Επιστολή στην ΕΤΕ

    Προς  
τον Διοικητή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ                   

Αιόλου 86, 10559 Αθήνα

Κύριοι,

Αλγεινή εντύπωση μας προξένησε η πρωτοφανής και καταδικαστέα    ενέργειά σας, να προβείτε στην παρακράτηση έως και του συνόλου του ποσού της σύνταξης του Ιούνη των συνταξιούχων- πρώην εργαζομένων στην ΕΤΕ- προς εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για δάνεια που είχαν πάρει από αυτήν, αφήνοντας πολλούς από αυτούς στην κυριολεξία χωρίς ένα (1) ευρώ, για να περάσουν το μήνα.
       Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως αυτοί οι συνάδελφοι έχουν περιέλθει σε θέση οικονομικής ασφυξίας και αδυναμίας ανταπόκρισης στην υποχρέωση έγκαιρης καταβολής των δόσεων των δανείων τους προς την ΕΤΕ, με δική σας αποκλειστική ευθύνη, αφού προχωρήσατε στη διακοπή της επικουρικής παροχής σε 16.000 συνταξιούχους της.
       Και είναι η ΕΤΕ, που μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά κάθε ρύθμιση των δόσεων των δανείων ανάλογη με τα σημερινά οικονομικά  δεδομένα αυτών των συνταξιούχων, ώστε να είναι σε θέση να τις αποπληρώνουν.
       Θεωρούμε πως η ΕΤΕ, με την απάνθρωπη αυτή μεθόδευσή της οξύνει την πίεση και τον εκβιασμό σε βάρος των συναδέλφων, οι οποίοι μάλιστα έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας, για έξοδα σε γιατρούς και φάρμακα.
       Επί πλέον ήρθε σε γνώση μας πως η παρακράτηση αυτή επεβλήθη και σε δανειολήπτες συνταξιούχους από άλλους κλάδους πλην των προερχομένων από την ΕΤΕ. Υπό την πίεση που σας άσκησε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προχωρήσατε σε μία ρύθμιση, με την οποία παραπέμπετε τους πληττόμενους από την ενέργειά σας αυτή σε αποστολή e-mail προς την Τράπεζα, με τα οποία θα αιτούνται τον αντιλογισμό και την επιστροφή των παρακρατηθέντων συντάξεων.
       Θεωρούμε και την ρύθμιση αυτή απαράδεκτη, διότι «πετάτε το μπαλάκι» στους συνταξιούχους, να φροντίσουν αυτοί για τη λύση του προβλήματός τους, ενώ αυτό προκλήθηκε από τη δική σας αυθαιρεσία. Επιπροσθέτως οι συνταξιούχοι εκτός ΕΤΕ δεν είναι ενημερωμένοι για την ρύθμιση αυτή, άρα δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.            
       Κατά συνέπεια η επίλυση του προβλήματος είναι ευθύνη της ΕΤΕ, που εφ’ όσον γνωρίζει όλους όσους υπέστησαν την κατακράτηση, μπορεί άμεσα με μία εντολή προς τις υπηρεσίες της να αποκαταστήσει τη βλάβη των συναδέλφων, χωρίς να τους υποβάλει και σε άλλες ταλαιπωρίες, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα δημόσια διά των ΜΜΕ.
       Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των συντάξεων και τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων ανάλογα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των συνταξιούχων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ι. Αντωνίου Χ. Τσάρα