Δελτίο Τύπου για το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» στο επικουρικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση, μέσω της «επιτροπής σοφών» εκπροσώπων του τραπεζικού, ασφαλιστικού και επενδυτικού κεφαλαίου που διόρισε, ανακοίνωσε το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού συστήματος ξεκινώντας με την επικουρική σύνταξη.
Το πόρισμα της Επιτροπής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των απαιτήσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου, προτείνει:
1. τη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε «επαγγελματική- ιδιωτική».

2.την προσαρμογή του ΕΤΕΑΕΠ στην αλλαγή αυτή με το νέο ρόλου του σαν συλλέκτη  και καταθέτη των συνδρομών εργαζομένων- εργοδοτών στα ταμεία των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών για επενδυτική αξιοποίησή τους.

3.την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εργαζομένων μετά το 2021 ώστε να εξασφαλιστεί σίγουρη πελατεία στο κεφάλαιο, που θα επενδύει τα αποθεματικά των εργαζομένων.

4. την αύξηση των ορίων «επικουρικής» συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την γενική αύξηση των ορίων.

5. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή και οι νυν συνταξιούχοι με το επιχείρημα της «διαγενεακής αλληλεγγύης».
Το πόρισμα επίσης «εγγυάται», πως ο μόνος τρόπος να «εξασφαλίσουν» οι εργαζόμενοι μια…καλή επικουρική σύνταξη είναι να ρισκάρουν να επενδύσουν τον «προσωπικό» τους κουμπαρά σε προϊόντα υψηλού κινδύνου, δηλαδή λέει πως για να έχουν ελπίδα να πετύχουν κάτι καλό, πρέπει να αποδεχτούν τον κίνδυνο να χάσουν κάθε ελπίδα!!! Πιστοποιεί έτσι την εκτίμηση πως με το σύστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι καταθέτουν, δεν θα ξέρουν όμως πόσα, αν και πότε θα τα πάρουν.

Επίσης ξεκαθαρίζει πως το νέο ταμείο σε δέκα χρόνια θα παρουσιάσει ελλείμματα  επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, ότι οι ασφαλισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αναλάβουν επί πλέον βάρη για την επιβίωση των «κουμπαράδων τους».
Με πιο απλά λόγια «ο θησαυρός δεν είναι άνθρακες», αλλά φωτιά στα δικαιώματα των  εργαζομένων και συνταξιούχων.
Το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα απορρίπτουν το πόρισμα. Απαιτούν και αγωνίζονται για συντάξεις με κοινωνικά χαρακτηριστικά και την εγγύηση του κράτους, διεκδικούν το σύνολο  των αιτημάτων τους, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους. Και στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουν, αντιπαλεύοντας τα αντιασφαλιστικά  σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου.