Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Προς τον Υπουργό Υγείας

Κο Β. Κικίλια

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε από υγειονομική άποψη αποκλειστικά από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία, από το προσωπικό τους, ιατρικό και νοσηλευτικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και ανεπάρκειες που υπήρχαν και υπάρχουν, λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας (κλείσιμο νοσοκομείων και ανεπάρκεια δομών -ΜΕΘ και ΜΑΦ-,  διάλυση του συστήματος ΠΦΥ, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε μέσα προστασίας του κ.α.).

Αντίθετα έγινε πασιφανής η αδυναμία έως και άρνηση του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της επιδημίας, που όχι μόνο απαίτησε και πήρε από την κυβέρνηση επί πλέον χρηματοδότηση για την πλημμελή παροχή κάποιων υπηρεσιών, εκμεταλλεύτηκε την κρίσιμη κατάσταση για να κερδοσκοπήσει σε βάρος ασθενών, αλλά ευθύνεται και για το θάνατο ασθενών, που είχαν άλλα νοσήματα.

Κύριε Υπουργέ

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως και το δεύτερο, αναμενόμενο κύμα της πανδημίας θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας και το δυναμικό του, όπως άλλωστε και κάθε άλλη τέτοια δυσμενής εξέλιξη. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, σύμφωνα με τα αιτήματα των εργαζομένων –των ηρώων σύμφωνα με τις δικές εκφράσεις- στα δημόσια νοσοκομεία. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, δεν αρκεί και δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση, εφ’ όσον επιμείνει στην ίδια πολιτική συντήρησης των αδυναμιών που έχουν επισημανθεί.

Επί πλέον μας ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει την απάνθρωπη στάση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας επί πληρωμή και μόνο, αδιαφορώντας για το γενικό καλό. Και επίσης η προπαγάνδιση μέσω διαφόρων διαδικασιών (πχ Φόρουμ των Δελφών) της ανάγκης παραπέρα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω ΣΔΙΤ, εκχώρησης δημόσιων δομών (κλινικές και κρεβάτια) σε ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ εκφράστηκε και η εξωφρενική απαίτηση να αξιολογούνται τα δημόσια νοσοκομεία με τα στάνταρ των… ξενοδοχείων!!! Δηλαδή 5στερα. 4στερα κλπ. Να υπάρχουν νοσοκομεία, κλινικές και κρεβάτια για όσους έχουν ισχυρά βαλάντια και μονάστερα για τον απλό λαό με μέσο μισθό και σύνταξη 500 ευρώ.

Θέλουμε να σας εκφράσουμε την απόλυτη καταδίκη τέτοιων προσπαθειών και απαιτήσεων των επιχειρηματιών, που θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοσκοπία τους σε βάρος της υγείας του λαού. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τέτοιες απόψεις και πολιτικές προς εφαρμογή. Η δημόσια υγεία είναι αγαθό, υπηρεσία, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει δωρεάν σε όλο το λαό.

Απαιτούμε τώρα την αποδοχή και υλοποίηση όλων των αιτημάτων, που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο