Για τις προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

24 Ιούλη 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ με τις προγραμματικές δηλώσεις που εξήγγειλε στη Βουλή απέδειξε πως είναι η ίδια παλιά, που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξαγγελίες της, δεσμευμένες από τις συμφωνίες και εφαρμογές που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στόχο έχουν την συνέχιση, με εντεινόμενους ρυθμούς, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των επενδυτικών επιχειρήσεών του, της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς του.
Ανακοίνωσε ένα μπαράζ μέτρων που ενισχύουν αυτή την προτεραιότητα σε προκλητικούς ρυθμούς και μεγέθη, σε κάθε τομέα της οικονομίας, με αποθέωση του ιδεολογήματος πως τα πάντα θα παραδοθούν στο κεφάλαιο, πως η «ανάπτυξη» είναι αποκλειστική υπόθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.           Φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, μείωση εισφορών στα ταμεία, κάθε είδους κίνητρα για επενδύσεις, απαλλαγή από κάθε στοιχειώδες έστω στοιχείο προστασίας της δημόσιας περιουσίας την οποία το κεφάλαιο θα εντάξει στους επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς του, ιδιωτικοποιήσεις, απλόχερη χρηματοδότηση κ.α.
Ιδιαίτερα στους τομείς που έχουν να κάνουν άμεσα με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού, δεν «μασάει τα λόγια της». Μισθοί και μεροκάματα, εργασιακές σχέσεις, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα θα υποστούν νέα πλήγματα. Θα πέσουν στο επίπεδο, που η νέα επέλαση του κεφαλαίου απαιτεί, ώστε να έχει τα χέρια του τελείως λυμένα στην επίθεση για αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, για παραγωγή υπερκερδών, να ελέγξει και εκμηδενίσει την εργατική αντίσταση.
Συνταξιοδοτικό σύστημα παραδομένο στα χέρια των ασφαλιστικών εταιριών, με αποδυνάμωση παραπέρα των ελάχιστων κοινωνικών χαρακτηριστικών που έχουν απομείνει. Διατήρηση των σημερινών συντάξεων πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καμία αποκατάσταση των συντάξεων. Για τις επόμενες γενιές συνταξιούχων μια αντιγραφή του νόμου Κατρούγκαλου σε χειρότερη έκδοση.
Δημόσια υγεία και πρόνοια σε φθίνουσα τροχιά, ενώ μεγαλύτερο μέρος της παροχής τους θα αποδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η μείωση του αφορολόγητου θα επιφέρει νέο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, παρά τις εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών κλιμακίων. Η αρπαγή των λαϊκών κατοικιών θα προχωρήσει με εντονότερους ρυθμούς, οι εκβιασμοί από τη ΔΕΗ, την εφορία και τους δήμους θα μεγαλώσουν. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα με την ενίσχυση του «κράτους – τρομοκράτη» απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιστάσεις στην πολιτική αυτή.
Η απόλυτη εφαρμογή των δεσμεύσεων και συμφωνιών προς την ΕΕ, κύρια για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα κυρίαρχα δεδομένα, που θα εξακολουθούν να καθοδηγούν την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης. Όμως, όπως και η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η σημερινή θα έχει απέναντί της την αντιπολίτευση του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, που πιο έμπειρα, δυναμωμένα και αποφασισμένα θα συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική της, με την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.
Το αγωνιζόμενο συνταξιοδοτικό κίνημα θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων αντίστασης αλλά και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ