Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

κο Χ. Σταϊκούρα

Κύριε Υπουργέ,

Η Επιδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με ακόμη πιο μεγάλη ένταση, ειδικά όσων τις έχουν αποκτήσει με δάνεια από τράπεζες, τα οποία εξακολουθούν να αποπληρώνουν.

Είναι σε απόλυτη γνώση σας πως χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών δανειοληπτών, αδυνατούν να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις τους, λόγω των επιπτώσεων, που δημιούργησε η προηγούμενη δεκαετής οικονομική κρίση (ανεργία, μείωση μισθών και μεγάλη περικοπή συντάξεων), ενώ κάποιοι, εξαντλώντας κάθε οικονομική δυνατότητά τους και στερώντας από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα αναγκαία, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες. Ο Σύλλογός μας έχει δεκάδες μέλη του, που βρίσκονται στη δυσχέρεια αυτή.

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται όσοι χρωστούν σε εφορία, ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, δήμους κλπ, κινδυνεύουν με κατάσχεση των σπιτιών τους, αδυνατούν να κάνουν ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση κάτω από το βάρος της πίεσης που άσκησε η πανδημία και τα μέτρα καραντίνας που αποφάσισε, υποχρεώθηκε να αναστείλει τη διαδικασία των πλειστηριασμών και των εξώσεων, ώστε να μην βρεθούν οικογένειες άστεγες. Εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα υπάρξει και πάλι το ίδιο πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε για τις πιέσεις που ασκούνται από τους μηχανισμούς της ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών στα πλαίσια της διαρκούς εποπτείας, τράπεζες προβαίνουν σε εκχώρηση «κόκκινων» δανείων σε εταιρίες funds, ενώ η ΤτΕ προωθεί τη δημιουργία «κακής» τράπεζας, που θα αναλάβει την διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων όλων των τραπεζών.

Κύριε Υπουργέ

Η πολιτική που υποχρεώνει λαϊκές οικογένειες να στερηθούν την κατοικία τους δεν επέρχεται σαν αποτέλεσμα ευθυνών των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση, δεν ευθύνονται για την ανεργία τους, για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων. Οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για την αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η κρισιμότητα στην κοινωνία που δημιούργησε η πανδημία δεν ανέδειξε μόνο την ένταση του προβλήματος των εξώσεων, αλλά και την βαρβαρότητα τέτοιων γεγονότων στη σύγχρονη εποχή, στον 21ο αιώνα. Η κυβέρνηση πλέον αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη να περιφρουρήσει το δικαίωμα της πρώτης κατοικίας των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ειδικά εν μέσω τέτοιων εξαιρετικά δυσμενών καταστάσεων.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί, να κουρευτούν τα δάνεια και να διαγραφούν οι τόκοι, να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δανείων στα «κοράκια» των αγορών. Το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα έχουν καταθέσει πλήρες πλαίσιο αιτημάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα, του οποίου είστε γνώστης. Δηλώνουμε πως με αγωνιστικό τρόπο θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, να βρεθούν συνάδελφοί μας στο δρόμο, να υφίστανται τον εκβιασμό των τραπεζών και των funds.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Αν. Γ. Γραμματέας

Γ. Αντωνίου                                                          Μ. Νουφαρίτσης