Για τις ενισχύσεις από την Ε.Ε

Πανηγυρίζουν κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί τους για τον «μποναμά του όχι τζάμπα γεύματος» των 32 δισεκ. ευρώ, που η κυβέρνηση εξασφάλισε από τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης».
Κρύβουν αυτή τη λεπτομέρεια του «όχι τζάμπα γεύματος». ‘Ότι δηλαδή το «φαΐ» θα ξεκοκαλίσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και το λογαριασμό θα πληρώσουν οι λαοί των χωρών της ΕΕ.
Γιατί είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα πληρωθεί. Επίσης βέβαιο είναι πως δεν θα πληρωθεί από τους συνδαιτημόνες, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, που με τα δισεκ. αυτά θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του. Γιατί υπάρχουν οι παλιοί και νέοι φιλοεπενδυτικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ΝΔ, που προβλέπουν ότι τα διάφορα μονοπώλια απαλλάσσονται από σχεδόν κάθε υποχρέωση προς τα κράτη (φορολογία, εισφορές κλπ), για να προχωρήσουν τις επενδύσεις.

Έτσι κι αλλιώς τα 12,5 δισεκ. είναι δάνεια, που θα προστεθούν στο υπάρχον τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο πληρώνεται αποκλειστικά από το λαό. Η είσπραξη όλου του ποσού των 32 δισεκ. συνδέεται με τα προηγούμενα και νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται στη βάση των προηγούμενων μνημονίων και των διαρκών εξαμηνιαίων ελέγχων εφαρμογής των προγραμμάτων, που θα καταθέσουν οι κυβερνήσεις για να πάρουν τα κονδύλια αυτά. Κι όσο κι αν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τα παπαγαλάκια τους ισχυρίζονται πως δεν προβλέπονται μνημόνια, τι άλλο από μνημόνια είναι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων- και της ελληνικής- ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα που θα προκύψουν από τα προγράμματα αυτά. Όπως όσα περιγράφονται στο πόρισμα άλλης μια επιτροπής «σοφών» (Πισσαρίδη), που κατατέθηκε στην κυβέρνηση και προβλέπει ακριβώς νέα αντιασφαλιστικά μέτρα (ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης- νέα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων εν όψει των ελλειμμάτων του ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ), αντεργατικά μέτρα σε βάρος των συνδικαλιστικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας εν όψει της ιδιωτικοποίησής του κ.α.

Το πρόβλημα δεν είναι ασφαλώς πως θα ονομαστεί το νέο χτύπημα του έτσι κι αλλιώς χαμηλού βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και του λαού. Μνημόνιο, «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ή ότι άλλο.

Το ζήτημα είναι πως ούτε ένα ευρώ από τα τεράστια αυτά ποσά δεν θα πάει για την άνοδο των μισθών, των συντάξεων, τη βελτίωση του συστήματος της δημόσιας υγεία, πρόνοιας και καταπολέμησης της φτώχειας, παιδείας, μέτρα για άλλες κοινωνικές ανάγκες (αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία, χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων για τοπικές ανάγκες (περιφέρειες, δήμοι κ.α.). Θα τα βάλουν όλα στις τσέπες τους οι καπιταλιστές, που θα γίνουν πλουσιότεροι, ενώ ο λαός θα γίνει φτωχότερος.

Δεν πανηγυρίζουμε λοιπόν μαζί με όλους αυτούς. Αντίθετα κρατάμε ανοιχτό το δρόμο της αγωνιστικής σύγκρουσης με τα νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που θα συνοδεύσουν την εισροή αυτών των δισεκ. ευρώ στα καπιταλιστικά χρηματοφυλάκια.