ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Αθήνα 6 Φλεβάρη 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


     Την 5η κατά σειρά απόφασή της για νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,50% τον Φλεβάρη ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον αυξήσεις τους επόμενους μήνες, με στόχο την αντιμετώπιση- μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι συνολικά από τον Ιούλη του 2022 τα επιτόκια αυξήθηκαν μέχρι και 30%, επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες με ανάλογα αυξημένες δόσεις αποπληρωμών.
     Το λαϊκό εισόδημα χτυπιέται και από τον υψηλό πληθωρισμό και από τις αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων. Ακρίβεια και χρέη κατατρώνε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα τα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
     Οι «αυξήσεις» των συντάξεων (όσων πήραν) και των μισθών, όπως και τα επιδόματα- ψίχουλα, που προεκλογικά μοίρασε και υποσχέθηκε η κυβέρνηση έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις νέες ανατιμήσεις των βασικών ειδών επιβίωσης (τρόφιμα κ.α.) των λαϊκών οικογενειών, αλλά και από τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού όσων έχουν δάνεια. Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε φούντωμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών σπιτιών, προς μεγάλη ικανοποίηση των funds. Ήδη οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε διπλασιασμό τους μέσα στο 2023.
     Απέναντι στην αντεργατική- αντιλαϊκή αυτή επίθεση, το δυνάμωμα των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων, συνταξιούχων, λαϊκών στρωμάτων είναι η μόνη απάντηση.

Οι συνταξιούχοι θα βρεθούμε στο δρόμο του αγώνα και πάλι στις 14 Φλεβάρη με το Παναττικό Συλλαλητήριο, αλλά και τις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις στη χώρας.

                                         ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ