Δελτίο Τύπου για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Έτσι αναλώθηκε σε ένα μπαράζ εξαγγελιών – παροχών, θολών υποσχέσεων, μέχρι και… ανατροπών μέτρων που η κυβέρνησή του ψήφισε και εφάρμοσε μόλις πριν λίγους μήνες!!!
Μας έταξε μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αυξήθηκε πριν λίγες μέρες, μείωση του ΦΠΑ που αυξήθηκε πριν λίγους μήνες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών κλπ, που τις αύξησε μέσα στο 2018, αύξηση του κατώτερου μισθού και έμμεση κατάργηση του υποκατώτατου που με άκαμπτη αποφασιστικότητα επέβαλε σε χιλιάδες εργαζόμενους («αύξηση» πάντα στα πλαίσια των διαβουλεύσεων και στα πρότυπα της Πορτογαλίας, δηλαδή 5 -6 ευρώ), κάλυψη όλων των κενών στην υγεία – πρόνοια που η κυβέρνηση μεγάλωσε και αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε σε μία πενταετία να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ (ο οποίος βέβαια πέφτει συνεχώς αφού σε όλες τις χώρες της ΕΕ η κατάσταση στην υγεία χειροτερεύει ραγδαία), απόδοση των οφειλούμενων στους ένστολους, επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων και εκπαιδευτικών για την «βοήθεια στο σπίτι» και την ειδική αγωγή, επανεξέταση της μείωσης του αφορολόγητου (!!), μείωση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης στο 10% (500.000 μόνιμα άνεργοι), πράγμα που θα σημαίνει «πως θα γίνουμε χώρα – πρότυπο» (!!!) – έτσι είπε-  και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί και να ελπίσει ο καθένας. Για το όργιο των πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών, ψέλλισε μόνο ότι «θα δουν πως θα προστατέψουν την πρώτη κατοικία»!!
Στο κεφάλαιο από την άλλη έταξε μείωση της φορολογίας των εσόδων των επιχειρήσεων από 29% στο 25% και μια σειρά άλλες διευκολύνσεις.
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό ήταν αποκαλυπτικός. Ξεκαθάρισε πως ο νόμος 4387/16 θα εφαρμοστεί και σε όσες πλευρές ακόμη απομένουν (επανυπολογισμός και δημιουργία προσωπικής διαφοράς), οι προβλέψεις των περικοπών θα υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που η κυβέρνηση θα καταθέσει για έλεγχο στο κλιμάκιο της Κομισιόν και απλά θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Κομισάριους ότι, αφού πιάστηκαν οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% (και παραπάνω δήλωσε όλος σιγουριά), δεν υπάρχει λόγος να γίνουν οι περικοπές!!
Δήλωσε βέβαιος ότι θα εξακολουθήσουμε να πιάνουμε τα πλεονάσματα του 3,5% στα επόμενα χρόνια, δεν εξήγησε όμως πως θα γίνεται αυτό, όταν υπόσχεται την κατάργηση ή μείωση όλων εκείνων των μέτρων που επιβλήθηκαν ακριβώς για την επίτευξη των πλεονασμάτων…
Τέλος προσπάθησε να κινδυνολογήσει, παίζοντας το χαρτί του νέου διπολισμού, πως όλα αυτά θα τα ακυρώσει η ΝΔ, που θα μας γυρίσει πίσω στα μνημόνια, ενώ θα υλοποιηθούν μόνο  από μια δική του επόμενη κυβέρνηση…
Όσον αφορά στα της περιοχής μας περιορίστηκε μόνο στα πανηγύρια για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αρνήθηκε πως δέχτηκε πιέσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ γι’ αυτήν. Επιτιθέμενος όμως  στη ΝΔ για το ζήτημα αυτό την κάλεσε να απολογηθεί στους εταίρους μας και στο ΝΑΤΟ, αν θα εφαρμόσει τη συμφωνία(!!). Ομολόγησε δηλαδή άθελά του (;) πως η όποια επιλογή είναι θέμα αποδοχής της από ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ εταίρους, προφανώς και τις ΗΠΑ.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα νέας κοπής «ψεύτικα μεγάλα λόγια». Το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα δεν πρόκειται να εξαπατηθούν από αυτά. Θα αποκαλύψουν την κυβερνητική και ΣΥΡΙΖΑίικη απάτη, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την δράση και πάλη τους ενάντια στην πολιτική αυτή, διεκδικώντας όλα τα δικαιώματα και κατακτήσεις, τα νέα αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο