Για την Απόφαση του Σ.τ.Ε

Το ΣτΕ τελικά κατέληξε στην πολυαναμενόμενη απόφασή τουγια τις περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις με τους νόμους  4051/2012 και 4093/2012  (Κουτρουμάνη- Βρούτση), που ενώ κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με την πρώτη απόφασή του 2287/2015, τακτοποιήθηκαν συνταγματικά με το ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) και τις δεύτερες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019. Η οριστική θεσμοθέτηση της συνταγματικότητας και άρα πλήρους νομιμοποίησης των περικοπών αυτών επιτελέστηκε με το ν. 4670/2020 (Βρούτση).
Έτσι με τις αποφάσεις του 1439-1443/2020 το ΣτΕ αποδέχτηκε την οριστική συνταγματικότητα των περικοπών αυτών (που θεσμοθετήθηκε κύρια με το ν. 4387/2016 και ύστερα το ν. 4670/2020), θεωρώντας πως στην νομιμότητα αυτή δεν εμπίπτουν μόνο οι παρακρατήσεις που έγιναν στο εντεκάμηνο διάστημα από τον 7/2015 μέχρι 6/2016. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση υποχρεούται να επιστρέψει τα ποσά που αναλογούν στις παρακρατήσεις αυτού και μόνο του διαστήματος, με βάση το δεδικασμένο που δημιουργεί η δικαίωση όσων είχαν προσφύγει στα Πρωτοδικεία με αγωγές. Για όλα τα υπόλοιπα κλεμμένα δισεκατομμύρια από τους συνταξιούχους το ΣτΕ θεωρεί πως αφού η κλοπή έγινε «για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος» τότε καλώς έγινε!!
Η απόφαση του ΣτΕ έμμεσα υποχρεώνει την κυβέρνηση να τα επιστρέψει σε όλους τους συνταξιούχους, αφού αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα στο σύνολό τους να προσφύγουν σε κατάθεση αγωγών, που όπως προαναφέρουμε έχουν εκ των προτέρων κριθεί δικαιωμένες.
Οι υπουργοί Γ. Βρούτσης, Χ. Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλοντας βέβαια το γνωστό επιχείρημα των «αντοχών της οικονομίας». Υπενθυμίζουμε και πάλι, όπως κάναμε στη πρόσφατη επιστολή μας που αποστείλαμε προς τον υπουργό (22/6/2020), πως ο ίδιος, εκ μέρους της κυβέρνησης δεσμεύτηκε προς την ΣΕΑ ότι θα αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους αυτά τα οφειλόμενα ποσά, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει ή όχι αγωγές.
Επειδή η διαδικασία της επιστροφής των αναδρομικών απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ξεκινήσει ο e-ΕΦΚΑ τον υπολογισμό και την απόδοση, με όποιο τρόπο νομοθετήσει η κυβέρνηση, των αναδρομικών σε κάθε έναν συνταξιούχο, η προώθηση της νομοθετικής πράξης είναι ανάγκη να προωθηθεί άμεσα, ώστε να μη δημιουργηθεί μια ατέρμονη πρακτική καθυστερήσεων.
Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρούμε την επιστροφή του ελάχιστου αυτού ποσού σαν δικαίωση, δεν απεμπολούμε το δικαίωμα της διεκδίκησης της επιστροφής όλων των κλεμμένων. Ασφαλώς όμως ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης στο βήμα αυτό είναι και πάλι το αποτέλεσμα που άσκησαν οι αγώνες μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Παραμένουμε σε επιφυλακή για κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να αναδιπλωθεί από την υποχρέωση και δέσμευσή της.