Για την ιδιωτικοποίηση του επικουρικού

ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΓΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την ψήφιση του νόμου – έκτρωμα για τα Εργασιακά και η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (5ο Μνημόνιο), προχωρά στην επόμενη πράξη του αντιλαϊκού της σχεδιασμού, φέρνοντας άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή  το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Οι ανατροπές αυτές στις επικουρικές έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, απ’ όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλου. Και μόνο το γεγονός ότι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις χαιρετίζουν το νομοσχέδιο πριν δημοσιευθεί  και η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει  «αναπτυξιακό» μέτρο για το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με ταυτόχρονη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. 

Η στόχευση είναι σε δυο κατευθύνσεις: Πρώτον, με τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, να δημιουργείται «δημοσιονομικός χώρος» για νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο. Και δεύτερο, να αποτελέσουν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων ένα γερό επενδυτικό κομπόδεμα πολλών δισ. ευρώ, που ανυπομονούν να βάλουν στο χέρι και να ρίξουν στον τζόγο ισχυρές ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία. Να διευκολύνεται δηλαδή η επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων.  Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του υφυπουργού εργασίας «το σύστημα στη σημερινή του μορφή προκαλεί υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη και υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό, ρίχνοντας την ευθύνη στους ασφαλισμένους!»

 Όσον αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους η κυβερνητική πρόβλεψη είναι να επωμιστούν τα περίπου 50 δις του κόστους μετάβασης των επικουρικών συντάξεων από το αναδιανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιοπητικό πουθα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των επικουρικών συντάξεών τους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης κλιμάκωση των ανατροπών στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος,  στην κατεύθυνση των «τριών πυλώνων», όπου το κράτος δεν εγγυάται τίποτα περισσότερο από μια σύνταξη – επίδομα στα βαθιά γεράματα, παροχές Υγείας και Πρόνοιας στα όρια του ελάχιστου. Επιπλέον χαρίζει 80 δισ. ευρώ, λεφτά των ασφαλισμένων, στα αρπακτικά των ιδιωτικών ομίλων της Ασφάλισης και της Υγείας, ενώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «εγγυάται» μόνο νέες ανατροπές στο σύνολο της Ασφάλισης και φτώχεια στα γεράματα.

Μια ματιά στα όσα γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  με  τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι αποκαλυπτική με  χαρακτηριστικο παραδειγμα του τι σημαίνει ιδιωτική ασφάλιση, είναι το «κανόνι»  από μεγάλη ασφαλιστικη και αφορά 180.000 ιδιοκτήτες οχημάτων στη χώρα μας καθώς η ασφαλιστική εταιρεία (City Insuranse)  που ειχε συμβόλαια μαζί τους και τώρα ειναι…..άφαντη.

Οι κυβερνητικοί αυτοί σχεδιασμοί πρέπει να βρουν απέναντι την οργανωμένη, καθολική αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων, ολόκληρης της εργατικής τάξης ώστετο νέο αυτό έγκλημα στο ασφαλιστικό να μείνει στα χαρτιά.