Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ 2017 & πρόγραμμα Δράσης 2018

Με  τη διεξαγωγή των  ετήσιων Απολογιστικών Συνελεύσεων των Περιφερειακών Τμημάτων και της Γενικής Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης του Συλλόγου στις 21/2/2018, όπου υπερψηφίστηκαν τα πεπραγμένα των Περιφερειακών Συμβουλίων και του Δ.Σ, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος τακτικός Απολογισμός των οργάνων Διοίκησης του Συλλόγου.

Κατά τις εργασίες των απολογιστικών συνελεύσεων, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για τα ζητήματα κεντρικής πολιτικής, των επιστροφών των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, του επανυπολογισμού των συντάξεων της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας και την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση μας για τις υπηρεσίες υγείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε όλες τις περιφερειακές συνελεύσεις και στη ΓΑΣ, εγκρίθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα για το ΛΕΠΕΤΕ  και ένα για τα γενικότερα ζητήματα.

Πιο κάτω παρατίθενται τα κείμενα του Διοικητικού Απολογισμού και του Προγράμματος Δράσης, ενώ σε ξεχωριστή σελίδα παρουσιάζονται τα ψηφίσματα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στη γενική μας συνέλευση και σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία.

Η γενική μας συνέλευση διεξάγεται στο φόντο μιας μεγάλης όξυνσης  των ενδοϊμπεριαλιστικών  ανταγωνισμών για τον έλεγχο των  πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους δρόμους ενέργειας και το ξεπέρασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που παρά τα σημάδια μιας κάποιας ανάπτυξης, αρχίζει να δείχνει στοιχεία κόπωσης, στασιμότητας, αν όχι και επιβράδυνσης.

Σε διεθνές επίπεδο η καθημερινά εντεινόμενη επιθετική πολιτική των ΗΠΑ σε ολόκληρη την υφήλιο, όπως στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Ευρώπη, στην Αφρική και αλλού με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ε.Ε. κ.α., συντηρούν μια αυξανόμενη πολεμική εμπλοκή με τεράστιες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε μέσα και υλικά, καταστρέφοντας χώρες, πόλεις, ξεκληρίζοντας ολόκληρες κοινωνίες, δημιουργώντας ατέλειωτες προσφυγικές ροές.

Σε εθνικό πλαίσιο,  κύριο στοιχείο των ανταγωνισμών αυτών εκφράζεται  με την προθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει, κυρίως, κάθε επιθυμία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και του ντόπιου κεφαλαίου πριν αυτές το ζητήσουν, να παρέχει κάθε βοήθεια, ταυτιζόμενη πλήρως με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς,  βάζοντας έτσι σε σοβαρούς κινδύνους  γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης, την ασφάλεια της  χώρας για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Θυμίζουμε την πρόσκληση και εγκατάσταση της ναυτικής αρμάδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήθεν για το προσφυγικό, την παραχώρηση της Θράκης για ενεργειακούς και στρατιωτικούς σκοπούς (αμερικανική βάση ελικοπτέρων, σταθμό LNG κλπ), την αναβάθμιση της βάσης τη Σούδας και του ΑΡΑΞΟΥ, την προσφορά της Καρπάθου για αμερικάνικη βάση ή όπου αλλού θέλουν, τη συμμετοχή της χώρας στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, την αναδιάταξη συμμαχιών και  νέες περιφερειακές συμμαχίες με αντιδραστικές ηγεσίες, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος κ.α,. Σημειώνουμε επίσης  τη συμμετοχή της χώρας σε όλους σχεδόν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στην ίδια πορεία υποταγής και εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και αντιπαραθέσεων κινούνται και οι κυβερνητικές πολιτικές στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα. Στο Σκοπιανό η κυβέρνηση συζητά την επίλυσή του επικεντρώνοντας μόνο στην ονοματοδοσία ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ στο Κυπριακό είναι ορατή πια η κυβερνητική αποδοχή για διχοτόμηση  και δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Παράλληλα προωθεί  για λογαριασμό του ντόπιου επιχειρηματικού κεφαλαίου την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως κόμβο διέλευσης αγωγών και ενεργειακών δρόμων.

Σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και η πρόσκληση του Ερντογάν στη χώρα, καθώς και η συνεχώς εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στη Θράκη και στο Αιγαίο τόσο με δηλώσεις, όσο και με την παρεμπόδιση, ακόμη και πρόσκρουση  πλοίων, το θέμα των Ιμίων και των 35 βραχονησίδων, της ΑΟΖ κλπ.

Θέλουμε να δηλώσουμε και από το βήμα της Γενική μας Συνέλευσης ότι τόσο το προσφυγικό, όσο και τα Εθνικά μας ζητήματα δεν λύνονται και δεν πρόκειται να λυθούν με την ταύτιση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, Ε.Ε, των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων.  Αυτές  σχεδιάζουν και πολιτεύονται, πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο,  αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων. 

Αυτό απαιτεί πολιτική απεγκλωβισμού από τέτοιες λυκοσυμμαχίες άρνηση της SENGEN  και την εργατική τάξη όρθια με πλήρη εργατικά, συνταξιοδοτικά,  κοινωνικά δικαιώματα και όχι την κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξαθλιώνει  την κοινωνία για τα συμφέροντα μιας χούφτας κηφήνων βιομηχάνων, τραπεζιτών, που επιχειρεί να επιβάλλει με ψέματα για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, με συλλήψεις και διώξεις  μαθητών και συνδικαλιστών, με χημικά ακόμη και σε συνταξιούχους, με προπηλακισμούς και παρακολουθήσεις κομμάτων. Αυτά απλά αποδεικνύουν ότι μέτρα και αυταρχισμός πάνε μαζί.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  συνεχίζει να  ξεδιπλώνει την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της, όπως αυτή ορίζεται από ΕΕ, ΔΝΤ, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, σε κάθε τομέα και  πλευρά των λαϊκών στρωμάτων.

Προχώρησε και συνεχίζει αδίσταχτη στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εντείνοντας την επίθεση με την ψήφιση και υλοποίηση των δικών της αντιλαϊκών μέτρων, στη βάση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, μετά την επικύρωση του δικού της 3ου μνημονίου από τη Βουλή, που ψήφισαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα  που εξαπέλυσε  η, κατ’ όνομα, αριστερή κυβέρνηση με τη ψήφιση τόσο των προϋπολογισμών 2017, 2018, όσο και με τη  2η και 3η αξιολόγηση ( πολυνομοσχέδιο), έβαλε σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που απαίτησαν οι θεσμοί και ο ΣΕΒ, με νέες σοβαρότατες  ανατροπές σε όλο το εύρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της εργατικής τάξης, ανατροπές που δεν τόλμησαν πριν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είναι η κατάργηση των Σ.Σ.Ε και του δικαιώματος στην απεργία,  ο υποκατώτατος μισθός, το  λοκ-αουτ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων  κ.α..

Δικό της έργο είναι η γενίκευση των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, με τις δικές της πλάτες έχουμε τη διολίσθηση των εργοδοτών στην απληρωσιά των εργαζομένων, στη φαλκίδευση της καταβολής των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας με διάφορα τερτίπια, στην πληρωμή με κουπόνια αντί μισθού κ.α. Κύριο μέλημα τους είναι το τσάκισμα της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση απρόσκοπτης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η φορολογική επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση τόσο με άμεσους, όσο και με έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.) με τον προϋπολογισμό του 2017 και αυτόν, που για τη φετινή χρονιά ψήφισε εξαέρωσαν σχεδόν το λαϊκό είσοδημα.

Σημειώνουμε ότι ο λογαριασμός για το 2017 ήταν μέτρα 4 δις ευρώ, τα οποία προστίθενται κάθε φορά πάνω στα προηγούμενα και από τα οποία τα 2 δις περίπου είναι μειώσεις στους συνταξιούχους (700 εκ. μείωση συντάξεων, 586 εκ. από ΕΚΑΣ, 58,7 εκ. από συντάξεις χηρείας, 700 εκ. μείωση της επιχορήγησης ΕΟΠΥΥ),  ενώ  για το 2018 ψηφίστηκαν επιπλέον μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ που θα μας επιβαρύνουν κατά 900 εκατ. ευρώ στην υγεία – περίθαλψη, την πρόνοια. Θα μειωθούν κατά 500 εκ. ευρώ οι δαπάνες του κράτους, για το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα ανεργίας και  αναπηρίας, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, τις συντάξεις (συνολικά κατά 1,6 δισ. ευρώ), μείωση κατά 30% της αποζημίωσης για φάρμακα & διαγνωστικές εξετάσεις,  αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της έκπτωσης φόρου κ.α,  ενώ ανάλογα θα αυξηθούν οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις τους. Οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 174 εκ. ευρώ, το ΕΚΑΣ κατά 240 εκ. ευρώ, η επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα ΠΕΔΥ κατά 577 εκ. ευρώ, ενώ λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος  σιγά-σιγά θα εξαφανίσουν και τις επικουρικές συντάξεις.

Οι παραπάνω μειώσεις  θα επιφέρουν νέα χειροτέρευση των συνθηκών  παροχής υπηρεσιών υγείας – περίθαλψης και της μέχρι σήμερα παρεχόμενης πολιτικής ή κοινωνικής προστασίας ειδικών ομάδων του λαού και θα  πέσουν σε μια κοινωνία που οι οφειλέτες στην: εφορία φθάνουν στα 4 εκ, στον ΕΦΚΑ 1εκ, στη ΔΕΗ 1 εκ, σε κατάσχεση 1 εκ, υπό κατάσχεση 1.700.000, οι άνεργοι φτάνουν στο 1 εκ. και αυτοί που δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης χρεών ανέρχονται στους 1.650.000.

Βέβαια προβλέπεται επίσης αύξηση  2,5% του ΑΕΠ ( 6,1δις ) η οποία θα προέλθει από την υπερφορολόγηση που θα υποστούμε για να έχουμε ματωμένο πλεόνασμα, που από φέτος θα τρέχει με 3,5% συνεχώς μέχρι το 2022 και από το οποίο δεν πρόκειται να δούμε ούτε ένα σεντ.

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2018 να έχει πάλι χαράτσια και περικοπές για μας και τα λαϊκά στρώματα, δεν έχει όμως τα ίδια για τις μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπει:.

Άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, με αύξηση των κονδυλίων κατά 100 εκατ. ευρώ (από 350 σε 450) για χρηματοδότηση επενδύσεων, προσλήψεις εργαζομένων, καταβολή  ασφαλιστικών εισφορών,  έμμεση επιχορήγηση  με τη μείωση της φορολόγησης των «νομικών επιχειρηματικών προσώπων» κατά 3,2%.

Επί πλέον οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα χρηματοδοτηθούν με 5,75 δις. από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ, όταν την ίδια στιγμή, από τα προγράμματα αυτά, για τις λαϊκές ανάγκες θα διατεθούν ψίχουλα. Γι’ αυτούς και τα δικά τους κέρδη, βγάζει επίσης στο σφυρί ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία όπως ενέργεια, δίκτυα μεταφορών, ύδρευση κλπ.

Παράλληλα εξαπέλυσε και συνεχίζει να εξαπολύει ένα ανελέητο σαφάρι σε βάρος της εργατικής, λαϊκής κατοικίας με την έξαρση των κατασχέσεων και  πλειστηριασμών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο. Με ψέματα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του,  ότι  δεν πρόκειται να θιγεί η πρώτη κατοικία, ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι κακοπληρωτές και οι βίλλες, προσπαθούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα των 130.000 πλειστηριασμών που συμφώνησε και ήδη δοκιμάζει τα τελευταία υπολείμματα αντοχής των λαϊκών οικογενειών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση με ένταση προέβαλε και προβάλλει το επιχείρημα της “δίκαιης ανάπτυξης”  προσπαθώντας να καθησυχάσει τα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα, να συντηρήσει ψεύτικες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης.

Θέλει να περάσει τη λογική πως τα συμφέροντα του λαού ταυτίζονται με αυτά του μεγάλου κεφαλαίου, πως με την παροχή κάθε διευκόλυνσης προς τους μονοπωλιακούς ομίλους  για να αναπτυχθούν, θα ωφεληθούν και τα λαϊκά στρώματα.

Η δήλωση Τσακαλώτου στη Βουλή, πως ο «Κρατικός Προϋπολογισμός είναι άδικος αλλά ο καλύτερος δυνατός», αφήνει το «βασιλιά γυμνό», δείχνει την ταξική επιλογή της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου αφού, κάθε αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο (ΣΕΒ, εφοπλιστές, τράπεζες, μονοπώλια κλπ)  για να προχωρήσει η δική του κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα προαπαιτούμενα  εκ μέρους των δανειστών, των μηχανισμών της ΕΕ.

Προπαγανδίζει η κυβέρνηση το δήθεν τέλος των μνημονίων, την καθαρή έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και άλλα τέτοια φληναφλήματα για να  κοροϊδέψει, να καταλαγιάσει, να αδρανοποιήσει τη λαϊκή οργή. Όμως το «τσαλάκωμα» του Τσακαλώτου από την Ε.Ε., όπως ο ίδιος δήλωσε, το κυβερνητικής κοπής νέο πρόγραμμα, μνημόνιο και εποπτεία του από τους θεσμούς ξεσκεπάζει τις ψεύτικες δηλώσεις τους.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Χουλιαράκης «δεν πρέπει να πέσουμε πάλι στο λαϊκισμό του παρελθόντος» και ξεμπροστιάζοντας φόρα-παρτίδα την αριστεροσύνη του Τσίπρα και της κυβέρνησής του για τα μνημόνια που θα σκίσουν, την κακή επιτροπεία κλπ δήλωσε επί λέξει: «Αν δεν ήσαν τα μνημόνια η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και θα είχε βγει από το ευρώ», «Για τη χώρα είναι αναγκαία η εποπτεία των θεσμών μετά το τέλος του μνημονίου».

Όπως το 2016 με τη δήθεν παροχή 13ης σύνταξης, έτσι και τον περασμένο  Δεκέμβρη συνέχισε την επιδοματική πολιτική, δίνοντας κοινωνικό μέρισμα στους φτωχότερους παίρνοντας το από τους λιγότερους φτωχούς και δίνοντας ψίχουλα από το ματωμένο πλεόνασμα, βάζοντας στο χέρι τον ΑΚΑΓΕ, το δήθεν πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Την ίδια λογική παραπλάνησης εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί και το λεγόμενο κοινωνικό επίδομα για τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, τα συσσίτια κλπ. Να ξεχάσουμε δηλαδή τα συνταξιοδοτικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά  μας δικαιώματα, να αρκεστούμε σε μια χαμοζωή, σε μια περιπλάνηση από τα κοινωνικά παντοπωλεία στα κοινωνικά φαρμακεία και τις κάθε λογής κοινωνικές δομές.

Η επιλογή της κυβέρνησης για  ματωμένα πλεονάσματα έως το  2060 που η ίδια ψήφισε, η Δημοσιονομική πειθαρχία, η συνεχής εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συνεχής υπενθύμιση του Τσίπρα ότι «δεν γυρνάμε στο αμαρτωλό παρελθόν» ότι «συνεχίζουμε για να βγούμε στο ξέφωτο», μαρτυρούν επίσης ότι όλα τα μέτρα ήλθαν για να μείνουν, ότι η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί, ότι στόχο τους είναι να εξαϋλωθούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα προκειμένου να μεγαλώσει όσον το δυνατόν περισσότερο η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στην ίδια αυτή λογική και στρατηγική κινήθηκαν  όλες οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, πιέζοντας  την κυβέρνηση να προχωρήσει τα μέτρα, ειδικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να έρθουν επενδύσεις, να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική, να ανοίξουν «δουλειές», φυσικά χωρίς δικαιώματα.

Η δήθεν αντίθεσή τους με ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως  αύξηση φορολογίας, των πλειστηριασμών  κ.α.,  δεν έχει να κάνει με την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και μέσω της μείωσης της φορολόγησης και των εισφορών τους προς τα ταμεία, την ταμειακή επάρκεια και θωράκιση των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό το νέο κύκλο κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Πλειοδοτούν και αυτοί σε αντιλαϊκά μέτρα για να γίνουν αρεστοί στο κεφάλαιο, δίνοντας έτσι το άλλοθι στην κυβέρνηση να δικαιολογεί το τσάκισμα του Λαού και την καρατόμηση των δικαιωμάτων του σαν το λιγότερο κακό σε σχέση με τους άλλους.

Παράδειγμα η στάση τους απέναντι στην τροπολογία για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, η συμφωνία, ακόμη και η πλειοδοσία τους στην κατάργηση του. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα το καλό και από αυτούς, να δούμε ότι δεν συμβαδίζουν τα δικά μας συμφέροντα με αυτά του κεφαλαίου, ότι το σύνθημα «ή με το κεφάλαιο ή με το λαό» όχι μόνο είναι επίκαιρο αλλά και απόλυτα σωστό. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε κυβέρνηση κρίνεται φιλολαϊκή ή όχι από τη στάση της απέναντι στο εργατικό κίνημα. 

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η μόνη διέξοδος και λύση για τα λαϊκά προβλήματα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη βάση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων της επιστήμης. Στην κατεύθυνση αυτή νομίζουμε ότι πρέπει   να ενισχύσουμε, να  δυναμώσουμε τη δική μας  συμμετοχή στη συλλογική προσπάθειά για ένταση της πάλης μας σε ταξική κατεύθυνση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα συνεχώς επιδεινώνεται.  Η συνειδητή κυβερνητική επιλογή να ευνοηθεί η εξάπλωση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι φανερή.  Στον κλάδο υγείας – περίθαλψης, πέραν των όσων αρνητικών πολιτικών εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, πράγμα που γνωρίζουμε ήδη καλά, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα χειροτερέψουν, όπως και πριν αναφέραμε, ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στους χώρους μας είμαστε πλέον όλοι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ με τις ίδιες κακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ειδικά καθεστώτα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), στην Τράπεζα Ελλάδος και στην ΕΥΔΑΠ. Όμως ήδη η επίθεση της ΕΤΕ στην επικουρική σύνταξη των δικαιούχων, προμηνύει την εξέλιξη και για το ΤΥΠΕΤ, ενώ η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ βάζει στην ημερήσια διάταξη την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος.

Στον κλάδο συνταξιοδότησης η κυβερνητική επίθεση και πολιτική στο ζήτημα αυτό ξεπερνά κάθε όριο, καθ’ όσο συνοδεύεται από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας του ασφαλιστικού που συνδέει συντάξεις, ΑΕΠ κ.λ.π.  και  που αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προβλέποντας την επόμενη τριετία για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό μέτρα συνολικού ύψους ακόμη 7,8 δις ευρώ.   Επίσης από την ομολογουμένη πια κυβερνητική πλευρά και όχι μόνο, απαξίωση του Δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος χάριν της υψηλής κερδοφορίας των ιδιωτικών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Κύριος στόχος όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων είναι το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με κορμό το σύστημα των τριών πυλώνων, που αποτελεί και βασική απαίτηση του ΣΕΒ.

Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις με βασικό στοιχείο την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου και τον  επαναϋπολογισμό των συντάξεων με τη  δημιουργία της προσωπικής διαφοράς και έναρξη της περικοπής της μέχρι 18% από το 2019. Η απαίτηση των θεσμών για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου θα σημάνει μείωση τουλάχιστον μιας επιπλέον σύνταξης, ενώ με το άρθρο 90 του Νόμου Κατρούγκαλου απαγορεύεται οιαδήποτε αύξηση στις συντάξεις μέχρι το 2022.

Στους χώρους των τραπεζών η κυβερνητική επιθετικότητα το προηγούμενο διάστημα και μέχρι σήμερα, πήρε πιο άγρια μορφή, αφού όλες οι τράπεζες μαζί, συντονισμένα και στηριγμένες στο νομοθετικό πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων, καθώς και στο όνομα της εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησής τους, προχώρησαν στην άγρια περικοπή (ΤΑΠΙΛΤΑΤ) έως και κατάργηση (ΛΕΠΕΤΕ,ΑΤΕ)  των επικουρικών συντάξεων των σημερινών αλλά και αυριανών συνταξιούχων, με άρνηση να χρηματοδοτήσουν τα ταμεία που υπάρχουν.

Τη συντονισμένη αυτή επίθεση της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν τραπεζικών διοικήσεων προσπαθήσαμε συνάδελφοι συντονισμένα να αποκρούσουμε, να ανακόψουμε και με ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις, υπομνήματα και παραστάσεις σε Διοικήσεις και στον αρμόδιο υπουργό εργασίας, με ερωτήσεις στη Βουλή που κατέθεσε το ΚΚΕ, επιδιώξαμε να επαναχορηγηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε καθημερινή διαμαρτυρία έξω από τη Διοίκηση της ΕΤΕ με πανό και ανακοινώσεις που μοιράζαμε στον κόσμο. Στις 30/1 πραγματοποιήσαμε δυναμική παρέμβαση και συγκέντρωση  στο κεντρικό της  ΕΤΕ με καλή συμμετοχή παρά τις χτυπητές απουσίες μελών μας, κυρίως από τους χώρους των τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής. όπου και συναντηθήκαμε με τον Δ/ντή Προσωπικού απαιτώντας την άμεση επαναχορήγηση των επικουρικών συντάξεων.

Αντιπαρατεθήκαμε με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών των άλλων κλαδικών συλλόγων και καταγγείλαμε τη στάση τους, προβάλλοντας τις δικές μας θέσεις.  Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να αποδοθούν και πάλι οι επικουρικές συντάξεις των συναδέλφων χωρίς καμία περικοπή, επιλέγοντας κάθε φορά την ανάλογη μορφή.

Προϋπόθεση βέβαια συνάδελφοι, είναι η μαζική μας συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις και δράσεις του Συλλόγου, όχι μόνο των μελών του κάθε κλάδου που χτυπιέται, αλλά όλων των μελών του Συλλόγου. Τα προβλήματα του κάθε κλάδου είναι και πρέπει να είναι και δικά μας. Όπως ενιαία είναι η αντιλαϊκή επίθεση έτσι ενιαία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Μόνο αν δρούμε σαν μια γροθιά μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και δυστυχώς αυτό απέχει πολύ από το να το κατακτήσουμε.

Ο Σύλλογός μας σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα πιο ώριμα, πιο συγκροτημένα και από καλύτερες θέσεις αγωνίστηκε την προηγούμενη χρονιά ενάντια σε αντεργατικά μέτρα  και πολιτικές, για την διεκδίκηση όλων των αιτημάτων μας,  για την περιφρούρηση των κατακτήσεων του συνταξιουχικού και εργατικού κινήματος με σχετικά καλή συμμετοχή, ωστόσο αυτό είναι ακόμη αναντίστοιχο με τις ανάγκες του κινήματος για να μπορεί να ακυρώσει κυβερνητικά σχέδια, να βάλει φρένο στη συνεχή επίθεση  του κεφαλαίου, να ανατρέψει αντεργατικές πολιτικές, να στείλει στα αζήτητα αστικές κυβερνήσεις και μνημόνια, να επιβάλλει λύσεις προς όφελος της εργατικής τάξης, συνταξιούχων και εργαζομένων. 

Η ανασυγκρότηση του κινήματος και στο χώρο το δικό μας, των ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ εξακολουθεί να είναι ζητούμενο τόσο για Δ.Σ., όσο και για όλους μας.

Εκδώσαμε ανακοινώσεις και δελτία τύπου, καταγγείλαμε κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης, όπως είναι: για το  πολυνομοσχέδιο, για τους πλειστηριασμούς, για την τροπολογία κατάργησης της απεργίας, για τη μη καταβολή επικουρικής σύνταξης στην ΕΤΕ, για τις επιθέσεις των ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις, για τον Προϋπολογισμό, για την αποζημίωση των συντ/χων ΟΣΕ ( κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή), για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, για την επιστροφή των εισφορών, για το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για το νομοσχέδιο στην ΠΦΥ, για τη νέα συμφωνία-4ο μνημόνιο, για την εργ. Πρωτομαγιά, για την παρακράτηση του 40% στις συντάξεις, για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας κ.α.

Πήραμε μέρος σε όλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ & της Ομοσπονδίας μας, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας, στη Διοίκηση της ΕΤΕ, επιβάλαμε συνάντηση με τον Υφ. Εργασίας Πετρόπουλο, καταγγείλαμε την εφ. Αυγή για τη στάση της στο ζήτημα  του Δικαιώματος στην απεργία, τη συμφωνία κυβέρνησης-ΗΠΑ,την τραμπούκικη επίθεση του Τζήμερου ενάντια στη Νομαρχιακή σύμβουλο Αλ. Μπαλού, καταγγείλαμε τη δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Καταγγείλαμε επίσης τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Οργανώσαμε ενημερωτικές κλαδικές συσκέψεις, πήραμε μέρος σε όλες τις δράσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες και συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην επαρχία. Συμμετείχαμε σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και στα πέντε συλλαλητήρια που πραγματοποίησε η ΣΕΑ συνταξιούχων, βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε και συνδράμαμε στη μαζικοποίηση και επιτυχία όλων των παραπάνω δράσεων.

Με επιστολές και υπομνήματα στον ΕΦΚΑ θέσαμε ζητήματα και απαιτήσαμε λύσεις όπως για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών και την απόδοσή τους  για όλα τα χρόνια. Επίσης για το απαράδεκτο καθεστώς επιστροφής των εισφορών στις συντάξεις χηρείας, την ταχεία έκδοση των λιμναζόντων κύριων συντάξεων και εφ’ άπαξ που ακόμη είναι περίπου 240.000, θέσαμε το ζήτημα συνταξιοδότησης συναδέλφων της Εμπορικής που καταχρηστικά δεν τους απέδιδαν τη σύνταξη, απαιτώντας την άμεση συνταξιοδότησή τους.

Στο ΕΤΑΤ απαιτήσαμε την έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων σύνταξης και εκκαθαριστικού σημειώματος, των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής, καθώς και την παρακράτηση και  απόδοση στο Σύλλογό μας των μηνιαίων συνδρομών των μελών μας. Επίσης  με παρέμβασή μας λύσαμε το πρόβλημα της αναίτιας διακοπής της ασφάλισης των έμμεσα ασφαλισμένων στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Αρωγό και συμπαραστάτη στις παρεμβάσεις μας αυτές είχαμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ο οποίος είναι και μέλος της Διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Στο ΕΤΕΑΕΠ κάναμε παρέμβαση για την καταχρηστική διακοπή χορήγησης της επικουρικής σύνταξης σε δυο χιλιάδες πεντακόσιους περίπου (2.000) συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ), και απαιτήσαμε την επαναχορήγησή της.  Για το θέμα  αυτό, όπως και για το θέμα της καταβολής του υπολοίπου της αποζημίωσης στους απολυμένους της ΑΤΕ ζητήσαμε από το ΚΚΕ την κατάθεση και ερώτησης στη Βουλή, πράγμα που έκανε. Με επιστολή μας θέσαμε το ζήτημα της μη κανονικής παρακράτησης του Ν. 3986/2011

Συμπαρασταθήκαμε και εκφράσαμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευαστική, στο εμπόριο και τον επισιτισμό, στους εργαζόμενους του Φεστιβάλ Αθηνών, στους συμβασιούχους των Δήμων, στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους, στο Δήμαρχο της Πάτρας για τη δικαστική δίωξή του.

Συμβάλλοντας στο έργο της ΕΕΔΥΕ και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, πήραμε μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ και  οργανώσαμε στα γραφεία του Συλλόγου, με μεγάλη συμμετοχή, μία ενημερωτική συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή και την εμπλοκή της χώρας. Πήραμε μέρος με πολύ καλή συμμετοχή στο Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη. Φιλοξενήσαμε στην αίθουσα του Συλλόγου μία ενημερωτική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ για το Παλαιστινιακό. Για το Παλαιστινιακό ζήτημα ήδη μαζεύουμε υπογραφές και καλούμε όσους από τα μέλη μας δεν έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο να το κάνουν σήμερα, αν θέλουν. Υπάρχει το σχετικό κείμενο έξω από την αίθουσα στη Γραμματεία.

Σημαντική συνάδελφοι ήταν και η πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου. Πραγματοποιήσαμε διήμερη εκδρομή στην Ευρυτανία, και προγραμματίζουμε μια διήμερη στις 25 & 26/2 στην ορεινή Αρκαδία. Οργανώσαμε και παρακολουθήσαμε ως Σύλλογος, με καλή συμμετοχή, τρεις θεατρικές παραστάσεις, το λεωφορείο ο πόθος, τα στηρίγματα της κοινωνίας  και το Περλιμπλίν και Μπελίσα. Επισκεφθήκαμε ως Σύλλογος την έκθεση Μικρογλυπτικής, την έκθεση εικαστικών τεχνών & αντίσταση 50-74 και την έκθεση Άνθρωπος-χρώμα-σίδερο.

Αξιοποιήσαμε τα εισιτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών που μας παραχώρησε η Ομοσπονδία, πολλοί συνάδελφοι παρακολούθησαν τις παραστάσεις στο Ηρώδειο, ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των συναδέλφων στη θεατρική παράσταση στο Θέατρο Επιδαύρου που οργάνωσε ο Σύλλογος. Το αφιέρωμα στον ποιητή Τ. Λειβαδίτη καθώς και το αφιέρωμα στη δράση του εργατικού κινήματος στις ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ την περίοδο 40-44 που πραγματοποίησε ο Σύλλογος εδώ στη φιλόξενη Αλκυονίδα, ήταν από τις κορυφαίες στιγμές της πολιτιστικής δημιουργίας του. Σημειώνουμε τη δημιουργία dvd για το αφιέρωμα για τη δράση του κινήματος που διακινείται στη γραμματεία έξω και στο Σύλλογο.

 

Η ενημέρωση και προπαγάνδιση των θέσεων και δράσεων του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω: ανακοινώσεων που μοιράστηκαν στις εισόδους των ταμείων και στάλθηκαν στα mails, του site με συνεχείς αναρτήσεις, των sms, και του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου, που αποστέλλεται στα σπίτια μας. Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση ευρύτερα, εκδώσαμε μπροσούρα του ποιοι είμαστε, ποια η δράση και πορεία μας που απευθύνεται κυρίως  σε συναδέλφους μη μέλη μας προσδοκώντας στην προσέγγιση και την εγγραφή τους στο Σύλλογο.

Είναι και αυτό συνάδελφοι μια προσπάθεια να δυναμώσουμε γιατί, παρά τις όποιες κατά καιρούς εγγραφές και συσπειρώσεις για διάφορα ζητήματα,  είμαστε ακόμη πολύ αδύνατοι για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά που απαιτούν σήμερα οι συνθήκες, να ανατρέψουμε αρνητικούς συσχετισμούς και πολιτικές, να επιβάλουμε λύσεις στη δική μας κατεύθυνση.

Σημαντικό εμπόδιο για την παραπέρα ανάπτυξη του Συλλόγου, του αγωνιστικού κινήματος στους χώρους μας παραμένει η διασπαστική πολιτική των συμβιβασμένων και υποταγμένων διοικήσεων  των συντεχνιακών συλλόγων που δρουν στο χώρο, καθόσον εξακολουθούν να παίζουν τον αποπροσανατολιστικό τους ρόλο, να υπονομεύουν πότε ανοιχτά και πότε συγκαλυμμένα τη δράση του Συλλόγου, παρασύροντας τα μέλη τους στο συμβιβασμό και στην αδιέξοδη λογική των δικαστικών αγωγών, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  που απορρίπτει προσφυγή για τις περικοπές «…δεν συνιστούν απόλυτα προνόμια καθόσον έγιναν για να ενισχυθεί και να εμβαθύνει η δημοσιονομική εποπτεία, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους».  Οι όποιες κινητοποιήσεις τους είναι ενταγμένες στις εργοδοτικές και κυβερνητικές στοχεύσεις. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την  προσπάθεια για απεμπλοκή των συναδέλφων  που τους ακολουθούν.

Θετικά  εκτιμήσαμε τη δράση των περιφερειακών τμημάτων του Συλλόγου, παρά τον μεγάλο γεωγραφικό χώρο που καλύπτει το καθένα, πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες στην κοινή δράση. Έδρασαν σε συντονισμό με το Διοικητικό Συμβούλιο και το ταξικό κίνημα στην περιοχή τους, αλλά και πρωτόβουλα με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διάφορους φορείς. Πήραν μέρος σε όλες τις τοπικές και περιφερειακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και της ΣΕΑ με το πανό του Συλλόγου.

Έκαναν καινούργιες εγγραφές απεγκλωβίζοντας συναδέλφους από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εδραίωσαν την αναγκαιότητα ύπαρξης και παραπέρα ανάπτυξης του Συλλόγου. Διάφορα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν (Περιφ. Τμήμα Δυτικής Ελλάδας), με προσπάθεια σε ένα βαθμό ξεπεράστηκαν και συνεχίζουμε. Η βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα περιφερειακά τμήματα είναι ανάγκη να μεγαλώσει, να γίνει πιο συστηματική, ιδιαίτερα στο οργανωτικό κομμάτι.

Η δράση του Δ.Σ. κρίνεται  θετική, συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος δράσης με καλή λειτουργία της ΕΕ και του ΔΣ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αδυναμίες, παραλείψεις, λάθη, απουσίες μελών του Δ.Σ. από την καθημερνή λειτουργία και δράση του Συλλόγου. Η παρουσία τους αποκλειστικά και μόνο στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν αρκεί, οι ανάγκες του Συλλόγου είναι μεγάλες και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την Ε.Ε., αλλά και από τους ίδιους.

Αντιμετωπίσαμε και επεξεργαστήκαμε με επάρκεια τα διάφορα ζητήματα που προέκυψαν, Θετικά κατευθύναμε τη δράση μας. Καταφέραμε η συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις με το πανό του Συλλόγου να παραμένει μεγάλη παρά τις όποιες κατά καιρούς απουσίες που τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.

Αδυναμίες και δυσκολίες παρατηρήθηκαν ακόμη, κυρίως με ευθύνη του Δ.Σ. στη λειτουργία των κλαδικών ομάδων, στις εξορμήσεις, στο μοίρασμα των ανακοινώσεων και θέλουμε να σημειώσουμε ότι χωρίς αυτά και καλό έλεγχο της δουλειάς μας είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε συσπείρωση και εγγραφές στο Σύλλογο, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Είναι δυσκολίες  και αδυναμίες συνάδελφοι που με τη δική σας συμμετοχή και έλεγχο στη λειτουργία και δράση του Συλλόγου θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε, να συνεχίσουμε τον αγώνα χωρίς εκπτώσεις από τις διεκδικήσεις μας για όλα όσα μας αφαίρεσαν, για όλα όσα δικαιούμαστε όπως:

Η απόδοση των συντάξεών μας όπως είχαν διαμορφωθεί όταν συνταξιοδοτηθήκαμε, η απόδοση  της 13ης και 14ης σύνταξης.

Η παροχή δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Την άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών Υγείας- Περίθαλψης σε έμψυχο υλικό και απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο.

Την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων.   Την άμεση ανακεφαλαιοποίση όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν κρύβουμε συνάδελφοι τις δυσκολίες για όλους μας. Όμως δεν πρέπει και  δεν το βάζουμε κάτω, ας άσπρισαν τα μαλλιά μας.           

Με άμεσο στόχο να μην υλοποιηθεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και να μην εκπλειστηριαστεί ή κατασχεθεί  καμιά  λαϊκή κατοικία συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, για την οργάνωση μιας κοινωνίας με εργατική, λαϊκή εξουσία, γιατί όπως είπε ο ποιητής «τότε μόνο θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».  Το οφείλουμε σε μας και τα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΡΑΣΗΣ  2018

Συνάδελφοι,

Η πολιτική και οι εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε κατεύθυνση αρνητική, επικίνδυνη για τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα.

Ο Απολογισμός Δράσης περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και στην ευρύτερη περιοχή μας. Τις μορφές, την ένταση και τους στόχους των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι τεράστιες και χειροτερεύουν την κατάσταση. Όλα αυτά συνιστούν ένα συντηρούμενο και διογκούμενο αντιπαραθετικό κλίμα, επικίνδυνο για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής και του δικού μας. Οι κίνδυνοι για νέες πολεμικές συγκρούσεις αντί να απομακρύνονται, πυκνώνουν. Το αποδείχνουν  τα γεγονότα στη Συρία, η επιθετικότητα του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους, τον Λίβανο, τη Συρία και Ιράν, οι λύσεις που προωθούνται για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, το μεταναστευτικό, τους αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις της Τουρκίας και Αλβανίας σε βάρος της χώρας μας, για την χάραξη των ΑΟΖ με βάση τη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών συμφερόντων των αστικών τάξεων κάθε χώρας, σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά είναι απτές αποδείξεις της εκτίμησης αυτής που κάνουμε.

Το συμπέρασμα είναι πως μεγαλώνει η ανάγκη να δυναμώσει η δράση του εργατικού και λαϊκού, του συνταξιουχικού, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να ενισχυθεί η κοινή πάλη και αλληλεγγύη με τα κινήματα των λαών στις  χώρες της περιοχής μας. Στην κατεύθυνση αυτή και ο Σύλλογός μας θα συμβάλλει με τη δική του πρωτόβουλη δράση, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΟΣΙΚΑ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ.

Στο εσωτερικό  η επίθεση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών, εργαζόμενων στρωμάτων θα ενταθεί, θα πάρει ακόμα πιο σκληρή μορφή. Η προσπάθεια της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος των πρωτοβάθμιων σωματείων, η υπονόμευσή του σε κλαδικό και γενικότερο επίπεδο είναι αποδείξεις για τις στοχεύσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Να υπάρξει σιγή ιχθύος στο εργατικό κίνημα, να μην υπάρχουν και γεννιούνται νέες εστίες  αντίστασης στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Στην προσπάθεια αυτή ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ανέλαβε, κατ’ εντολή επιχειρηματιών και κυβέρνησης, να συμβάλει και το κάνει ξεδιάντροπα, ξεπουλώντας στην κυριολεξία την εργατική τάξη. Η αντιπαράθεση και σύγκρουση με τις δυνάμεις αυτές θα ενταθεί, στην προσπάθεια του ταξικού κινήματος να ανατρέψει τους συσχετισμούς μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που πλέον αναδείχνεται σε αδήριτη ανάγκη. Σ’ αυτό θα συμβάλουμε κι εμείς με κάθε τρόπο.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους όσον αφορά στα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματά τους θα χειροτερεύουν συνεχώς, όσο θα προχωράει η «ανάπτυξη» και η ρύθμιση ζητημάτων όπως το χρέος, η έξοδος στις αγορές, η συνέχιση της επιτήρησης της πορείας των οικονομικών μεγεθών που θα προκύπτουν από την κυβερνητική διαχείριση και πολιτική. Εξάπλωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις ή πάγωμα μισθών, ελεύθερες απολύσεις και λόκ – άουτ, απληρωσιά, απειλές και εκβιασμοί για τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.α. Το ΠΑΜΕ καλεί, με ένα επεξεργασμένο πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης, σε ένταση των αγώνων. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την συμμετοχή μας σε κάθε άμεση αγωνιστική αντίδραση απέναντι στην κατάσταση αυτή. Συσπειρωνόμαστε και βρισκόμαστε αγωνιστικά στο πλευρό των παιδιών μας. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Ειδικά για το θέμα με τους πλειστηριασμούς επαναλαμβάνουμε πως σε κάθε περίπτωση τα μέλη μας, που θα αντιμετωπίσουν τέτοιο πρόβλημα να απευθύνονται άμεσα στον Σύλλογο και στη λαϊκή επιτροπή της περιοχής τους για βοήθεια.

Η συνέχιση της επίθεσης θα εξασφαλιστεί με την ακριβή υλοποίηση όλων των ψηφισμένων μέτρων, την ασταμάτητη εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής τους από την ΕΕ και το ΔΝΤ (συνεδριάσεις και αποφάσεις Γιούρογκρουπ, σύνοδοι ΔΝΤ, συνεχείς συσκέψεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους κ.α.). Η ίδια η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι στέλνουν το μήνυμα στους εργαζόμενους και το λαό να ξεχάσουν όλα όσα έχασαν τα περασμένα χρόνια, πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται επιστραφεί. Με βασικό στόχο να διασφαλιστεί ότι, με την λήξη του τρέχοντος μνημονίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στην αντιλαϊκή πολιτική και ανεξάρτητα από εναλλαγές κυβερνήσεων, αυτή θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου με βάση το πρόγραμμα της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που διαμορφώνουν σύμφωνα με τους στόχους και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ασφαλιστικό η επίθεση ενάντια στους συνταξιούχους θα συνεχιστεί. Άμεσα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την ραγδαία αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος, με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ. Είναι δυο πολύ σοβαρά ζητήματα, που θα διαμορφώσουν για τις επόμενες δεκαετίες ένα απόλυτα αρνητικό, χαμηλό εισόδημα και βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ενώ ο κίνδυνος να επιβληθούν και νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα είναι υπαρκτός. Η πάλη μας θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια απόκρουσης αυτών των πολιτικών. Είναι ασφαλώς ένας δύσκολος στόχος, αφού σ’ αυτά τα δυο ζητήματα συγκεντρώνεται και η προσοχή και απαίτηση των ευρωπαϊκών οργάνων, των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις, ίσως μάλιστα, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο, η εφαρμογή τους να γίνει νωρίτερα.

Στα ζητήματα αυτά πιθανόν να αντιμετωπίσουμε τακτικισμούς και ελιγμούς από μεριάς κυβέρνησης, αφ’ όσον υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και αναδιατάξεις στις συμμαχίες και συνεργασίες των αστικών κομμάτων. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να επιβάλλουν και πρόωρες εκλογές, που θα παίξουν ρόλο στο ρυθμό εφαρμογής τέτοιων ελιγμών. Να βρισκόμαστε σε επιφυλακή όχι μόνο για εμποδίσουμε το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και να αποκαλύψουμε αυτά τα σχέδια και  στόχους, την προσπάθεια των κυβερνητικών και των άλλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων να εφησυχάσουν, να εξαπατήσουν  τους συνταξιούχους, να καλλιεργήσουν και πάλι φρούδες ελπίδες ότι μπορεί να περιμένουν κάτι καλό από τις εξελίξεις αυτές, να τους παρασύρουν σε επιλογές που θα βοηθούν την ανεμπόδιστη υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, όταν θα κλείσει ο κύκλος αυτών των διεργασιών.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΣΕΑ συνταξιουχικών οργανώσεων, η Ομοσπονδία μας σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις. Βρισκόμαστε σε διαδικασία οργάνωσης και λήψης μέτρων για την καλύτερη επιτυχία των δράσεων αυτών, της επίτευξης μεγαλύτερης συμμετοχής, της συσπείρωσης πολύ περισσότερων συνταξιούχων στα σωματεία και στις κινητοποιήσεις. Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα μέλη του να είναι έτοιμα για την μαζική τους συμμετοχή. Η Γενική μας Συνέλευση, οι άλλες δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, αγωνιστικές και πολιτιστικές είναι μέρος της προσπάθειας για να δυναμώσουμε την δική μας βοήθεια στην επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Όσον αφορά την υγεία – περίθαλψη κι εδώ η κατάσταση θα χειροτερεύει αφού, όπως αναλυτικά αναφέρθηκε στον Απολογισμό Δράσης όλα τα οικονομικά μεγέθη των κρατικών επιδοτήσεων θα μειωθούν δραματικά. Το ζήτημα αυτό λοιπόν θα βρεθεί ξανά στο κέντρο της προσοχής μας, θα αποτελέσει άξονα της πάλης μας για να διεκδικήσουμε την βελτίωση των συνθηκών παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών, με βάση τα αιτήματα που το κίνημά μας έχει διαμορφώσει.

Στα δυο αυτά κεντρικά ζητήματα (συντάξεις – υγεία/περίθαλψη) υπάρχουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, που η κυβερνητική αυθαιρεσία έχει δημιουργήσει. Είναι οι παράνομες παρακρατήσεις που έχουν γίνει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, λόγω των «λαθών» που έγιναν από τα ταμεία στον υπολογισμό και επανυπολογισμό των συντάξεων. Σε πρώτη φάση με την παρέμβαση του κινήματος η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποκαταστήσει τις αυθαιρεσίες που έγιναν για τον υπολογισμό των κρατήσεων των εισφορών για την υγεία από τις κύριες συντάξεις και να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών. Στην ίδια κατεύθυνση η ΣΕΑ, η ΟΣΙΚΑ και ο σύλλογός μας με ανακοινώσεις και επιστολές προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαιτούμε την διόρθωση όλων των υπόλοιπων «λαθών», την αποκατάσταση όλων των συντάξιμων αποδοχών, έστω με βάση τους νόμους που ψήφισαν και την επιστροφή των χρωστούμενων στους δικαιούχους συνταξιούχους. Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα παρέμβουμε και πάλι δυναμικά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κωλυσιεργήσει για τα ζητήματα αυτά. Όπως κάναμε και για τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση με πολιτική απόφαση, χωρίς να χρειάζεται οι συνταξιούχοι να προσέρχονται στα ταμεία να υποβάλλουν αιτήσεις ή να καταφεύγουν στα δικαστήρια.

Θα συνεχίσουμε την παρέμβαση και δράση μας για τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν και βρίσκονται σε αρνητική εξέλιξη σε ορισμένους χώρους μας. Βάρος έχουμε ρίξει και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο για τα προβλήματα των συναδέλφων από τις τράπεζες. Ιδιαίτερα θα εντείνουμε την προσπάθειά μας για τους ασφαλισμένους της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής, της Ιονικής και Λαϊκής, της Εμπορικής ανάλογα με την οξύτητα και την αμεσότητα που έχει κάθε φορά το ιδιαίτερο πρόβλημα.

Για τα ζητήματα αυτά οργανώνουμε την παρέμβασή μας στο υπουργείο, στον ΕΦΚΑ, στο ΕΤΕΑΕΠ. Θα αξιοποιήσουμε και πάλι την συμμετοχή του Προέδρου της ΟΣΙΚΑ στο ΔΣ του ΕΦΚΑ και του εκπροσώπου των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΕΤΕΑΕΠ. Θα απευθυνθούμε και θα ζητήσουμε τη βοήθεια στη Βουλή των κομμάτων πλην της ΧΑ, ιδιαίτερα του ΚΚΕ που μέχρι τώρα ανταποκρίθηκε σε όλες τις εκκλήσεις μας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το αίτημα για επίλυση του προβλήματος των συναδέλφων συνταξιούχων του ΟΣΕ, που παράνομα και αυθαίρετα η διοίκηση του ΟΣΕ τους εξαίρεσε από τον ενιαίο τρόπο απόδοσης της εφ’ άπαξ αποζημίωσης. Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τη νέα Διοίκηση που πρόσφατα διορίστηκε.

Στον κλάδο της υγείας, ειδικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε όσον αφορά στο μέλλον του ΤΥΠΕΤ της ΕΤΕ και του ταμείου υγείας στην ΕΥΔΑΠ. Η εξέλιξη για τον ΛΕΠΕΤΕ και η στάση της διοίκησης της ΕΤΕ, προοιωνίζει την ίδια αρνητική προοπτική για το ΤΥΠΕΤ. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, μαζί με το κλαδικό συνδικάτο και τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Τράπεζας για κοινή δράση αποτροπής κάθε προσπάθειας υπονόμευσης της λειτουργίας του ΤΥΠΕΤ. Στην ΕΥΔΑΠ  και εν όψει της ιδιωτικοποίησης μια πρώτη προσπάθεια από την διοίκηση να δρομολογήσει κάποιες διαδικασίες «ύποπτες», απετράπη από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τη δική μας βοήθεια. Και για τα προβλήματα αυτά θα έχουμε την  συμπαράσταση  της ΟΣΙΚΑ και των σωματείων της

Στην επιτυχία της δράσης αυτής το ΔΣ θα κάνει κάθε προσπάθεια και θα πάρει μέτρα, ώστε να πετύχει την ενίσχυση του Συλλόγου με περισσότερα νέα μέλη, την δραστηριοποίηση όλων των μελών του, τη σταθερή συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες. Πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΔΣ και της ΕΕ, να οργανώσουμε καλύτερα  και θα ελέγξουμε τη λειτουργία των ομάδων των χώρων. Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία και βοήθεια προς τα παραρτήματά μας στην περιφέρεια, για να δυναμώσουν κι αυτά τη δράση τους, να πυκνώσουν τις γραμμές τους με νέα μέλη, να βελτιώσουν τη λειτουργία τους.

Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά που έχουμε στα ζητήματα της ενημέρωσης (προβλήματα με τη λήψη των SMS και των mail από όλα τα μέλη), με τον εμπλουτισμό του site του συλλόγου, της προπαγάνδας με την συνέχιση της έκδοσης του «ενημερωτικού δελτίου» και την βελτίωση της ύλης του, να βελτιώσουμε την επαφή με τα μέλη μας και την πιο συστηματική και καλή ενημέρωσή τους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ξεπεραστούν τελείως συντεχνιακές αντιλήψεις, που ακόμα εμφανίζονται στις γραμμές μας, επηρεάζουν αρνητικά τη δουλειά μας. Θα εντείνουμε την σύγκρουσή μας με τις διασπαστικές και αποπροσανατολιστικές τακτικές των συμβιβασμένων και υποταγμένων φιλοκυβερνητικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων (σύλλογοι, παρατάξεις, διάφοροι βαλτοί και διασυνδεδεμένοι με δικηγορικά γραφεία κ.α.), που προσπαθούν να παρασύρουν τους συνταξιούχους στις αδιέξοδες πρακτικές των δικαστικών αγωγών, της κατάθεσης αιτήσεων στα ταμεία κλπ. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λύσει ορισμένα προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί (λάθη στους υπολογισμούς των συντάξεων κ.α.) μόνο κάτω από την αγωνιστική πίεσή μας και όχι από τα δικαστήρια και την κατάθεση αιτήσεων. Η πράξη μέχρι σήμερα αυτό έχει αποδείξει. Χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο κίνημά μας και στα σωματεία που δρούμε στις γραμμές του, να ζητάμε ενημέρωση και βοήθεια από αυτά.

Θα συνεχίσουμε με κέφι και ενθουσιασμό την πολιτιστική μας δράση. Στον άμεσο προγραμματισμό μας βρίσκονται η εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία (25 – 26 Φλεβάρη), η παρακολούθηση της παράστασης «Ζωή χωρίς συμβιβασμούς» βασισμένης σε έργο του συναδέλφου μας Κώστα Σωτηρόπουλου στο θέατρο ΕΚΑΤΗ στις 7 Μάρτη. Θα εφοδιάσουμε με κάρτες τα μέλη μας με τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις στα θέατρα που θα κλείσουμε μαζί τους συμφωνίες για φτηνότερες τιμές και κινηματογραφικές προβολές στην Αλκυονίδα και το Στούντιο.

Προγραμματίζουμε επίσης επισκέψεις σε μουσεία, με πιο άμεση αυτή στο Μουσείο Ακρόπολης. Οργανώνουμε επίσης μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το λαϊκό τραγούδι στις δεκαετίες ‘50 και ’60, σαν συνέχεια της πρώτης που είχαμε κάνει για το ρεμπέτικο σαν κοινωνικό και πολιτικό τραγούδι.

Συνάδελφοι

Στην επίτευξη των στόχων του προγραμματισμού αυτού την ευθύνη και θα απολογείται γι’ αυτήν θα έχει το ΔΣ του Συλλόγου. Θέλουμε όμως για άλλη μια φορά να τονίσουμε, πως ο καθοριστικός παράγοντας είναι και θα είναι η αποφασιστική συμμετοχή και μαζική δράση όλων των μελών του. Ο αγώνας είναι δύσκολος, θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή, εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις και στην οργανωμένη ενιαία δράση μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, άλλη επιλογή. Μόνο ο ενιαίος, συνεχής, ακούραστος, αταλάντευτος, ταξικά προσανατολισμένος αγώνας, σε κοινή γραμμή με το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί να ανοίξει θετική προοπτική για την ανατροπή της πολιτικής αυτής, την ικανοποίηση των απαιτήσεών μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο