ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2021

Συνάδελφοι

 Οι ανακοινώσεις για τις νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν βεβαίως αναμενόμενες. Η πορεία της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς ανατιμήσεις. Από την δεκαετία του 90 όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα  συνέβαλαν ποικιλόμορφα και αποφασιστικά στην «απελευθέρωση» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών κερδοφορίας του κεφαλαίου στην παραγωγή, την  μεταφορά, την διανομή και το εμπόριο .Η αύξηση της τιμής του ρεύματος αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να θησαυρίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που για να «επενδύσουν» απαιτούν εγγυημένη κερδοφορία .Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων κλαίνε για τις συνέπειες ενώ την ιδιά στιγμή αποδέχονται την αιτία που είναι η πολιτική της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα    

 Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μια τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου.

Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ήδη να μετακυλίεται  στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάσταχτη. Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ,  λεηλατούν το ήδη μειωμένο εισόδημα ανθρώπων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να βυθιστούν στα σκοτάδια.  Αρκετοί θα δουν το κόστος αυξημένο έως και 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο της Ενέργειας . Η αύξηση των τιμών του ρεύματος θα αδειάζει το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε μια σειρά βασικά λαϊκά αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή της, έχουν πάρει την ανηφόρα .

Δεν χωράει κανένας συμβιβασμός με την ανέχεια, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. Δική μας δύναμη είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, για αυτό πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα κατά της στρατηγικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ο αγώνας των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων  ενάντια σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος. Οργάνωση και πάλη για να μη πληρώσουμε για  άλλη μια φορά  τα κέρδη των  των μονοπωλιακών ομίλων. Να δυναμώσουμε την δύναμή μας για να διεκδικήσουμε την ζωή που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας .

 Απαιτούμε

. Κανείς συνταξιούχος ,εργαζόμενος ,βιοπαλαιστής και αυτοαπασχολούμενος χωρίς ρεύμα.

. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης.

. Δωρεάν ρεύμα για τους πυρόπληκτους .Πάγωμα και διαγραφή χρεών τους.

                                                                                      ΤΟ ΔΣ


 [gd1]