Ενημερωτικό σημείωμα για τις επικουρικές συντάξεις

Όσον αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις επικουρικές συντάξεις, θέλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
1. Ο νόμος 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επέφερε νέες ανατροπές στις συντάξεις. Ειδικότερα για τις επικουρικές έκανε τον επανυπολογισμό τους με βάση ορισμένα δεδομένα (χρόνια ασφάλισης- συντάξιμο μισθό- ποσοστό 0,45), ώστε να νομιμοποιήσει τις προηγούμενες περικοπές, των μνημονίων του 2010,2012 οι οποίες είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Σ.τ.Ε το δεύτερο μνημόνιο του 2012  και αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ψήφισε το Ν. 4387/2016 (Κατρουγκαλου) προκειμένου να τακτοποιήσει και να νομιμοποιήσει αυτή την «κλεψιά».

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να εξοικονομήσει συγκεκριμένα ποσά, ώστε να τα προσθέσει στα πλεονάσματα που είχε δεσμευτεί να πετύχει με το 3ο μνημόνιο, έκανε έναν αυθαίρετο επανυπολογισμό (παραβιάζοντας τον δικό της νόμο 4387/16) στις επικουρικές συντάξεις κάποιων ομάδων συνταξιούχων (ΙΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, κάποιων τραπεζών κλπ), που το σύνολο των δύο συντάξεών τους (κύρια και επικουρική) είχαν άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε αυτά τα κονδύλια (περίπου 250 εκατ. ευρώ).

Μετά από προσφυγή του Βρούτση στο ΣτΕ ο Ν. 4387/16 κρίθηκε το 2019 (στο μεγαλύτερο μέρος του) συνταγματικά νόμιμος.

  1. Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίχτηκε στην απόφαση του Σ.τ.Ε που έβγαλε αντισυνταγματική μόνο την αυθαίρετη άθροιση και τον συσχετισμό των δύο συντάξεων που έκανε η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τον επανυπολογισμό των επικουρικών, καθώς και το ότι δεν υπήρξε αναλογιστική μελέτη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
    Έτσι η διόρθωση που έγινε από την σημερινή κυβέρνηση με την επαναφορά των επικουρικών των συναδέλφων αυτών στο ύψος που έπρεπε να είναι πριν την παράνομη εφαρμογή του Ν. 4387/16, δεν αποτελεί αύξησή τους, όπως ισχυρίζεται ο Βρούτσης, αφού άλλωστε απαγορεύεται η οποιαδήποτε αύξηση των συντάξεων γενικά μέχρι τι 2022 και ειδικά των επικουρικών. Αποτελεί διόρθωση, που επιτεύχθηκε κάτω από την πίεση του αγωνιστικού συνταξιουχικού κινήματος, όπως έγινε και με άλλες αποσπάσεις θετικών διορθώσεων (εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ και απόδοση αναδρομικών, επιδόματα «Χριστουγέννων» κ.α.)
  2. Η απόδοση των αναδρομικών των παράνομων αυτών περικοπών θα γίνει τον Οκτώβρη του 2020 (δηλώσεις Βρούτση) και θα αφορούν το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι τον Ιούνη του 2020.
  3. Η διόρθωση λοιπόν δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ (πχ ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), όπως είχε εκτιμηθεί με βάση τις αρχικές προβλέψεις του νόμου 4387/16. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1300 ευρώ και δεν υπέστησαν παραπανίσια παράνομη περικοπή το 2016, δεν θα δουν κάποια αύξηση στις επικουρικές τους.

Τόσο τις παράνομες παρακρατήσεις της τριετίας (από 6/2016 μέχρι και 9/2019), όσο και όλες τις άλλες μειώσεις που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα μνημονιακά και μη χρόνια, δεν πρόκειται καμιά κυβέρνηση να μας τα επιστρέψει. Μόνο ο δικός μας αγώνας θα τους υποχρεώσει να μας επιστρέψουν όλα όσα μας έχουν κόψει, όλα όσα δικαιούμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.