Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία  του Δ.Σ. του Συλλόγου μας  πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΕΠ  κο Δημήτριο Μπρίκη.

Κατά τη συνάντηση του παραδώσαμε  υπόμνημα και του θέσαμε  τα οξυμένα   προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, όπως η καθυστέρηση απονομής των επικουρικών  συντάξεων και εφ’ άπαξ, η καταχρηστική διακοπή χορήγησης της επικουρικής σύνταξης  σε 2.000 συνταξιούχους της πρώην  ΑΤΕ,  η παράνομη παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές των συνταξιούχων της πρ. Εμπορικής  που μετά τον επανυπολογισμό είναι κάτω των 300 Ευρώ.

Επίσης για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων στις ΔΕΚΟ-Τράπεζες και με τον οποίο σφαγιάσθηκαν οι επικουρικές μας, την καταχρηστική εφαρμογή του 5,2% στο σύνολο της προσυνταξιοδοτικής παροχής, τη διακοπή του επιδόματος τέκνων μετά το 21 έτος της ηλικίας τους, κατά παράβαση του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ και την ανάλγητη απαίτηση του ΕΤΕΑΕΠ για αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις συνταξιούχους καθαρίστριες, μετά τη μετατροπή της κατώτατης σύνταξης τους που έπαιρναν από το ΤΕΑΠΕΤΕ σε κατώτατη σύνταξη του ΤΕΑΜ.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ  τοποθετήθηκε  σε κάθε ένα από τα θέματα ως εξής:

• Για την καθυστέρηση των επικουρικών:

Δεν αφορά συνταξιούχους των δικών μας χώρων οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους εκτός λίγων περιπτώσεων της ALPHA  για τις οποίες περιμένουν κάποια στοιχεία από την Τράπεζα. Οι καθυστερήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο συντάξεις του Δημοσίου και του πρώην ΤΕΑΜ λόγω μηχανογραφικού

προβλήματος  έχουν όμως αρχίσει ήδη να εκδίδονται και υπολογίζουν μέχρι το ΠΑΣΧΑ να έχουν αποδοθεί όλες.

• Για την παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ:

Από τον Αύγουστο  έχουν  γίνει όλες οι επιστροφές στους δικαιούχους και κάποιες που είχαν απομείνει τακτοποιήθηκαν το Σεπτέμβρη.

• Για τον αυθαίρετο τρόπο επανυπολογισμού των επικουρικών:

Αναγνώρισε το πρόβλημα είπε όμως ότι έγινε με ευθύνη του Υπουργείου ότι κατ΄ ουσία  «μπήκαν όλες οι συντάξεις σ΄έναν κουβά»  και βγήκε ένας μέσος όρος. Ισχυρίστηκε όμως  ότι μόνος του δεν μπορεί να προβεί σε καμία διόρθωση χωρίς κυβερνητική σχετική εντολή.

• Για την ΑΤΕ:

Όπως τον ενημέρωσαν  οι υπηρεσίες του η περικοπή έγινε σωστά κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού του ΕΛΕΜ. Στις δικές μας αντιρρήσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις της ΑΤΕ  προς τους συνταξιούχους οι οποίες καταβλήθηκαν απ΄ αυτή στο ΕΤΑΤ κατόπιν αναλογιστικής μελέτης κατά την ένταξη τους σ αυτό, απάντησε ότι θα  το εξετάσει αλλά ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί πάλι να κάνει  τίποτα χωρίς εντολή από τον Υπουργό.

• Για το ΤΕΑΠΕΤΕ:

Στα αιτήματά  μας για την εφαρμογή της περικοπής του 5,2% μόνο στην επικουρική σύνταξη και όχι στο σύνολο της προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιστρέφοντας τα παρανόμως παρακρατηθέντα, τη συνέχιση χορήγησης του επιδόματος τέκνων μέχρι το 24ο για όσο παιδιά σπουδάζουν, καθώς και την ανάκληση των επιστολών για αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις καθαρίστριες που εντάχθηκαν στην κατώτατη σύνταξη του ΤΕΑΜ, ο κος Μπρίκης μας ανέφερε και πάλι ότι δεν είναι ζήτημα του Ταμείου αλλά της κυβέρνησης, στην οποία μας παρέπεμψε.

Από μέρους μας τονίσαμε τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν βρεθεί οι συνάδελφοί μας συνταξιούχοι λόγω και των παραπάνω  ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε συνεχώς το μάρμαρο για τις επιλογές των κυβερνήσεων,  των Τραπεζών και του κεφαλαίου γενικότερα ούτε για τα προβλήματα και τα λάθη των υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων,  ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των συναδέλφων μας συνταξιούχων, ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους με το ταξικό εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως στις 20/11/2018 με τη συγκέντρωση συνταξιούχων Νότιας Ελλάδας στο Σύνταγμα, στις 28/11/2018 στην πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ και στις 15/12/2018  στο Πανελλαδικό Συνταξιουχικό συλλαλητήριο και πορεία στο ΜΑΞΙΜΟΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας

Ι. Αντωνίου                                                               Χρ. Τσάρα