Για τον Προϋπολογισμό

Αθήνα 16 Δεκέμβρη 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, απέδειξε πως και η δική της «ανάπτυξη για όλους», είναι ανέξοδες κουβέντες και απατηλές υποσχέσεις προς το λαό. Η ανάπτυξη αυτή αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ διαμορφώνει μια ακόμα σκληρότερη αντιλαϊκή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι ένας  ακόμα προϋπολογισμός με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά, που ενισχύοντας όλο το κληρονομημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιλαϊκό πλαίσιο, δίνει τα πάντα απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με διάφορους τρόπους (φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, πλούσια επενδυτικά κίνητρα, μείωση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε είδους άλλες διευκολύνσεις), ώστε να ενισχύσει τις επενδυτικές δραστηριότητές του, την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του.
Όλα αυτά δεμένα σε ένα ενιαίο πλαίσιο με τα άλλα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, ώστε αφ’ ενός να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αφ’ ετέρου να δυσκολεύεται ή και να απαγορεύεται η δυνατότητα του εργατικού κινήματος και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να υπερασπίζονται και να διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.
Από την άλλη δίνει κάποια ψίχουλα στο λαό, που όμως τα παίρνει πίσω ή τα ακυρώνει με άλλες προβλέψεις του προϋπολογισμού για τη μείωση των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια, τις συντάξεις, φορολογικά μέτρα κ.α. Άλλωστε ο στόχος για ακόμα ένα ματωμένο πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς αντεργατικά- αντιλαϊκά μέτρα.
Για άλλη μια φορά ακόμα γίνεται φανερό πως οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορούν να κινηθούν σε διαφορετική τροχιά από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική τους. Τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, ξένων και εγχώριων, των τραπεζών είναι που καθορίζουν αυτές τις πολιτικές. Οι αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ διαμορφώνουν τις γενικότερες κατευθύνσεις για τον προσανατολισμό τους.
Ο αγώνας μας ενάντιά τους θα συνεχιστεί. Αγωνιζόμαστε κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό.      Επιμένουμε και διεκδικούμε όλα όσα με την εργασία τους οι εργαζόμενοι, όλα όσα εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε προσφέρει στα παραγωγικά μας χρόνια, το τεράστιο πλούτο που μας ανήκει.
     Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, τα μέλη του συλλόγου μας να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά εργατικά συνδικάτα στις 18 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 6.30 μμ και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 7 μμ. Η προσυγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα είναι στην Ομόνοια στις 6 μμ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο