Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κο Γ. Βρούτση

Κύριε Υπουργέ,
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είπατε πως, όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, που οφείλονται στις παρακρατήσεις του 11μηνου από τον 7/2015 μέχρι τον 6/2016 (όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4387/16) και οφείλονται από τον ΕΦΚΑ στους δικαιούχους, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές στις συντάξεις τους, θα περιμένετε την απόφαση του ΣτΕ για να ενεργήσετε ανάλογα.
Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχει έντονη ανησυχία από τους συναδέλφους δικαιούχους, κατά πόσον θα αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους και με αφορμή τις πληροφορίες πως στις προθέσεις του υπουργείου σας είναι να τα αποδώσετε μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγές στα δικαστήρια, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

(1) Εσείς ο ίδιος, κατά τη συνάντησή σας με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 14/12/2019, δεσμευτήκατε πως τα αναδρομικά θα αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή αιτήσεις, την ίδια δέσμευση εξέφρασαν και στελέχη του υπουργείου σας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπήρξαν με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
(2) Σε παρόμοιες δηλώσεις είχαν προβεί και οι προκάτοχοί σας στο υπουργείο, καθησυχάζοντας έτσι τους συνταξιούχους, ώστε να μην προβαίνουν σε καταθέσεις αγωγών και αιτήσεων στον ΕΦΚΑ.

(3) Η παρακράτηση των ποσών αυτών από τις συντάξεις είναι σε κάθε περίπτωση κατάφωρα παράνομη. Δεν καλύφθηκε από καμία νομοθετική ρύθμιση, συνεπώς δεν χρειάζονται άλλες νομικές αιτιολογήσεις για την επιστροφή τους στους δικαιούχους.

(4) Την πιλοτική προσφυγή στο ΣτΕ προκαλέσατε εσείς, ώστε να διευκολύνετε τον ΕΦΚΑ στις ενέργειές του. Εάν προσδοκούσατε σε μια απόφαση, που να ευνοεί την μη απόδοση σε όλους, παρά μόνο στους έχοντες προσφύγει στα δικαστήρια, έπρεπε να έχετε ενημερώσει τους συνταξιούχους ώστε να καταθέσουν έγκαιρα αγωγές. Κατά συνέπεια το υπουργείο, η κυβέρνηση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Θεωρούμε λοιπόν πως έχετε υποχρέωση να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να αποδώσετε τα εν λόγω αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους, από τους οποίους έγιναν οι παράνομες παρακρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε την όποια ανατροπή επιχειρηθεί στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης – την οποία εσείς εκπροσωπείτε – και ΣΕΑ, θα απαντήσουμε με τον αγωνιστικό τρόπο που το κίνημά μας έχει την εμπειρία και αποφασιστικότητα να κάνει.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο