Να απεμπλακεί η χώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Αθήνα 1 Μάρτη 2022   

                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πόλεμος. Ο πολλαπλός μέσα στον 21ο αιώνα μετά από εκείνους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Ναγκόρνο- Καραμπάχ, Μάλι, τον ατελείωτο πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό κ.α. Πόλεμος και υποκρισία. Των ηγετών της ΕΕ, που το πρόβλημά τους είναι, ότι ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας «γίνεται στον 21ο αιώνα στην αυλή της Ευρώπης». Κάνουν πως ξεχνούν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γιατί αυτός έγινε με δική τους απόλυτη ευθύνη στον περασμένο αιώνα, στην ίδια «αυλή».

Αν οι πόλεμοι γίνονται αλλού και μάλιστα με δική τους επέμβαση και συμμετοχή, δεν εκφράζουν καμία ανησυχία. Αν τα θύματα σφαγιάζονται εκτός Ευρώπης, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν τα εκατομμύρια πρόσφυγες έρχονται από άλλες ηπείρους, είναι ανεπιθύμητοι.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη και καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή, είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των τεράστιων μονοπωλιακών συμφερόντων, που τσακώνονται για την αρπαγή και μοιρασιά των πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας, των αγορών (ειδικά της Ευρώπης), την ιδιοποίηση των τεράστιων κερδών που αποφέρουν. Στη φάση αυτή, η σύγκρουση αφορά τα συμφέροντα που υπερασπίζονται οι ηγεσίες στις ΗΠΑ, ΕΕ από τη μια μεριά, στη Ρωσία από την άλλη. Στην αντιπαράθεση αυτή, το ΝΑΤΟ είχε τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο, σαν πολιορκητικός κριός στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Όμως χαμένοι είναι και πάλι οι λαοί. Της Ρωσίας και Ουκρανίας, που μετρούν ήδη χιλιάδες θύματα, εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους και πρόσφυγες, καταστροφές υποδομών. Θύματα είναι και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, που πληρώνουν ήδη «τα σπασμένα» της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, του ρεύματος και λόγω του πολέμου, θα πληρώσουν με το τσακισμένο εισόδημά τους την αναπλήρωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, που θα «ξοδευτούν», προς όφελος των αντίστοιχων μονοπωλίων.

Τεράστια ευθύνη έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που- σε μια αδιάσπαστη συνέχεια των φιλοϊμπεριαλιστικών επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων-  πήρε και παίρνει μέρος σε όλες τις επιδιώξεις της μιας πλευράς, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τα αμερικανονατοϊκά και ευρωενωσιακά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Υπέγραψε τις απαράδεκτες στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ (που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ) και Γαλλία (με τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ). Μετέτρεψε όλη την επικράτεια σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση (στα προσυμφωνημένα πλάνα με τις ΗΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ). Παίρνει μέρος σε όλες τις στρατιωτικές προετοιμασίες (ασκήσεις, γυμνάσια κλπ) του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ). Σπεύδει πρώτη- πρώτη τέλος να εμπλέξει τη  χώρα μας στην πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, στέλνοντας πολεμικό υλικό και ίσως, αν της ζητηθεί, και στρατιωτικές μονάδες, προκρίνοντας επίσης όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο λαός μας δεν διαλέγει ιμπεριαλιστή. Αγωνίζεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Παλεύει για την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων, για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για άμεση κατάργηση των συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία. Για να επιστρέψουν όλοι οι έλληνες στρατιωτικοί και οι μονάδες από τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή της χώρας μας σε όλα αυτά τα γεγονότα.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους λαούς της Ουκρανίας και Ρωσίας. Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Οι λαοί της Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έζησαν εβδομήντα χρόνια ειρηνικά και αδελφικά στη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση.

                   ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ