αμέσως απαίτησαν από το κράτος, από τα δικά μας χρήματα, ενισχύσεις.

∙           Ταυτόχρονα χωρίς καμία ενοχή όλοι τους συμφωνούν στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με στόχο ποιος θα γίνει ο ποιο ισχυρός στο κυνήγι των πλουτοπαραγωγικών πηγών με θύμα τους λαούς. Τεράστια ποσά τρισεκατομμυρίων πηγαίνουν για την καταστροφή, τον θάνατο των λαών, την εξυπηρέτηση αιματηρών πολέμων που γίνονται, με ευθύνη τους, σε πολλές περιοχές της υφηλίου. Χρήματα που είναι βγαλμένα από την εργασία δισεκατομμυρίων εργαζομένων και που θα επέτρεπαν στους λαούς να έχουν καλή υγεία, σχολεία, κοινωνικές δομές, κατοικίες, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία, συντάξεις και πολλά άλλα που τα στερούνται.  Για την χώρα μας τα ποσά αυτά φθάνουν τα 4 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Κυρίες και Κύριοι, Συνάδελφοι Συναδέλφισσες, 

μέχρι την επιβολή της καραντίνας, το κίνημα των συνταξιούχων, είχε σημαντική δράση προς τα έξω, η οποία κλιμακωνόταν μετά τη μεγάλη  πανελλαδική κινητοποίηση  της 14.12.19. Από εκείνη τη χρονική περίοδο κιόλας, είχαμε εξαγγείλει και προετοιμάζαμε κινητοποιήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας. Ωστόσο, μας πρόλαβε η πανδημία και τα έφερε στην επιφάνεια με ακόμη πιο τραγικό τρόπο.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο οι βασικές μας εκτιμήσεις για το πώς και σε ποια κατεύθυνση η κυβέρνηση θα κινηθεί δεν αλλάζουν.

Σε αυτή την βάση, παίρνοντας υπόψη τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιόδου, συνεχίζουμε την δράση μας, διεκδικώντας όλα μας τα αιτήματα με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας. Μαζί με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, που αγωνίζονται δίνουμε κι εμείς τη μάχη, δεν το βάζουμε κάτω και δεν θα αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Διεκδικούμε ό,τι μέχρι σήμερα μας έχουν άδικα αφαιρέσει. Δεν το χρωστάμε σε κανέναν δανειστή, σε καμιά κυβέρνηση, είναι πληρωμένο, με σκληρή εργασία, σε όλο μας τον εργασιακό βίο. Είμαστε στον αγώνα και δίνουμε τη μάχη να μην γίνει η πανδημία, μια ακόμη αιτία, για νέες περικοπές στα εργατικά, λαϊκά, Συνταξιουχικά  δικαιώματά. Ό,τι αυτό το διάστημα με αντισυνταξιουχικές τροπολογίες νομοθέτησαν, όπως η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ που σφάγιασαν του εργαζόμενους για τα κέρδη της ΕΤΕ. 

Το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά» ισχύει για εμάς στο ακέραιο και μας εκφράζει απόλυτα, καθότι, αυτό έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος μας. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέα επίθεση και περικοπές σε ό,τι έχει απομείνει από τις πενιχρές μας συντάξεις, που για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, έχουν γίνει προνοιακά βοηθήματα, για να ανακεφαλαιοποιούνται, με δισεκατομμύρια οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, από τον δικό μας μόχθο.

Απαιτούμε:

  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους, να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης, με αναπροσαρμογή του αφορολόγητου στην αναλογία του.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειά σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες – επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, των μερισμάτων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
  • Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας. 

∙     Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

∙      Σήμερα οργανώνουμε συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή των Δ.Σ των σωματείων της Αττικής.

∙     Αυτό το διάστημα συνεδριάζουν οι διοικήσεις όλων των σωματείων μας και των ομοσπονδιών της ΣΕΑ.

∙     Από τις 15/6/20 και μέχρι το τέλος του μήνα, να πραγματοποιήσουμε περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων της ΣΕΑ, σε όλη την χώρα, μόνο με τα Δ.Σ, σε χώρους κατάλληλους, με απαραίτητα μέτρα και μέσα προστασίας.

∙     Στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο τουρισμού και έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό, για την ένταξη των συνταξιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά οι συνταξιούχοι είναι εκτός, παρότι ότι έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή. Μόνο από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ έχουν παρακρατηθεί από τις συντάξεις τους 35 εκατομμύρια για τον κοινωνικό – θεραπευτικό τουρισμό και δεν τους έχει αποδοθεί ούτε ένα Ευρώ.

∙     Η θέση μας για την πορεία των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά του 2015, είναι: κακώς και με σκοπιμότητα ο ΕΦΚΑ προσέφυγε σε νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ. Απόφαση για την καταβολή των  αναδρομικών υπήρχε και ήταν θετική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εφάρμοσε. Η νέα απόφαση δεν έχει βγει και καλούμε την κυβέρνηση να αποδώσει, σε όλους του συνταξιούχους, τα αναδρομικά, δίχως καμία διάκριση ή προαπαιτούμενα, όπως μας διαβεβαίωσαν οι τρείς υπουργοί στην συνάντησή μας στις 14.12.2019.

Κυρίες και κύριοι, Συνάδελφοι Συναδέλφισσες, 

Ό,τι μέχρι σήμερα κερδίσαμε δεν προέκυψε από απόφαση δικαστηρίου. Με τους αγώνες μας υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις και νομοθέτησαν. Όπως,  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές, τη διαφορά παρακράτησης για την Υγεία, τις συντάξεις χηρείας, τη μη παρακράτηση της προσωπικής διαφοράς και τις διαφορές που πρόσφατα δόθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, σε όσους είχαν παρακρατηθεί, μετά την ισχύ του νόμου 4387/16.

Ο Αγώνας μας συνεχίζεται