ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τη μη καταβολή των εισφορών στο ΛΕΠΕΤΕ

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που προχώρησε στην υλοποίηση της επαίσχυντης απόφασής της να καταργήσει ετσιθελικά στην πράξη τις επικουρικές συντάξεις των συναδέλφων συνταξιούχων της ΕΤΕ, αρνούμενη να χρηματοδοτήσει τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), όπως είναι υποχρεωμένη από το καταστατικό του. Ήδη οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ  δεν πληρώθηκαν το επικουρικό επίδομα του Νοέμβρη.

Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση, που προσφέρει πολιτική κάλυψη στην Τράπεζα να αποφασίζει και να εφαρμόζει τέτοιες επιλογές σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων. Η γενικότερη αντιασφαλιστική – αντισυνταξιουχική πολιτική της ανοίγει την όρεξη και τον δρόμο στην μεγάλη εργοδοσία να προωθεί τις δικές της αντεργατικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται, για να δικαιολογήσει την ενέργειά της αυτή, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της και τον έλεγχο που υφίσταται από τους «θεσμούς», στη βάση της υλοποίησης των μνημονιακών νόμων και συμφωνιών, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζει και να υπογράφει νέες η σημερινή κυβέρνηση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποχρεώσει την ΕΤΕ να καταβάλει τις εισφορές της στον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να συνεχίσουν οι δικαιούχοι να λαμβάνουν την επικουρική σύνταξής τους. Δικά της τα μνημόνια, δικοί της οι νόμοι, δική της και η διορισμένη από αυτήν Διοίκηση της ΕΤΕ.

Δεν δεχόμαστε την κρίση ή την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των Τραπεζών να πληρώνουν οι συνταξιούχοι από το εισόδημά τους. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους είναι πληρωμένα από τη δουλειά δεκαετιών, δεν τους τα χάρισαν οι τράπεζες. Τώρα, η ΕΤΕ να καταβάλει την χρηματοδότηση προς τον ΛΕΠΕΤΕ, από τα κέρδη που αποκόμισε από τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων – των σημερινών συνταξιούχων.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τους εκβιασμούς κυβέρνησης και τράπεζας, να συσπειρωθούν και να συμμετέχουν στους αγώνες που οργανώνει το αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων, ο Σύλλογός μας, η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ για να αποκρούσουμε όλοι μαζί την συνολική αντιασφαλιστική πολιτική εργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ.