Δελτίο Τύπου για τον κρατικό Προϋπολογισμό 2018

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση έναν ακόμη Προϋπολογισμό, που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ταξικό, έχει στόχο την απονομή μεγαλύτερου μεριδίου της πίττας του παραγόμενου από τους εργαζόμενους πλούτου στα μονοπώλια, στις επιχειρήσεις, στους επενδυτές, στο μεγάλο βιομηχανικό, εφοπλιστικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο, στους δανειστές. Να μειώσει αντίστοιχα εκείνο που παρέχεται προς την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, στους άνεργους, στη νεολαία, στους συνταξιούχους. Το μέρισμα της πλουτοκρατίας θα αυξηθεί περισσότερο, του λαού θα μειωθεί κι άλλο.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018 συνεχίζοντας στην αντιλαϊκή πορεία που για δεκαετίες έχει χαραχθεί από όλες τις κυβερνήσεις, ειδικά μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έρχεται να προσδώσει στις οδυνηρές για τους εργαζόμενους  και το λαό πολιτικές την μονιμότητα που επιβάλλουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οι πολιτικές της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Να κατοχυρώσει την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων σαν αδιαμφισβήτητη ανάγκη και προτεραιότητα, την αποφασιστικότητά τους να φορτώσουν στα λαϊκά στρώματα όλα τα βάρη της εξόδου από την κρίση, αν και όταν αυτή επιτευχθεί, να σταθεροποιήσουν τις πολιτικές που καθιστούν ανεπίστρεπτες όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα καταργούνται ή υποβαθμίζονται.

Συγκεκριμένα ο Κ.Π. για το 2018 περιλαμβάνει και προβλέπει:

  • Από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% (6,1 δισ. ευρώ) τα λαϊκά στρώματα δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα, αφού θα διογκωθεί η φοροληστεία σε βάρος τους, θα επιβαρυνθούν με 900 επί πλέον εκατ. ευρώ. Θα μειωθούν οι δαπάνες του κράτους για την υγεία – περίθαλψη, την πρόνοια, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, τις συντάξεις (συνολικά κατά 1,6 δισ. ευρώ) ενώ ανάλογα θα αυξηθούν οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις τους. Για τις συντάξεις θα μειωθούν κατά 174 εκ. ευρώ, για το ΕΚΑΣ κατά 240 εκ. ευρώ, για τα δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα ΠΕΔΥ κατά 577 εκ. ευρώ.
  • Την άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες και με αύξηση των κονδυλίων κατά 100 εκατ. ευρώ (από 350 σε 450) για χρηματοδότηση επενδύσεων, προσλήψεων εργαζομένων, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κ.α. Την έμμεση, με τη μείωση της φορολόγησης των «νομικών προσώπων» (επιχειρήσεις) κατά 3,2%. Επί πλέον οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα χρηματοδοτηθούν με 5,75 δισ. από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ, όταν την ίδια στιγμή, από τα προγράμματα αυτά, για τις λαϊκές ανάγκες θα διατεθούν ψίχουλα.
  • Σαν αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν από το 2010, με βάση τις συμφωνίες των κυβερνήσεων και τα μνημόνια, θα υπάρξει ένα ακόμα πιο «αιματοβαμμένο πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 65,2% σε σχέση με το 2017.
  • Το κρατικό χρέος θα ανέλθει στα 343 δισ. ευρώ (185,7% του ΑΕΠ). Για το διάστημα μέχρι το 2060 (40 χρόνια), όπου προβλέπεται πως θα μειωθεί στο 65,4% του ΑΕΠ, τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 6 δισ. ευρώ για να πιαστεί αυτός ο στόχος. Αυτό εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις για την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων για όλο αυτό το μεγάλο διάστημα, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται και να εμφανίζεται πουθενά η αύξηση του χρέους, που θα προέλθει από τα νέα δάνεια μετά την έξοδο της οικονομίας στις «αγορές».

Η παραπλανητική βέβαια δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ε. Τσακαλώτου πως ο «Κρατικός Προϋπολογισμός είναι άδικος αλλά ο καλύτερος δυνατός», σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί πως ο «αριστερός» εαυτός της διαφωνεί με τον «δεξιό» εαυτό της, τσαλακώνει κάθε προπαγάνδα της για την «δίκαιη ανάπτυξη» που θα επέλθει δήθεν με την πολιτική της. Ο Κ.Π. αποτυπώνει ακριβώς αυτό. Την ταξική, σε βάρος του λαού, αδικία που ενισχύει η γενικευμένη πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να υποταχτεί στην αδικία αυτή. Θα την πολεμήσει  με καλύτερη οργάνωση, με ένταση και κλιμάκωση των αγώνων, με δυνάμωμα της ταξικής σύγκρουσης στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους δρόμους του αγώνα. Με σταθερή ανυποχώρητη διεκδίκηση των αιτημάτων του. Το συνταξιουχικό κίνημα θα απαντήσει με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή του στην Πανεργατική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριό του στις 15 Δεκέμβρη.

                                                   Το Διοικητικό Συμβούλιο