Δελτίο Τύπου για ΛΕΠΕΤΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει τελειωμό. Αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, τις συμφωνίες και μνημόνια που, κατ’ απαίτηση δική του, οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει με τους δανειστές, προωθεί τα σχέδιά του να ξεφορτωθεί κάθε υποχρέωση απέναντι στους ασφαλισμένους, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του.

Στην κατεύθυνση αυτή η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Φραγκιαδάκη, ανακοίνωσε προς τους πριν το 2005 ασφαλισμένους και δικαιούχους του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), πως κατ’ απαίτηση των «θεσμών», που πρακτικά διοικούν την Τράπεζα, είναι υποχρεωμένη να διακόψει την χρηματοδότηση του λογαριασμού από τον Σεπτέμβρη και κάλεσε τους ασφαλισμένους να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση, ώστε να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ. Στην ουσία τους ανακοίνωσε την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Οι προοπτικές για εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι α) να χάσουν οριστικά την επικουρική τους σύνταξη από φθινόπωρο ή β) να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, αν και εφ’ όσον το αποδεχτεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να πετσοκοπεί η σύνταξή τους στα επίπεδα αυτής που δίνει το ΕΤΕΑ.

Καταγγέλλουμε:

1) Την κυβέρνηση που, εφαρμόζοντας την πολιτική των μνημονίων, άνοιξε το δρόμο για την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, την διευκολύνει στην επιβολή των επιλογών της σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων.

2) Την διοίκηση της Τράπεζας για την απαράδεκτη, αντεργατική απόφασή της που, με το έτσι θέλω, καταργεί μια θεμελιώδη κατάκτηση των εργαζομένων, αδιαφορώντας για την επίπτωση που αυτή θα έχει στο βιοτικό επίπεδο των σημερινών και αυριανών συνταξιούχων.

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία εφαρμογής της απόφασης της Τράπεζας, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί και ενισχύει τον ΛΕΠΕΤΕ.

Σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχουν οι ηγεσίες των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν πλάτη να περνάει η κυβερνητική πολιτική και η λογική να «βοηθήσουμε την τράπεζά μας», απείχαν συστηματικά και μεθοδευμένα από τους αγώνες που έδωσε το ταξικό εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, αποπροσανατόλιζαν και καθησύχαζαν εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Όπως μας καταγγέλλουν  μέλη του συλλόγου μας, παρ’ ότι εδώ και μήνες έχουν κάνει αίτηση διαγραφής από τον ΣΣΕΤΕ  και ζήτησαν διακοπή  της παρακράτησης συνδρομής τους, ο ΣΣΕΤΕ συνεχίζει  παράνομα να τους έχει στους καταλόγους του και φυσικά  να παρακρατά τη συνδρομή τους.

Επίσης, με αφορμή  το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, εκπρόσωποι διαφόρων παρατάξεων  συνεχίζουν να τους ενοχλούν τηλεφωνικά  για τις εκλογές και κάποιες φορές να τους πιέζουν έως και να τους απειλούν.

Καταγγέλουμε την πρακτική των όψιμων αυτών «υπερασπιστών» και του ΣΣΕΤΕ και τον καλούμε να προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή των συναδέλφων που το έχουν ζητήσει, καθώς και στην επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων συνδρομών τους. Επίσης καταγγέλλουμε το ΤΣΠΕΤΕ γιατί παρότι του έχουν κατατεθεί αιτήσεις  των συναδέλφων για διακοπή της παρακράτησης δεν έχει ακόμη σταματήσει την παρακράτηση, κάνοντας πλάτη στον ΣΕΤΕ . Τον καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην παύση της παρακράτησής τους προς τον ΣΣΕΤΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους  μέλη μας  να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς τους αλλά να τους γυρίσουν την πλάτη απέχοντας από κάθε διαδικασία του ΣΕΤΕ.

Καλούμε επίσης, όλους τους συνταξιούχους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο ταξικά προσανατολισμένο κίνημα των συνταξιούχων, στον Σύλλογό μας, να ενισχύσουν με την δική τους αποφασιστική συμμετοχή στους αγώνες τη δράση για να ανατραπεί η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.